Forum Sport Rowery
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

jakie hamulce

IP: 62.111.149.* 06.06.07, 11:11
    Muszę kupić dzieciakowi (10 lat) nowy rower. Niby mam juz wybrany, ale
    okazało się, że w prawie identycznych dwóch modelach są różne hamulce: w
    jednym sa klasyczne szczękowe, w drugim na przednim kole jest hamulec
    tarczowy. I teraz pytanie który wybrać. Dodam, że dzieciak jeździ bardzo
    dobrze, ale z tym wiekiem związana jest wielka radość życia co przejawia się
    brawurą skokami i ogólnym małym dbaniem o rower. Tak więc który rodzaj
    hamulca będzie trwalszy?
    Obserwuj wątek
      • Gość: Maxlikaz Re: jakie hamulce IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.06.07, 11:40
        Zależy co to za rower?
        Porządne hamulce to koszt znacznie przekraczający cenę marketowego makrokesza.
        W tanich konstrukcjach hamulce to tylko gadżet, fakt tarczowe przy tym są
        bardziej efektowne wśród nastolatków ;-)
        • Gość: NoMan Re: jakie hamulce IP: 213.25.20.* 06.06.07, 11:53
          Jak to marketowiec to raczej wybrałbym z hamulcami szczękowymi, jesli markowy
          to można się połaszczyc na tarcze, ale zapytałbym sprzedawcy czy warto.
      • Gość: początkowy Re: jakie hamulce IP: 62.111.149.* 06.06.07, 14:52
        Rower z hamulcem tarczowym jest co prawda z marketu, ale kosztuje ponad 700 zł,
        ma aluminiową ramę w związku z czym jest naprawde lekki. Młodemu imponuje
        wyglądem, a ja nie sądzę, żeby dał radę go zajeździć, urośnie i za dwa - trzy
        lata znowu trzeba bęzie kupic nowy sprzęt. Natomiast rower z hamulcem
        tradycyjnym jest w sklepie nie marketowym, też jest aluminiowy, ma nawet napis
        na ramie "Magnum" ale kosztuje tyle samo co ten z marketu. No i nie jest tak
        efektowny.
      • Gość: c. Re: jakie hamulce IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.06.07, 15:26
        avid bb5 na allegro kosztuje ok 150zł; jest to mechaniczny hamulec tarczowy,
        uważany za dobry; jeśli więc chcesz, by dziecko miało hamulec, a nie jego
        atrapę, to albo dobry tarczowy, albo v-ka;

btw hamulec zawsze można zmienić; z tarczy na v-ki (jak są piwoty), z vki na
        tarczę (mocowanie i odpowiednia piasta) :);
      • Gość: Maxlikaz Re: jakie hamulce IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.06.07, 16:00
        Jeśli zależy Ci na zdrowiu/życiu potomka oraz na tym aby więcej jeździł rowerem
        niż go naprawiał i ogólnie żeby nie zniechęcił się chłopak do roweru od
        najmłodszych lat to we wspomnianej kategorii cenowej czyli w zasięgu jest taki
        oto rowerek, który na pewno będzie bawiąc-uczył, ucząc-bawił:

www.kellys-bicycles.com/index.php?module=catalog&cPath=1_189_194&pID=11702
        I nie zawracaj sobie raczej głowy amortyzacją, hamulcem tarczowym itp. w tej
        kategorii cenowej, bo jest to tylko namiastka tych udogodnień podnosząca cenę i
        stopień skomplikowania/zawodności roweru.

Pozdrawiam
        • Gość: Maxlikaz Re: jakie hamulce IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.06.07, 16:01
          podnosząca WAGĘ przede wszystkim - miało być :-)
          • Gość: Jacu Re: jakie hamulce IP: *.icpnet.pl 06.06.07, 23:51
            13,5kg katalogowej wagi to nie mało...

Hamulec "tarczowy" dla 10latka o ile nie waży powyżej 50kg nie zrobi większej
            różnicy. W tej klasie cenowej lepiej hamować będzie Vka(tu warto dodać że klamka
            plastikowa nie nadaje się do użytku, podobnie pokryte plastikiem ramie hamulca).
            Tarczówki w tej cenie tylko wyglądają...

Zwróć uwagę na mocowanie tarczy, jeśli jest przykręcona na 6śrub to ok, jeśli
            nakręcana to wiedz że z czasem odpadnie... (przerażającą prowizorkę potrafią
            montować w fullach z tarczami za kilka stówek)

10latek może i nie rozwali, ale nie każdy :) ...ja w tym wieku już dwa razy
            połamałem widelec, uszkodziłem stalową ramę, a na pamiątkę szczenięcych lat
            został mi żużlowy tatuaż na kolanie :)

Jak uda ci się przekonać młodego że rower bez bajerów jest lepszy to nie bierz
            tarcz, tylnych amortyzatorów i innych wodotrysków. Tu masz argument wart 5tyś
            euro: www.konaworld.com/bikes/2k7/KULASUPREME/index.html

Udanych zakupów ;)
      • Gość: początkowy Re: jakie hamulce IP: *.zeork.com.pl 13.06.07, 12:42
        Dzięki za rady. Kupiłem rower w normalnym sklepie z rowerami, droższy, ale za
        to Młody dostał bezpłatnie wykład o tym jak dbać o sprzęt, jak się posługiwać
        przerzutkami itp. Nie muszę dodawać, że rower został dokładnie wyregulowany.
        Rower jesst marki Magnum.
        W markecie na prośbę o regulację przerzutki pani zrobiła wielkie oczy i
        zapytała, które to jest przerzutka. Podziękowałem i wyszedłem.
        • Gość: noman Re: jakie hamulce IP: 213.25.20.* 13.06.07, 14:13
          well done
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka