Forum Sport Rowery
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

UWAGA, bardzo niebezpieczne miejsce

26.06.07, 00:10
    Zgłaszam kolejne miejsce na akcję 'stop niedbalcom drogowym'.

Ścieżka rowerowa wzdłuż trasy toruńskiej zaraz za skryżowaniem
    Powązkowska/Prymasa Tysiąclecia.
    O mały włos zczepił bym się tam dziś z kolegą jadącym z naprzeciwka
    kolarzówką. Ja miałem na liczniku 25, on myślę że więcej... Ja nie miałem
    nawet gdzie uciec, po swojej prawej miałem tylko krzak. On wykonał przytomny
    manewr i uciekł w swoją prawą na trawnik. To nas obu uratowało.

Tyle widziałem ja dojeżdżając do zakrętu:
    images30.fotosik.pl/8/0933ba4a914c4217.jpg
    Tyle widział człowiek na kolarzówce jadąc z drugiej strony:
    images23.fotosik.pl/8/5beffbc40a1e5f73.jpg
    Generalnie ścieżka w okolicy tego skryżowania zaprojektowana jest lekko mówiąc
    "mało rozsądnie". Jednak przyroda dokłada swoje. Krzaczek bujnie wyrósł i
    zeżarł pół ścieżki.
    Najśmieszniejsze jest to że ścieżka wraz z pryległym chodnikiem kilka tygodni
    temu przeszły gruntowny lifting. Zgraja ludzi wyrywała przebijające się
    pomiędzy baumakostkami źdźbła trawy... zamiatała kurze... zadbali o to co
    najważniejsze.
    Ehh czy naprawdę musi dojść do serii śmiertelnych wypadków by pewien minister
    ogłosił akcję cała Polska dba o widoczność (na wzór akcji cała Polska odśnieża
    pochyłe dachy)

Dziś mi (nam obu) jakoś się udało...
    Pozdrawiam
    Obserwuj wątek
      • roweroraffi Re: UWAGA, bardzo niebezpieczne miejsce 26.06.07, 00:22
        Zgłoś najpierw do ZOM. W końcu Oni są od tego i trzeba Ich przyzwyczajać, że są
        od tego, a nie, że się wszystko za Nich robi. Namiary znajdziesz na:
        zom.waw.pl/
      • marcin.jackowski namiary na służby + dwa wymęczone sukcesy 26.06.07, 17:04
        Polecam namiary zamieszczone w materiale
        www.zm.org.pl/?a=poprawione-076
        • lipto_on Re: namiary na służby + dwa wymęczone sukcesy 27.06.07, 01:52
          Dobrze wiedziec. Zapisalem numer, będe zgłaszał ;]
        • czarny357 Re: namiary na służby + dwa wymęczone sukcesy 28.06.07, 23:10
          To i ja się dokoptuję.
          Niedawno ktoś pisał o znaku na środku ścieżki przez Most Gdański po praskiej
          stronie. Stoi on tam do dzisiaj, stwarzając szczególne niebezpieczeństwo w
          środku nocy. Nie wiem, co za baran go tam postawił, ale nie dałoby się go
          przenieść na pobliski trawnik, czy też ogólnie w bezpieczniejsze miejsce? To
          ścieżka w końcu, nie tor przeszkód.
          • lipto_on Re: namiary na służby + dwa wymęczone sukcesy 28.06.07, 23:31
            Ma ktoś DIAXa? :D
            • roweroraffi Re: namiary na służby + dwa wymęczone sukcesy 29.06.07, 00:05
              lipto_on napisał:

> Ma ktoś DIAXa? :D

No chyba trzeba będzie, bo o tym znaku to już niejedno pismo było. Od 2003r sam
              wysłałem przynajmniej 3.

Swoją drogą diaks to nie kłopot, gorzej z zasilaniem (prąd). Ale zawsze można
              brzeszczotem, to nie jest stal utwardzana, powinna się łatwo poddać.
              • gromanik Re: namiary na służby + dwa wymęczone sukcesy 29.06.07, 09:23
                Może właśnie to miejsce powinno stać się następnym celem akcji bezpośredniej?
                Jak zagrozimy, że wytniemy znak, to może znowu okaże się, że jednak się da?
      • rano1 Re: UWAGA, bardzo niebezpieczne miejsce 26.06.07, 21:08
        Ja jeszcze nie widziałem rozsądnie zaprojektowanych ścieżek z kostki downa.
        Zakręty jak przy ekierce i inne specjały jak z cyrku. A ten wyjazd "zza winkla"
        przy światłach na rondzie Powąskowska-Trasa AK to chyba taka "riposta' za
        likwidację wąskiego gardła przy Spójni. Tam też można nabić sobie guza.
        No ale wg projektantów...to ma spowalniać rozpędzonych cyklistów. Niestety owe
        projekty spowolniły również myślenie u rysowników śmieszek rowerowych.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka