Forum Sport Rowery
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

[prawie jak humor] łatki zefal

16.08.07, 22:11
    mam pytanie, że tak powiem natury technicznej.
    otóż przebiłem byłem sobie dętkę i nabyłem, celem jej naprawy, komplet łatek
    marki zefal - teraz głupio mi to pisać, ale zdaje się nie potrafię się nimi
    obsługiwać (!) ostatnio jak łatałem dętkę w niebieskim wigry 3 to miałem taki
    fantastyczny zestaw radziecki, którego używało się na ciepło (takie imadełko,
    łatwopalny korek, kupa dymu, smród i dziury niet). później dętki łatałem
    jedynie w serwisach a teraz postanowiłem znowu zrobić to samemu - taki dzielny
    jestem.
    i pytanie jak to cholerstwo działa (?) najpierw klej, później jaśniejszą
    stroną nań? czy jak? piszę to, bo zmarnowałem już dwie łatki i jak nie chciało
    sie trzymać, tak się kurde nie trzyma [!]
    hilfe

grzech
    Obserwuj wątek
      • xun_vixx Instrukcja do latek... 16.08.07, 22:29
        1. zlokalizowac dziure w detce
        2. usunac z detki i opony obiekty, ktore przedziurawily detke/opone i dopasowac wielkosc latki do wielkosci dziury
        3. wysuszyc okolice dziury w detce
        4. za pomoca dolaczonej do latek tarki zmatowic dobrze okolice dziury (z nia wlacznie)
        5. nalozyc na zmatowienie klej, tak by powierzchnia byla nieco wieksza niz sama latka, kleju nie moze byc za malo, a co bedzie za duzo to wyplynie spod latki
        6. odczekac 5 minut
        7. odkleic latke od sreberka
        8. przylozyc latke (pomaranczowa strona do detki i czarna twarda na zewnatrz), dobrze docisnac i trzymac tak chwilke (kilka minut)
        9. opcjonalnie (czego nie polecam) oderwac folie od latki
        10. napompowac sprawdzajac jak sie trzyma.

Ogolnie caly proces powinien sie zmiescic w 10-15 minutach od momentu rozpoczecia zdejmowania kola do ponownej instalacji sprawnego kola w rowerku. Dla osob mniej wprawionych - troche duzej...
        • kultowy_grzech Re: Instrukcja do latek... 18.08.07, 15:33
          cóż... tak właśnie zrobiłem. trzy razy i dupa. mimo, że łatka przyciśnięta była
          kilogramami książek nie trzymała się w ogóle. wniosek z tego, że te łatki i klej
          są po prostu gówno warte...

g.
          • dorsai68 Re: Instrukcja do latek... 18.08.07, 17:30
            Proponuję zastąpić tę tarkę dołączoną zapewne do zestawu kawałkiem drobnego papieru ściernego. Reszta wg instrukcji.

Prywatnie mogę polecić samoprzylepne łatki "PrakTool". Nie wiem jakie mają na ich temat opinię inni rowerzyści, ja jestem zadowolony: działają szybko, czysto, sprawnie.
            • sebeqx Re: Instrukcja do latek... 18.08.07, 21:20
              Witam!

Generalnie polecam łatki TipTop z pomarańczowym spodem i klej
              również tejże firmy (do nabycia w Cyklopie: łatki po około 50
              groszy, klej mniejsza tubka 2,40zł) zero jakiegokolwiek problemu.
              Klej rozprowadzamy po uprzednim zmatowieniu powierzchni zwykłym
              papierkiem ściernym, oczywiście na powierzchni większej niż łatka,
              chwilkę czekamy i dociskamy łatkę pomarańczowym do dołu, możemy
              sobie pomóc dociskając paznokciem łatkę od środka na zewnątrz.

Natomiast samoprzylepne łatki ParkToola są fajne tylko cena 10zł za
              sztukę już mniej :(
              • dorsai68 Re: Instrukcja do latek... 19.08.07, 00:35
                Za sztukę?! Tak to się teraz sprzedaje, "na sztuki"?
                Kurka wodna, swoje mam od... niech policzę... jakichś 3-4 lat. Kupiłem 25 sztuk w mikropudełeczku za jakieś 10 złotych.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka