Forum Sport Rowery
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Obcisłe ciuszki

IP: *.adsl.inetia.pl 31.08.07, 07:17
    Czy warto używać obcisłych ciuszków na rower? Ile dzięki temu "zaoszczędzi"
    się sekund np na każde 50 km. Czy jest to warte żeby wyglądać jak wsior.
    Dziwne jest tez to, ze np. w warszawce widzę wielu takich na MTB (bo szose to
    jeszcze zrozumiem) - mają obcisłe ciuszki jak na Tour de France, zeby mieć
    mniejszy opór powietrza, a używają jakiś super szerokich opon schwalbe czy
    innych, gdzie tu logika. I jeszcze te kaski. Jada do Powsina (taki lasek
    buloński kolo wawy) gdzie zadnych gorek i kask zakladaja. Mamusia kazala czy
    co? Ja kask zakladam do ostrego DH w prawdziwych górach (nawet do skakania nie
    zakładałem - choc chyba powinienem). Czysty szpan i tyle. Co o tym sadzicie?
    (i dodaje ze nie jestem homofobem;))
    Obserwuj wątek
      • Gość: Sławek Rz. Marna prowokacja... IP: *.zeo.pl 31.08.07, 07:37

:-/
        • tiresias Re: Marna prowokacja... 31.08.07, 08:57
          żeby mieć mniejszy opór powietrza to zamknij usta jak jedziesz i się dziwisz.
      • Gość: Rafał Re: Obcisłe ciuszki IP: *.icm.edu.pl 31.08.07, 09:16
        co do kasku, to ja kiedś na płaskiej drodze wjechałem w latarnie bo
        m omamuska z dziecvkiem na ścieżkę wjechałą - żałuje, że wtedy nie
        miałem kasku
      • Gość: MTB Re: Obcisłe ciuszki IP: *.action.pl 31.08.07, 10:37
        Obcisłe ciuszki dobrej jakości "oddychają" i są bardzo wygodne.
      • dorsai68 Re: Obcisłe ciuszki 31.08.07, 11:40
        Gość portalu: szczubak napisał(a):

> Czy warto używać obcisłych ciuszków na rower?

Tak. Obcisłe "ciuszki" nie są po to, by zmniejszyć Cx kolarza, lecz by zapewnić mu odpowiedni komfort: odprowadzają pot, utrzymują ciepłotę ciała na jednym poziomie, nie zwijają się a więc nie powodują obtarć i odparzeń a wszyty "pampers" wyraźnie poprawia komfort jazdy.

> Czysty szpan i tyle. Co o tym sadzicie?

Sądzę że trollujesz. Ot, co.
        • sun_of_the_beach Re: Obcisłe ciuszki 31.08.07, 12:22
          dorsai68 napisał:

> Gość portalu: szczubak napisał(a):
          >
          > > Czysty szpan i tyle. Co o tym sadzicie?
          >
          > Sądzę że trollujesz. Ot, co.

A ja myślę, że ma sporo racji... Miałem znajomych, co przyjeżdżali do mnie na rowerach (z odległości 20 min. piechotą po równym). Na wstępie po 15 min zajmowali łazienkę,żeby przebrać się ze swoich "kolarskich" wdzianek, wcześniej korowód z zabezpieczaniem rowerów, bo drogocenne (author). Przed wyjazdem ceremonia w drugą stronę...
          • dorsai68 Re: Obcisłe ciuszki 31.08.07, 17:23
            Widzisz, tyle, że to byli Twoi znajomi. Konkretni ludzie, konkretny przypadek. Czy po konkretnym przypadku sąsiada, który wczoraj wrócił do domu zakuty w dzięcioła mogę założyć, że wszyscy sąsiedzi to moczymordy?
            • sun_of_the_beach Re: Obcisłe ciuszki 31.08.07, 18:50
              dorsai68 napisał:

> Widzisz, tyle, że to byli Twoi znajomi.

W towoim poście tylko to się zgadza - to BYLI moi znajomi. W pozostałej sczęści dopuszczasz się oszustwa intelektualnego próbując sprowadzić zjawisko do jednostkowego incydentu. Otóż nie - to jest zjawisko powszechne. To są ci sami ludzie, którzy ubrani w wysokogórskie markowe ciuchy nie wyściubiają nosa poza Krupówki, jeżdżą do pracy kilka przecznic od domu samochodami 4WD itp. Im dziedzina jest popularniejsza, tym ich odsetek jest wyższy, a kolarstwo jest baaardzooo popularne...
              • Gość: rowerzysta Re: Obcisłe ciuszki i lansik ;) IP: *.2-0.pl 01.09.07, 12:50
                no ale co to za problem - czują potrzebę lansu, chce im się co chwila przebierać, to robią to. Tak jak są ludzie, że 300 m do sklepu podjeżdżają autem choć może wygodniej pieszo. Co kto lubi.

Jak mam przejechać 50 km i więcej, to preferuję wąskie gacie z pampersem i oddychającą koszulkę, bo to zwyczajnie wygodne. Jak to jest 15-30 minut jazdy po mieście, no to nawet nie chciałoby mi się przebierać, więc jeżdżę w zwyczajnych ciuchach /acz niektóre twarde dżinsy mogą boleć już po 5 min. ;)

Po prostu niektórych to rajcuje, takie bycie "proofi" choćby z wyglądu - a może niektórzy faktycznie wyjeżdżają na wielokilometrowe trasy, może ubrani na sportowo łatwiej się zmuszają do większego wysiłku, jest im w tym zwyczajnie wygodniej?

Mnie to zupełnie nie przeszkadza, niech robią co lubią :)
                • sun_of_the_beach Re: Obcisłe ciuszki i lansik ;) 01.09.07, 20:19
                  Zgadzam się w 99%, obawiam się tylko, że postawy tych ludzi przekładają cię także na ich życie pozarowerowe... i nasze społeczeństwo wygląda jak wygląda...
      • uruk-hai Re: Obcisłe ciuszki 31.08.07, 12:34
        "Czy warto używać obcisłych ciuszków na rower?(....) Czysty szpan i
        tyle. Co o tym sadzicie?
        (i dodaje ze nie jestem homofobem;))"

Pieprzenie w bambus....
        • Gość: Super Zgred Re: Obcisłe ciuszki IP: *.dream.net.pl 01.09.07, 07:45
          Zgadzm się z Uruk-Hai, ednak jest p... bez użycia młota. Młodzian
          p...od rzeczy, bo nie ma pojęcia o niczym, nad to chyba nie miał
          żadnego, bliskiego spotkania z glebą.
      • user0001 phi... 31.08.07, 16:35
        na 10 km nie warto,
        na 50+ km warto.
      • bajkers Re: Obcisłe ciuszki 31.08.07, 16:49
        Gość portalu: szczubak napisał(a):

> Czy warto używać obcisłych ciuszków na rower? Ile dzięki temu "zaoszczędzi"
        > się sekund np na każde 50 km. Czy jest to warte żeby wyglądać jak wsior.

Ciekawa opinia (tzn jestem jednym ze "wsiorów") ale nic , ok.

Jak ty to piszesz "Obcisłe ciuchy" to nie żaden tam "lans" (nawet dla ludzi na
        szerokich oponach w swych rumakach),lecz po prostu wygoda i komfort, obcisłe
        ciuchy bardzo dobrze odprowadzają pot , chronią ciało przed przegrzaniem, nie
        działają tez przy większych prędkościach w przeciwieństwie do normalnych ubrań
        jak "żagiel"
        • Gość: szczubak No co wy na żartach się nie znacie sam nosze takie IP: *.adsl.inetia.pl 31.08.07, 20:37
          No co wy na żartach się nie znacie, jak jadę do sklepu po browar to ubieram się
          mniej więcej tak: www.bikesportmichigan.com/reviews/arione/simoni1.jpg
          • Gość: szczubak bo w różu mi do twarzy ;) IP: *.adsl.inetia.pl 31.08.07, 20:38
            bo w różu mi do twarzy ;)
          • Gość: pegaz Re: No co wy na żartach się nie znacie sam nosze IP: *.limes.com.pl 31.08.07, 21:39
            to chyba tylko wtedy jak cie strasznie suszy - wtedy rzeczywiscie kazdy ulamek sekundy sie liczy
      • Gość: Ania Re: Obcisłe ciuszki IP: *.uznam.net.pl 31.08.07, 22:35
        Nie rozumiem takiego krótkowzrocznego myślenia. Poczytaj sobie wątek o wypadkach
        rowerowych to zrozumiesz dlaczego warto mieć kask na głowie, a w ciuchach
        rowerowych które przecież zawsze są obcisłe zwyczajnie wygodniej jeździć
        niezależnie czy ktoś sie ściga na trasie czy nie. Dlaczego? bo zostały stworzone
        specjalnie na potrzeby rowerzystów i bardzo dobrze tym potrzebą odpowiadają -
        czy to tak ciężko zrozumieć?
      • dr.krisk Eee tam. 01.09.07, 01:33
        Mój najpoważniejszy wypadek rowerowy miałem na zwykłym miejskim
        rowerze, przy najechaniu na krawężnik ze zbyt małą prędkością. Cudem
        uniknąłem rozwalenie głowy o krawęźnik (miałem plecak i tak jakoś
        się przekręcił przy upadku, ze ochronił mi głowę).
        Obcisłe ciuchy - a spróbuj przejechać choćby tylko 60 km w upał, w
        dżinsach i lużnych bawełnianym T-shircie.... Gratuluję miłych
        doznań..

A jak kto chce po piffo jeździć odziany w cały bojowy rynsztunek?
        Jego wybór. Jeżeli najbliższy sklepik z ukochanym piwem Mort Subite
        oddalony jest kilkadziesiąt kilometrów, to co wtedy???
        • Gość: szczubak oto co moga dać obcisle ciuszki - ciekawostka IP: *.adsl.inetia.pl 02.09.07, 01:26
          "Przed Olimpiadą w Los Angeles grupa naukowców amerykańskich, po przeprowadzeniu
          długich badań w tunelach aerodynamicznych, przygotowała ubiór kolarski
          pozwalający na 6% zmniejszenie oporu aerodynamicznego w stosunku do dostępnego w
          tym okresie sprzętu. W wyścigu na 4000 m oznacza to zysk w granicach 3 sekund."
          - czyli jest o co walczyć!
          • mar_jsb Re: oto co moga dać obcisle ciuszki - ciekawostk 02.09.07, 10:41
            Jest o co walczyć jeśli mówimy o medalu olimijskim lub zwycięstwie w
            Tour de France.
            Jeśli pod uwagę weźmiemy amatora, to 3 s na 4 km nie robi żadnej
            różnicy. Za to różnicę robi komfort jaki dają obcisłe kolarskie
            stroje.
            • sun_of_the_beach Re: oto co moga dać obcisle ciuszki - ciekawostk 02.09.07, 22:40
              Eeee.. to - nie wiem, czy dobrze liczę - można być do przodu o jakieś 60 m. Nie w kij dmuchał
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka