Forum Sport Rowery
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Bole kolan

20.07.03, 22:22
    Czesc,
    od poltora miesiaca jezdzimy z mezem (i synkiem na "doczepce") w kazdy
    weekend na rowerach. Teren mamy pogorkowaty, roznica poziomu ok. 400 metrow,
    dlugosc tras ok. 50 km. I niestety po okolo 2 godzinach bola nas stawy
    kolanowe przy pedalowaniu, oczywiscie bol wzmaga sie wraz z nachyleniem.
    Ustepuje nastepnego dnia. Nie jezdzimy szybko i robimy przerwy. I co gorsze,
    bol wzmaga sie z kazda wycieczka. Czy oznacza to, ze nie mozemy jezdzic co
    weekend, czy mamy zrobic przerwe w jezdzie?
    Dziekuje za wszelkie uwagi, pozdrawiam
    Obserwuj wątek
      • malpa25 Re: Bole kolan 21.07.03, 11:33
        Przyczyny bólu mogą być pewnie różne,ale pierwsze co mi przyszło na myśl to
        to,że być może macie żle ustawione siodełko-np. za nisko.
        • ahelvetia Re: Bole kolan 21.07.03, 11:39
          Dzieki, sprawdzimy to juz w sobote, mnie sie tez czasem wydaje, ze siodelko
          jest jakby za nisko. Pozdrowionka
        • kelo Re: Bole kolan 04.08.03, 15:48
          Pamiętam, że kiedy wracałem z wycieczki (dłuuugiej) po 80 km tak rozbolało
          mnie kolano, że rozpacz. Nie pomagały tabletki, maście. Przeszło po tygodniu.
      • gregol Re: Bole kolan 06.08.03, 10:47
        A mnie za to nie bolą w czasie jazdy tylko rano jak wstanę.
        • malpa25 Re: Bole kolan 06.08.03, 13:38
          gregol napisał:

> A mnie za to nie bolą w czasie jazdy tylko rano jak wstanę.

mnie tez przy wstawaniu,ale raczej nie stawy tylko te malutkie miesnie naokolo
        • kelo Re: Bole kolan 06.08.03, 14:18
          Dobrze, dobrze pójdziemy do lekarza. Ale już zaraz czy jak się ochłodzi.
          • gregol Re: Bole kolan 06.08.03, 16:40
            > Dobrze, dobrze pójdziemy do lekarza. Ale już zaraz czy jak się ochłodzi.
            nie obiecuj tylko pójdź ze mną!

• kelo Re: Bole kolan 06.08.03, 17:09
              Już jutro?
      • tioga Re: Bole kolan 14.08.03, 09:33
        ja mam podobny problem z jednym kolanem, duzo jeżdżę od około 7-8 lat i dopiero
        podczas treningów do ostatniego bike-maratonu zaczęły się bóle. Nie jest to
        kwestia odpowiedniego ustawienia siodełka, po prostu po paru dniach ostrej
        jazdy prawe kolano zaczyna mnie boleć i czuję, jakby trudniej było mi
        wyprostować nogę. Czy ktoś z Was miał podobne objawy? Będę zobowiązany za
        poważne sugestie...
      • oassd Regeneracja organizmu. 15.08.03, 17:38
        Kiedyś też miałem ten problem.
        Byłem grubaskiem. Postanowiłem zrzucić parę kilogramów (na horyzoncie pojawiła
        się piękna dziewczyna i postanowiłem zadbać o swoją sylwetkę). Zaczęłem pływać,
        biegać i jeździć na rowerze. Efekt był znakomity (straciłem aż 40 kg po 10
        miesiącach), ale kolana miałem zrujnowane. Czekała mnie długa i kosztowna
        rehabilitacja.
        Gdy lekarz medycyny sportowej poznał moje "metody" odchudzania - nie miał
        problemów z postawieniem diagnozy. Zabronił mi jedynie biegania (bieganie po
        asfalcie ze sporą nadwagą niszczy kolana z prędkością światła) i zalecił
        jedynie zachowanie umiaru w korzystaniu z roweru (basen bez ograniczeń).
        Organizm potrzebuje trochę odpoczynku (regeneracji po dużym wysiłku).
        • gregol Re: 15.08.03, 20:01
          A mnie teraz po 166km wszystko boli a szczegulnie tam gdzie plecy tracą swą
          szlachetną nazwę.
          • sledzik4 Re: Bóle kolan 15.08.03, 22:34
            gregol napisał:

> A mnie teraz po 166km wszystko boli a szczegulnie tam gdzie plecy tracą swą
            > szlachetną nazwę.

Kilkanaście dni temu przejechałem 144km i czułem się w miarę dobrze a dzisiaj
            przejechałem raptem 41 km i właśnie bolą mnie lekko kolana. Ok. 20 km jechałem
            pod wiatr - było ciężko - moze dlatego? pozdrawiam
            • stefan4 Re: Bóle kolan 15.08.03, 23:21
              sledzik4:
              > Kilkanaście dni temu przejechałem 144km i czułem się w miarę dobrze a dzisiaj
              > przejechałem raptem 41 km i właśnie bolą mnie lekko kolana.

Zaraz, kilkanaście dni nie starczyło Ci na regenerację?

sledzik4:
              > Ok. 20 km jechałem pod wiatr - było ciężko - moze dlatego?

Ależ to tylko 40 kilometrów! Jak byś potem był ogólnie zmęczony przez godzinę,
              to by było jasne. Ale ból kolan?

Może pod ten wiatr jechałeś na zbyt wysokim przełożeniu? Może źródłem problemu
              jest, że stale kręcisz zbyt ciężko? Coś takiego działa źle na kolana, im jest
              lepiej szybko ale lżej, chociaż wtedy mięśnie mogą tego nie lubić.

Słuchaj kolan, bo mięśnie się w końcu dostosują a kolana są mniej elastyczne.

- Stefan
              • ahelvetia Re: Bóle kolan 19.08.03, 16:28
                Sluchajcie, cos z tym przelozeniem musi byc. Ostatnio
                jechalam na zbyt wysokim przylozeniu (czyli pedalowalam
                za wolno niz trzeba bylo) i oczywiscie kolanka wysiadly.
                Odpoczelam, dalej pedalowalam szybciej i mimo odczuwania
                ze bol byl, nie narastal wraz z przejechanymi kilometrami.
                A siodelko i tak podwyzszylam.
                Pozdrowka
                • kelo Re: Bóle kolan 20.08.03, 06:36
                  Tak jak napisał Gregol wsześniej, przejechaliśmy do Cz-wy i z powrotem blisko
                  170 km. Kiedy jechałem sam trzy lata temy goniłem do Cz-wy niemiłosiernie (tak
                  mi się wydawało)83 km przejechałem w niecałe 3 godz. Cóż z tego skoro powrót
                  był koszmarem. Odnosiłem wrażenie, że ktoś mi wierci stalową szpilką w
                  kolanie.
                  W tym roku wyjechaliśmy o 5 rano tak aby przejechać dystans w 4 h a średnia
                  nie była wyższa niż 20 km/h. Droga z lekkimi podjazdami. O dziwo powrót z Cz-
                  wy był prawie bezbolesny. Tak więc to przede wszystkim przeciążenia mają,
                  zdaje się, wpływ najważniejszy na kolanka nasze a nie ustawienie siodełka czy
                  wymiary ramy. Choć nie wykluczam, że mogą mieć jakiś wpływ
                  Pozdrawiam olo
                  • stefan4 Re: Bóle kolan 20.08.03, 08:51
                    kelo:
                    > Tak więc to przede wszystkim przeciążenia mają, zdaje się, wpływ najważniejszy
                    > na kolanka nasze a nie ustawienie siodełka czy wymiary ramy. Choć nie
                    > wykluczam, że mogą mieć jakiś wpływ

Myślę, że ten wpływ jest taki: dopóki jedziesz odpoczynkowo, Twoje kolana (i
                    reszta organizmu) poradzą sobie nawet z bardzo złymi parametrami roweru. Ale
                    kiedy przy złych parametrach zmuszasz się do dużego wysiłku, to te parametry
                    dają o sobie znać. Wyżej Śledzik4 pisał, że 144 km w łatwych warunkach spłynęło
                    po nim jak po psie, a 41 km pod wiatr odbiło mu się w kolanach.

Mamy więc do wyboru:
                    (1) nigdy nie jeździć pod wiatr ani szybko, albo
                    (2) zgodzić się na bolące kolana i bolące inne rzeczy, albo
                    (3) dobrać właściwą ramę, ustawić właściwie siodełko i używać właściwych
                    przełożeń.

Mam dojmujące wrażenia, że sposoby (1) i (2) są nie do przyjęcia.

- Stefan
                    • kelo Re: Bóle kolan 20.08.03, 08:59
                      Doświadczenie, doświadczenie i jeszcze raz doświadczenie.
                      Nawet jadąc pod wiatr trzeba jednak tak "wycyrklować" tempo, żeby traskę
                      przejechać, może dłużej ale zdrowiej. Grunt to nie poddawać się wrażeniu na
                      początku trasy, gdy jest się jeszcze w pełni sił, że teraz to ja mogę szczyty
                      zdobywać. Wyjeżdżając, już na pierwszych metrach trzeba myśleć o powrocie.
                      Myslę jedynie o długich trasach.
                      Pozdro olo

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka