ratzfatz 26.11.07, 20:06 może mi ktoś doradzić, co zrobić, żeby przestał? pozdrawiam Link Zgłoś Obserwuj wątek
yostahoo Re: rower mi rdzewieje 26.11.07, 20:58 ...a co on, ten rower rdzewiejący, nic nt nie mówi? Link Zgłoś
ratzfatz wery fani... ;] 26.11.07, 23:43 a ja naprawdę nie wiem, co zrobić. rower kupiłam używany, ale w dobrym stanie a przez ostatnie dwa mies. zardzewiał straszliwie. jakieś wskazówki? linki chociażby? Link Zgłoś
dr.krisk Re: wery fani... ;] 26.11.07, 23:44 Ale co zardzewiało (rama? Kierownica? całośc?). Gdzie trzymasz bicykl? Link Zgłoś
ratzfatz właściwie całość 26.11.07, 23:53 widać ślady rdzy na kierownicy, ramie, nawet szprychach trzymam na dworze - mieszkam wysoko... Link Zgłoś
dr.krisk Re: właściwie całość 26.11.07, 23:59 Najpierw odczyścić ze rdzy (można jakimś odrdzewiaczem - uwaga - źrące!), potem wypucować. Potem należałoby spryskać np, lakierem bezbarwnym (ale to kupa roboty - trzeba rozbroic rower - linek przecież nie chcesz pomalować...). A potem stale konserwowac rower czymś tłustym.Aha - nie natłuśc przypadkiem hamulców i obręczy!!!! Link Zgłoś
ratzfatz dziękuję za wskazówkę, 27.11.07, 00:07 ale prościej się nie da? :( nie mam zamiłowań do majsterkowania i nie wyobrażam sobie, że miałabym kupować jakieś lakiery, odrdzewiacze, itp. poza tym, wyżarłabym sobie coś pewnie. Link Zgłoś
dr.krisk Hm.... 27.11.07, 00:47 Spróbuj wyczyścić rdzę szmatką namoczoną w CIF-ie, albo innym proszkiem do szorowania. Jeżeli rdza jest tylko rdzawym nalotem - to puści. Potem bardzo dokłanie umyc rower. Natrzeć woskiem do konserwacji karoserii samochodowych - jest na każdej stacji bezynowej. To wersja minimum..... Link Zgłoś
turbomini Re: właściwie całość 29.11.07, 10:30 Moim zdaniem przede wszystkim znaleźć jakieś inne miejsce dla roweru niż świeże zimowe powietrze, bo będzie rdzewiał bezlitośnie. Kiedyś, z braku laku i lepszych możliwości trzymałam rower na balkonie, rdza pojawiła się dość szybko, musiałam niestety zabrać rower do mieszkania, taka karma. Można też trzymać w piwnicy, jeśli nie kradną. Jeśli już musi stać na dworze, to chociaż pod jakimś pokrowcem. Link Zgłoś
yostahoo Re: wery fani... ;] 27.11.07, 18:37 ...tak to wszystko co niżej poczytałem i moja rada jest taka: ooddaj ramę do piaskowania i malowania, kierę wymień na alu, jeśli rudzieją także obręcze to też na alu zmienić... Te wszystkie zabiegi kosmetyczne z natłuszczaniem itd, wg mnie na nic się zdadzą . Trzeba zadziałać radykalnie. Link Zgłoś
ratzfatz tylko wiesz, ten rower 27.11.07, 21:36 to taki lepszy złom. odkupiony za śmieszne pieniądze. sądziłam że jako "okazja"... dzisiaj mi dorodny fragment pedału odpadł... :( więc nie wiem czy jest sens oddawać gdziekolwiek... raczej trzymać kciuki, żeby przeżył zimę. pozdrawiam Link Zgłoś
yostahoo Re: tylko wiesz, ten rower 27.11.07, 22:17 ...a, to insza inszość. Skorzystaj może zatem z tzw. promocji zimowych i kup porządne rowerzysko. Link Zgłoś
Gość: Jacu Re: tylko wiesz, ten rower IP: *.icpnet.pl 28.11.07, 04:00 Złom aby był trwały wymaga gruntownej renowacji: - kompletny demontaż - piaskowanie - malowanie proszkowe - chromowanie - zdobycie nienadających się do zamontowania części - montaż Całość usług po znajomości kosztuje kilka stówek, do tego 100 roboczogodzin b.lekko licząc - po mega-niskich stawkach kalkulując nowy rower na deore zawsze będzie tańszy (w warsztacie rowerowym taka usługa potrafi kosztować 5000). Innymi słowy polubić rdzę... albo poszukać innej okazji Jeśli to pełnoletni letni rower który skorodował pod lakierem to nic poza remontem nie pomoże... Co by nie wcierać w lakier po parunastu dniach rdza pojawi się gdzi była. Jeśli rdza przeszła przez chromy to absolutnie nic (poza zakładem galwanizerskim) nie pomoże na dłużej niż kilka dni. W zimie na prowizorycznie zabezpieczonej stali rdza to kwestia godzin. Można też całość przemalować hameritem(50pln) - jeśli zrobi to znajomy graficiarz efekt może być całkiem ciekawy a koszt i pracochłonność niewielka (niemniej rower zmieni się nie do poznania). Link Zgłoś
Gość: kolo Re: rower mi rdzewieje IP: *.238.94.3.ip.airbites.pl 27.11.07, 12:58 Ja używam preparaty stosowane do polerowania i konserwacji karoserii samochodowych. Są bardzo dobre do usunięcia rdzy w początkowej fazie i zabezpieczają przed rdzewieniem. Może masz gdzieś jakieś resztki. Link Zgłoś
Gość: jantor Re: rower mi rdzewieje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.11.07, 12:40 Chyba i tak wtopilas z tym "sprzetem",wiec nie masz nic do stracenia- wywal to cos przez balkon i kup sobie rower.Ktos juz wspominal o zimowych wyprzedazach,to dobry pomysl. I tym razem wez ze soba kogos,kto sie na tym zna,to tez dobry pomysl. Link Zgłoś
8run0n Re: rower mi rdzewieje 28.11.07, 23:45 z tym piaskowaniem mi sie najbardziej podoba :) jestem fanem rupieci, czesto nawet jak mnie stac to se kupie rupiecia, i nie chodzi tylko o rowery, nie wiem dokladnie dlaczego tak jest, ale taki juz jestem. nie ze nie lubie porzadnego sprzetu, bo lubie, ale bardziej jakos ciagnie mnie do rupieci. zatem skoro mieszkasz wysoko i rower trzymasz na zewnatrz to masz nastepujace opcje: 1. wstawic rower na klatke schodowa (ale rozumiem, ze to juz przemyslalas i nie da sie zastosowac) 2. bierzesz jakiegos kumpla, kogos takiego jak ja, kto lubi sie ubrudzic po lokcie reperujac rower wart 20 zlotych i mowisz mu, ze rdzewieje, i on se juz da rade z ta pasta do samochodow. przy okazji chcialbym zdementowac pogloski jakoby rowery rupiecie nie nadawaly sie do jazdy, nawet najwieksze rupiecie czasami udaje sie naprawic, a dla kogos kto nie ma kasy moze to byc jedyne rozwiazanie. rupiec ma tez te zalete, ze ci go prawie napewno nikt nie ukradnie. pozdrawiam, Brunon Link Zgłoś
ratzfatz Re: rower mi rdzewieje 29.11.07, 09:05 > rupiec ma tez te zalete, ze ci go prawie napewno nikt nie ukradnie. to dobrze :) bo zamknięcie też mi rdzewieje i zacina, więc niedługo może zupełnie odmówić posłuszeństwa. Link Zgłoś
marzena.sa Re: rower mi rdzewieje 02.12.07, 12:38 WD-40, i zapięcie przestanie się zacinać :) Link Zgłoś
dobiasz Re: a te 40 w nazwie 03.12.07, 10:32 ratzfatz napisała: > to procent? ;) > pozdrawiam Kiedyś trzymałem WD-40 w butelce po tussipekcie i przez omyłkę łyknąłem. Nie zabije, ale nie polecam ;-) Link Zgłoś
marzena.sa Re: a te 40 w nazwie 03.12.07, 19:33 hehe, ja preferuję wyżejprocentowe ... też nie zabija a o ile przyjemniejsze ... :) Link Zgłoś
ratzfatz z cyklu "postępujący rozpad mojego dwukołowego" 09.12.07, 01:43 światła odpadły. ostatecznie, bo najpierw odpadały tak, że dało się je jeszcze przytentegować i się trzymały ;] teraz czekam na najgorsze. - koła. Link Zgłoś
Gość: kondor Re: rower mi rdzewieje IP: *.interq.pl 09.12.07, 19:07 Rower rdzewieje bo się o niego nie dba. Najlepiej go rozkręcić do ostatniej śrubki i wyczyścić ze starej farby do gołego metalu.Tak przygotowany oddać do dobrego lakiernika. Każda prowizorka to tylko strata czasu.Rdza wcześniej czy później pojawi się ponownie. Link Zgłoś
yostahoo :))) 09.12.07, 19:18 ...coraz bardziej podoba mi się ten wątek. Pisz dalej...niechaj eksperci się pocą ;) Link Zgłoś
ratzfatz tylko, że dalej doktorze, 09.12.07, 20:54 to już nic nie ma. brak tętna, stan krytyczny, długi stały sygnał. nawet chorym, chorszym można być tylko do pewnej stopnia. i mój rower właśnie zbliża się do tej cieniutkiej czerwonej linii. ;P Link Zgłoś
Gość: quchnia Re: tylko, że dalej doktorze, IP: 212.182.117.* 10.12.07, 08:33 Jak się nudzisz, to kup sobie szopa pracza... Link Zgłoś
dobiasz Re: tylko, że dalej doktorze, 10.12.07, 10:28 Gość portalu: quchnia napisał(a): > Jak się nudzisz, to kup sobie szopa pracza... :-) Link Zgłoś
yostahoo :( proponuę więc... 10.12.07, 18:34 ...eutnazję. Bądź miłosierna wobec swego bika. Oddaj go na złom, albo zachowaj jako eksponat pociągnąwszy solidnie Hammeritem po całości. W ogródku, albo dużym pokoju wsparty na nóżce będzie Ci towarzyszył jeszcze przez wiele lat :) [*] Link Zgłoś