Forum Sport Rowery
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Literatura rowerowa

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.03.08, 23:44
    Witam.

Chciałbym troszkę pomajstrować przy moim starym rowerze, jednak moja wiedza techniczna nie jest póki co wystarczająca.
    Wiadomo jest internet, ale chciałbym zapytać czy polecacie jakąś książkę dotyczącą napraw, remontów itp rowerów?

Na Allegro znalazłem Lennarda Zinn'a
    "Zinn i sztuka serwisowania roweru górskiego". Polecacie tą? Może znacie coś lepszego?

Pozdrawiam
    Obserwuj wątek
      • jantoni.jajcorz Re: Literatura rowerowa 18.03.08, 05:05
        www.wrower.pl/sprzet/amortyzator/amortyzator.php
        www.rower.sport.opole.pl/licznik.htm
        www.cyfronet.krakow.pl/rowery/sprzet.html
        www.metacafe.com/watch/968038/velo_sans_cycliste_waw/
      • Gość: Słąwek Rz. Re: Literatura rowerowa IP: *.zeo.pl 18.03.08, 07:42
        karmiłem goryle napisał:
        > Na Allegro znalazłem Lennarda Zinn'a
        > "Zinn i sztuka serwisowania roweru górskiego". Polecacie tą?..

Polecacie. Bardzo dobra książka dla kogoś, kto dopiero zaczyna sam majsterkować przy rowerze.

Jak zwykle polecam również stronę Zbooya, z której możesz się wiele dowiedzieć:
        www.cyf-kr.edu.pl/rowery/
        • boruta_wwa Re: Literatura rowerowa 18.03.08, 20:21
          strona Zbooya to klasyka :-)
          b.
      • Gość: lasvegasparano Re: Literatura rowerowa IP: *.chello.pl 18.03.08, 23:43
        w/w stronki ok, dorzuce jeszcze www.bikeboard.pl/index.php?d=porady&g=34&art=425
        (wg. mnie regulacje przerzutek tlumacza tak ze nie powiem kto by zrozumial, a i inne porady techniczne ok)

ksiazke zinna kupilem niedawno, to juz ktoras moja ksiazka o reperacji, moge powiedziec ze jako ciekawostka tylko moze sluzyc, bo wbrew pozorom, duzo rzeczy tlumaczonych jest ogolnikowo, a juz napewno(!!) wszystko to znajdziesz w internecie podane scislejszym/jasniejszym jezykiem (np. zinn pisze "krec sruba barylkowa az lancuch zaskoczy" - no sorry wodzu ale krecic mozna w dwie strony i niby to oczywiste ale gdy cwierc obrotu robi roznice, to bawienie sie i w te i we wte sprawy prostsza nie czyni (dla odmiany na bikeboard.pl jest tlumaczone jak nalezy).

Konkluzja - ksiazka zinna ok, ale cala wiedze tam zawarta masz w necie. jesli nie cierpisz na nadmiar kasy, to bez straty dla roweru mozesz sie bez niej obejsc. jesli wydatek kilku dych to dla ciebie zaden problem to kup ja - dowiesz sie np ze do linek stosuje sie smar siarczkowo- jakistam itd. itd.
        osobiscie polecam buszowanie po stronach rowerowych a wszystkiego sie dowiesz (i dodawaj do ulubionych stronki ktore wydadza ci sie ciekawe).
        polecam dwie listy odnosnie www rowerowych:
        stronki: rowery.toplista.pl/
        sklepy: rowerowe.toplista.pl/

a propo sklepow to jest b.duzo b. porzadnych ale polecam te najtansze, tzn. z mozliwoscia negocjacji cen (jesli w innym sklepie znajdziesz produkt taniej, to obnizaja ci cene i kupujesz i tak taniej) np. ten www.bikeonline.pl/index.php
        • Gość: Jacu Re: Literatura rowerowa IP: *.icpnet.pl 19.03.08, 23:31
          Dla angielskojęzycznych:
          parktool.com/repair/
          Jak dla mnie najlepsza strona na temat napraw rowerowych.
          Części rowerowe się zmieniają, a papierowe instrukcje nie.
          Na tej stronce są szczegółowe opisy obsługi komponentów wiodących marek, ze
          zdjęciami itp.

Zamiast książki lepiej kupić zestaw porządnych narzędzi - tanimi kluczami można
          zniszczyć sporo niezależnie z jak bardzo mądrej książki się korzysta ;)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka