Forum Sport Rowery
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

prośba o radę - jaki rower mtb (1000-1800zl )

IP: *.adsl.inetia.pl 24.10.08, 03:03
    Witam,
    jako że zima nadchodzi, a to na czym jeżdżę to rozlatujący się rower typu-( mocno podrasowany) "makrokesz" (została rama i kierownica) chciałam skorzystać z promocji zimowych i zakupić sobie rower
    - na miasto (ubrany w slicki)
    - długie wycieczki rowerowe (moze w wakacje norwegia )
    i górki, piasko pagórki (a może udział w jakimś rajdzie lub amatorsko w )maratonie

niestety do bogatych nie należę dlatego w pierwszej wersji chciałam rower za max 1500 - miałam upatrzonego Kellysa Magnusa (1600 po przecenie) i ew. unibike evolution (ok 1400)
    ale zaczęłam sobie poczytywać i się okazałao że jak do 1600 dołożę 250 to mogę już mieć Kellysa magica (oczywiście przecenionego) lub ktrossa A4

i naprawdę poważnie się już na magickiem zastanawiam

pytanie co Wy na to?
    wiem ze miedzy magikiem a magnusem jest klasa różnicy ... ale ja mam dylemat czy mi jest taki rower potrzebny?
    w tym roku zrobiłam ok 2300km (w tym 1000 km na wycieczce rowerowej) wiec na rowerze specjalnie nie szaleję, chociaż w zimę też czasami jeżdżę
    mam zamiar oczywiście jeździć co raz więcej :D

->a może jakieś inne propozycje w tym zakresie cenowym i klasowym, bo przyznam ze zielona jestem

-> na 171cm wzrostu rama 17'' czy może być 19 '' (merida robi 18''(!) )?

strasznie zagubiona jestem więc bardzo bardzo będę wdzięczna za odpisanie

pozdraiam
    alama
    Obserwuj wątek
      • fusion_x Re: prośba o radę - jaki rower mtb (1000-1800zl 24.10.08, 10:29
        Witam
        Unibike Evolution i Kross A4 odradzam w tych cenach, bo mozna miec wiecej. W secesji jest posezonowa obniżka. Cena regularna dzielona przez 1,22. W ten sposob kupilem niedawno Ghost EBS1 za 1638.

www.secesja.pl/do/item/EBS1_2008/EBS1
        www.rower.com/archiwum.php?art=3128
        Rower zrobiony na spoko ramie. I do tego masz pełny osprzęt Deore (korba,suport,kaseta,piasty,przerzutki,manetki). Jedynie klamki hamulców to Avid (tez dobre). Co prawda amor RST Capa jest z dolnej polki, ale ten Suntour w Kellys Magic tez nie powala.

Piszesz o oponach slickach, ale te rowery maja raczej opony ukierunkowane na lekki teren, wiec beda miec troche wieksze opory toczenia.
        Ja smigam ile sie da po miescie i okolicy i musze przyznac ze jestem zadowolony.

Co do wielkosci ramy, to musisz przymierzyc rower do siebie. To bardzo indywidualna sprawa.

Pozdrawiam
        FusionX

• Gość: oleksandra Re: prośba o radę - jaki rower mtb (1000-1800zl IP: *.spc.vectranet.pl 24.10.08, 15:29
          Ja też planuję kupić jakiś bardziej ekstremalny rower zimą. Dokładnie przejrzyj
          fora eksperckie i opinie o tych różnych typach - chociaż prawda jest taka, że
          racja jest... dla każdego indywidualna i w zależności od przeznaczenie roweru.
          Jak już będziesz wiedziała, czego dokładnie szukasz, to zerknij na eBay
          sport-turystyka.shop.ebay.pl/items/_W0QQLHQ5fPrefLocZ2QQ_sopZ12?_nkw=mtb&_sacat=33502&_fromfsb=&_trksid=m270&_odkw=&_osacat=33502
          - możesz kupić coś lepszego za niewielkie pieniądze.
          Co do ramy - jeśli masz 171cm i już nie rośniesz, to 17" powinna być w sam raz,
          ale to też lepiej "przymierzyć".
          Powodzenia w poszukiwaniach!
        • Gość: alama Re: prośba o radę - jaki rower mtb (1000-1800zl IP: *.adsl.inetia.pl 24.10.08, 16:23
          fusion_x:
          fajny ten twoj ghost, ale w secesji jest za 1999 i na niego akurat nie ma
          zniżki, musiałabym rozejrzeć się
          • fusion_x Re: prośba o radę - jaki rower mtb (1000-1800zl 28.10.08, 08:46
            Co do znizki. Te ceny ktore widzisz na stronie Secesji dopiero dzielisz przez 1,22 i wychodzi Ci cena z rabatem :) Troche to kiepsko jest u nich napisane, ale tak wlasnie bylo jak kupowalem swoj.
            Cytat za strona sklepu :)

"JAK CO ROKU Z DNIEM 1 WRZEŚNIA ZACZYNAMY WIELKĄ POSEZONOWĄ WYPRZEDAŻ ROWERÓW.

TERAZ WSZYSTKIE ROWERY SĄ W CENACH NETTO, BEZ PODATKU VAT !!!

NOWA CENA=STARA CENA/1.22

WYPRZEDAŻ NIE DOTYCZY MODELI:
            - GHOST EBS CROSS PL
            - GHOST HTX ACTINUM 5700 LTD
            - GHOST RT ACTINUM 5700 LTD"

Wracajac do wielkosci ramy. Mniejsza bedzie poprawiac zwrotnosc w trudnym terenie. Wieksza bedzie bardziej komfortowa po smiganiu w latwym terenie jak ulica.

Wprawdzie mozna taniej kupic Krossa A4 na Allegro
            www.allegro.pl/item462591791_rower_kross_level_a4_17_rock_shox_dart_3.html
            Niemniej jednak masz w nim przecietny osprzęt i wszystko pochodzi od róznych producentów. Jedynie amortyzator Dart3 godny jest uwagi.

Poszukaj dodatkowych informacji na:

forumrowerowe.pl
            Pozdrawiam

• tobisz5 Re: prośba o radę - jaki rower mtb (1000-1800zl 19.11.08, 17:52
              Proponuję skorzystać z usług tej firmy, która wyszukuje sprzęt wysokiej jakości
              nie przepłacicie.

www.m-selection.pl
      • Gość: wwwwwwww Re: prośba o radę - jaki rower mtb (1000-1800zl IP: 84.38.22.* 24.10.08, 15:26
        > -> na 171cm wzrostu rama 17'' czy może być 19 '' (merida robi 18''(!) )?

na pewno nie 18 a tym bardziej 19 - moze być 17 ale jak masz mozliwośc zobacz nawet mniejsze.

A co do roweru w tej cenie to klasycznie - kross level Ax z allegro - po sezonie praktycznie bez konkurencji w swoich cenach
        np level a4 - 1349
        a za owe 1800 to sie da nawet a6 wychaczyć
      • Gość: mofo a może Gary Fisher Wahoo? IP: *.chello.pl 26.10.08, 23:06
        co prawda dla kobiet jest Marlin GS (damska geometria), ale Wahoo to fajny sprzęt (sam mam i nie oddam :). SSC wyprzedaje oficjalnie za 1799, na pewno dałoby się kupić taniej. Rower wart tej ceny, świetna baza do późniejszych upgrade'ów. Super rama, która sama jedzie, komponenty (Bontrager - klasa sama dla siebie, Deore i Altus - raczej do wymiany - 250/300 złotych i LX 9 będzie).
        Dość ważna kwestia - Gary daje dożywotnią gwarancję na ramę :))
        www.ssc.pl/gf2008/Wahoo.htm

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka