Forum Sport Rowery
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Test procedur?

29.11.08, 15:59
    Jak w temacie- jako że kilkakrotnie gdzieś na forum był poruszany wątek robienia zdjęć i powiadamiania władz o wykroczeniach, postanowiłem "przetestować" te procedury.

w październiku spotkałem bardzo miłego pana (niestety to tylko mój domysł- nawet z nim nie rozmawiałem, lecz sądzę że może jest miły... ):

img220.imageshack.us/img220/7315/s5004098mk1.jpg
    img61.imageshack.us/img61/9830/s5004099vl8.jpg
    Co poskutkowało tym iż udałem się na posterunek Straży Miejskiej. Złożyłem tam poniższe zawiadomienie:

img220.imageshack.us/img220/5843/protokaok7.jpg
    Trwało to trochę. Na posterunku spędziłem około godziny. Dzisiaj w końcu dowiedziałem się o wyniku moich działań- dostałem telefon ze Straży- kierowca tego samochodu został ukarany mandatem w wysokości 100 złotych.

Moja sugestia jest taka- jeśli macie aparat często przy sobie, róbcie zdjęcia i składajcie zawiadomienia. Może to i uciążliwe, zabiera czas, ale może dzięki temu taki kierowca następnym razem nie wjedzie na ścieżkę lub chodnik?
    Obserwuj wątek
      • roweroraffi Re: Test procedur? 30.11.08, 10:04
        Wrzucę to na Grono na forum Masy. Tam ludzie non stop marudzą na parkowanie na
        ścieżkach zamiast coś zrobić. Teraz będą wiedzieli jak to wygląda w praktyce.
        • trawers01 Gotowy formularz zgłoszenia Straży miejskiej? 30.11.08, 10:12
          A może by zamieścić (na stronie masy, ZM?) do ściągnięcia
          niewypełniony formularz gotowy do wypełnienia. Straż miejska tylko
          by wpisała swoje dane, można skserować na komendzie i gotowe...
          • seba-sch Re: Gotowy formularz zgłoszenia Straży miejskiej? 30.11.08, 10:44
            postąpiłem analogicznie jak autor postu na wiosnę spotykając
            samochód zawalający ścieżkę rowerową przy Trasie Siekierkowkiej. Też
            poświęciłem godzinkę na złożenie zeznań ale wynik bł korzystny,
            ukarano mandatem sprawcę.

Wydaje mi się że jest to najlepszy sposób na walkę z właścicielami
            nie znającymi różnicy pomiędzy chodnikiem a ścieżką rowerwą.

Mam jeszcze jeden pomysł aby przed masami rozdawać naklejki
            trudnozmywalne - wtedy można jeszcze takiemu delikwentowi nakleić
            naklejkę na przedniej szybie z odpowiednią informacją. Raczej pewne
            że potem sprawdzi gdzie parkuje
            • suche Re: Gotowy formularz zgłoszenia Straży miejskiej? 30.11.08, 14:15
              To dobra wiadomość. Wielokrotnie widząc samochód na ścieżce chciałam
              interweniować, ale nie wiedziałam czy to coś da. Teraz widzę że to ma sens!
              A jak to jest ze zdjęciem? Straż zgrywa je sobie na swój komputer czy może
              wystarczy im pokazać w aparacie??
              • d_r_e_x Re: Gotowy formularz zgłoszenia Straży miejskiej? 30.11.08, 17:45
                > A jak to jest ze zdjęciem? Straż zgrywa je sobie na swój komputer czy może
                > wystarczy im pokazać w aparacie??

W moim przypadku Strażnik miał czytnik kart i skopiował zdjęcie z karty na komputer u siebie. Dobrym rozwiązaniem byłoby mieć te zdjęcia na jakimś pendrive- jeśli nie będą mieli czytnika kart to ułatwi sprawę- gniazdo USB raczej będą mieli.
                Była też opcja, żebym zdjęcia dosłał mejlem, ale to według mnie nie jest dobry pomysł. Zdjęcia są potrzebne dla sądu, który będzie ten mandat dawał- są dowodem w sprawie.

Jeśli chodzi o gotowy druk do pobrania z internetu, to mogę przygotować taki na wzór swojego, jednak nie mam pewności czy w naszym pięknym kraju, na wszystkich posterunkach Straży Miejskiej mają takie same druki... ;)

Kolejną sprawą jest to, iż taki zawiadomienie z tego co się orientuję, można też wyłać listem poleconym, należy się jednak wtedy liczyć z tym, iż dostaniemy wezwanie ze Straży Miejskiej w celu złożenia dodatkowych wyjaśnień.
                _____
                --> www.forum.nietykalni.biz <--
                Zapraszam! :)
                • stanleyst Re: Gotowy formularz zgłoszenia Straży miejskiej? 25.03.09, 10:26
                  d_r_e_x napisał:

> Była też opcja, żebym zdjęcia dosłał mejlem, ale to według mnie
                  nie jest dobry
                  > pomysł. Zdjęcia są potrzebne dla sądu, który będzie ten mandat
                  dawał- są dowode
                  > m w sprawie.

Ludzie koszty takiej jednej sprawy są dużo wyższe niż 100 zł, a za
                  to już płacimy wszyscy. Czy nie byłoby dobrze, gdy kosztami sądowymi
                  obciążać sprawcę dodatkowo?
                  • trawers01 Gotowy formularz zgłoszenia wykroczenia 25.03.09, 11:21
                    Nie wiem, czy to uchroni przed koniecznością osobistego stawienia
                    się w Straży Miejskiej i podpisania protokółu...
                    Swoją drogą warto by powalczyć ze Strażą Miejską o stworzenie
                    możliwości wysyłania takiego protokółu wraz z załącznikami bez
                    konieczności podpisywania go osobiście.

Tutaj przykładowy formularz protokółu przyjęcia ustnego
                    zawiadomienia o wykroczeniu (pewnie trzeba dołączyć zdjęcia w formie
                    plików lub wydruki zdjęć):

travers.pl/druki/protokol_wykroczenie.doc
                    travers.pl/druki/protokol_wykroczenie.pdf

Straż Miejska m.st. Warszawy:
                    ul. Czerniakowska 130/132, 00-454 Warszawa
                    mail: csk@strazmiejska.waw.pl (Centralne Stanowisko
                    Kierowania)
                    mail: sds@strazmiejska.waw.pl (Stanowisko Dowodzenia
                    Straży)
                    telefon: 986 lub (022) 598 68 00
                    fax: (022) 598 68 07

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się