Forum Sport Rowery
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

policja i rowerzyści

29.04.09, 21:30
    po ludzku. www.youtube.com/watch?v=vWF4x01MkzE
    Obserwuj wątek
      • batory555 Re: policja i rowerzyści 30.04.09, 02:20
        Piękne! Wyobraźcie sobie coś takiego u nas - policja obdarowująca rowerzystów
        chociażby światełkami...

Ale zamiast tego mamy kampanię reklamową o wiośnie i warzywach. Co jest lepsze?
        Nie wiem, nie jestem policjantem ;)
        • roweroraffi Re: policja i rowerzyści 30.04.09, 09:05
          batory555 napisał:

> Piękne! Wyobraźcie sobie coś takiego u nas - policja obdarowująca rowerzystów
          > chociażby światełkami...

Ja bym wolał by Policja zrobiła użytek z tych danych o wypadkach, które tak
          skrzętnie zbierają. To rozdawanie kamizelek, kasków, światełek oczywiście jest
          fajne i medialne, ale w Warszawie od 3 lat nie było ani jednego wypadku, gdzie
          jako przyczynę wskazano by brak lub złe działanie oświetlenia.
          Gdyby tak zajęli się tym co naprawdę jest problemem - zderzenia boczne, w dzień,
          w dni powszednie, bardzo często na przejazdach rowerowych przez skrzyżowanie,
          najczęściej z winy kierowcy - faktycznie mogłoby być bezpieczniej.

> Ale zamiast tego mamy kampanię reklamową o wiośnie i warzywach. Co jest lepsze?
          > Nie wiem, nie jestem policjantem ;)

Mnie tam ta kampania się nawet podoba. To jeszcze nie ten polot i finezja co w
          innych krajach, gdzie potrafią wyśmiać problem ze smakiem, ale w końcu nie jest
          to "grzeczna kampanijka", która mija zupełnie niezauważona przez ludzi.

Jeszcze kilka lat i się nauczą jak to powinno wyglądać.
          • gromanik Re: policja i rowerzyści 01.05.09, 10:40
            Ja zauważam, że zachowanie policji w odniesieniu do rowerzystów się zmienia na
            plus i że rozumieją coraz więcej:

jak przejeźdżałem po przejściu dla pieszych na objeździe trasy WZ, gdzie jechał
            raz na 5 minut autobus, to policjant zwrócił mi uwagę, żebym przeprowadził
            rower, ale zrobił to z uśmiechem i wcale nie zamierzał wyciągać z tego
            konsekwencji, że na to przejście wjechałem z chodnika...

jak kiedyś jechaliśmy z Mnichem i Maćkoffem Puławską, to z radiowozu w pewnym
            momencie usłyszeliśmy przez szczekaczkę tekst w stylu: Proszę nie straszyć
            rowerzystów (jakiś kierowca trąbił czy krzyczał)

A mnie ostatnio zatrzymał patrol na Modlińskiej tylko po to, żeby zapytać, czy
            nie boję się na tym (rowerze poziomym) jeździć - policjant był po prostu
            zainteresowany, pewnie głównie prywatnie, ale wyniósł z tej rozmowy pewne
            doświadczenia, które mogą mu się w pracy przydać...

A parę lat temu, to było tak, że policja mnie zatrzymała jak jechałem z
            wyczerpanymi bateriami w tylnej lampce (miałem kamizelkę), że kazali mi jechać
            chodnikiem,
            albo zatrzymali mnie za przejazd na czerwonym świetle, bo wjechał na żółtym, bo
            tuż za mną jechał samochód, który jak się dobrze spodziewałem wjechał chwilę
            później na czerwonym, a za nim jechał radiowóz drogówki, oczywiście zatrzymali
            mnie , a nie tamtego, bo łatwiej i twierdzili, że powinienem się zatrzymać wtedy
            tamten pewnie zatrzymałby się na mnie, albo i nawet nie...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka