Forum Sport Rowery
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

pierwszy raz na WMK!

19.07.09, 20:35
    cześć wszystkim!

w piątek 31ego chciałam pierwszy raz wybrać się na WMK. przeczytałam na
    stronie jaka jest planowana trasa, ale proszę, powiedzcie mi, ile mniej więcej
    trwa cała "wycieczka"? i z jaką średnią prędkością się jedzie... nie mam
    wyścigowej kolarki, tylko ciężki miejski rower (z koszyczkiem!) więc nie wiem
    czy się nadaję. Jakiekolwiek dodatkowe informacje i wskazówki dla żółtodzioba
    mile widziane! :)

Aha, polecam ten filmik:

video.google.com/videoplay?docid=189314458200750949
    Obserwuj wątek
      • tomzoliborz Re: pierwszy raz na WMK! 19.07.09, 20:45
        Śmiało, prędkość ślimacza czasem mysia, także możesz startować ze swoim miejskim rowerem bo to nie wyścig ;)
        Lipcowa trasa zapowiada się długa więc myślę, że jakieś 2-3 godzinki zajmie.
        Jeżeli ktoś ma dodatkowe dane co do kilometrów to niech podrzuci.

Tom
      • d_r_e_x Re: pierwszy raz na WMK! 19.07.09, 21:33
        Czas każdej Masy to około 2,5- 3,5 godziny. Prędkość? Różna. Wacha się od "prowadzenia" roweru- 5 km/h :P przez jazdę spacerową (12-15 km/h) do dość szybkiej- 20 km/h.

Jeśli chcesz jechać z szybkością spacerową to trzymaj się początku kolumny. Tam prowadzący nadają tempo około 12-15 km/h. Zwalniają czasem aby "zagęścić" peleton, jednak nie jadą szybciej niż spacerkiem. Jeśli chcesz pojechać szybciej, to ustaw się gdzieś na końcu peletonu- tam często peleton zwalnia, a potem musi gonić początek.

Co do możliwości- nie obawiaj się, że nie dasz rady. Na MK jeżdżą osoby, których byś nawet nie podejrzewała o to (począwszy od kilkuletnich dzieci do osób w wieku powiedzmy to "zaawansowanym"). Prędkość i trasa Masy jest przez organizatorów układana tak, aby każdy mógł pojechać i dojechać do końca!
        • gromanik Re: pierwszy raz na WMK! 19.07.09, 22:23
          Trasa od Pl. Zamkowego do Pl. Zamkowego ma 36 km.

Warto przed wyjazdem sprawdzić prognozę pogody: new.meteo.pl/
          i stosownie do niej się przygotować. Warto wziąć bluzę, bo pod wieczór lub ze
          względu na wolne tempo i/lub wiatr może być Ci chłodno.

Warto też znaleźć grupę, z którą się dojedzie na Pl. Zamkowy i wróci w okolice
          domu: www.masa.waw.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=28&Itemid=52

Warto też podczas przejazdu zwracać uwagę na osoby jadące obok nas, bo w takim
          zagęszczeniu rowerów łatwo czasem o kogoś zawadzić.

Gdy ktoś podnosi wyprostowaną rękę do góry, to najczęściej znaczy, że coś się
          przed nim stało (np. ktoś się wywrócił, lub grupa stanęła i trzeba hamować) i
          chce jadących za sobą o tym ostrzec.

Po lewej stronie regularnie przebija się Policja na motorach i ludzie
          obstawiający przejścia dla pieszych i skrzyżowania, więc jeśli nie chcę się być
          stamtąd regularnie zganianym, to lepiej jechać trochę dalej od lewej krawędzi
          jezdni. Czasem jeżdżą tamtędy też radiowozy i są przepuszczane karetki, wozy
          strażackie, itp.

Warto mieć przy rowerze sprawne oświetlenie z przodu i z tyłu oraz sprawdzić
          stan roweru przed wyjazdem, tak, żeby mieć większą pewność, że awaria nie
          popsuje nam przejazdu. Na końcu grupy oprócz ratowników rowerowych, którzy
          udzielają pierwszej pomocy jedzie przeważnie ktoś z narzędziami - zdarzało się
          podczas masy zmieniać dętki, itp i np. po wymianie dętki doganiały te osoby
          peleton i jechały dalej.
          • grumbel82 Re: pierwszy raz na WMK! 19.07.09, 22:28
            dzięki za szczegółowe info!
        • grumbel82 Re: pierwszy raz na WMK! 19.07.09, 22:23
          dzięki Tom i Drex za szybkie odpowiedzi. mam nadzieję, że będzie dużo ludzi i
          ładna pogoda.
          pozdro!
      • xun_vixx Re: pierwszy raz na WMK! Nie jedz sam! 23.07.09, 12:35
        Zapraszam na przejazdy grupowe na WMK:

OZAROW MAZOWIECKI godzina 16:15 przy hotelu Mazurkas, ruszamy 16:30.
        Poznanska - Polczynska - Lazurowa - Czluchowska - Powstancow Slaskich

RATUSZ BEMOWO godzina 17:05, ruszamy 17:20.
        Gorczewska - Leszno - Okopowa - Solidarnosci - bielanska - Senatorska

PL ZAMKOWY godzina 18:00, ruszamy 18:15.
        Krakowskie Przedmieście - Nowy Świat - Jerozolimskie - Pl. Zawiszy - Towarowa - Okopowa - Leszno - Górczewska - Płocka - Kasprzaka - Wolska - Połczyńska - Dźwigowa - Globusowa - Świerszcza - Szamoty - Posag 7 Panien - Czerwona Droga - Orłów Piastowskich - Keniga - Orląt Lwowskich - Warszawska - Władysława Jagiełły - Cierlicka - Kościuszki - Bohaterów Warszawy - Pl. Tysiąclecia - Walerego Sławka - Dzieci Warszawy - Ryżowa - Kleszczowa - Jerozolimskie - Rondo Zesłańców Syberyjskich (tunel) - Prymasa Tysiąclecia - Kasprzaka - Prosta - Świętokrzyska - Marszałkowska - Jerozolimskie - Nowy Świat - Krakowskie Przedmieście

;)

Inne grupy jada z innych punktow: www.masa.waw.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=28&Itemid=52
      • strega_aradia Re: pierwszy raz na WMK! 30.07.09, 23:43
        Z doświadczeń z własnego pierwszego razu [i ciężkiego mieszczucha z koszyczkiem
        :)]: da się. Jeśli jesteś w jakiejś sensownej kondycji, to nawet zmęczona nie
        będziesz.
        Wiek uczestników waha się od horyzontalnej zawartości wózka do osób jeżdżących
        za darmo komunikacją miejską. Kilkuletnie dzieci na swoich małych rowerkach też
        Ci potwierdzą, że rzecz jest wykonalna.

Odnośnie nadawania się roweru: jeździ? Jeśli tak, to się nadaje.

Wskazówki dla żółtodzioba [od dzioba takiego już trochę pomarańczowawego ;)]:
        oświetlenie. Koniecznie. I kamizelka odblaskowa. Do koszyczka lekka kurtka od
        deszczu i już nic Ci nie straszne.
      • grumbel82 Re: pierwszy raz na WMK! 31.07.09, 22:45
        podobało mi się ;)
        • pminnesota Re: pierwszy raz na WMK! 01.08.09, 16:17
          Sorry, że podłączę się pod Twój wątek ;)
          Ja również byłem wczoraj po raz pierwszy na MK i bardzo mi się podobało!
          Postanowiłem regularnie uczestniczyć, bez względu na porę roku! :)
          Do zobaczenia za miesiąc!

Pozdrower
          • tomek-fadf Re: pierwszy raz na WMK! 01.08.09, 20:40
            Też byłem pierwszy raz i też mi się strasznie podobało.

Trasa napewno nie była zbyt długa, na tą porę roku absolutnie w sam
            raz.

Rozczarowałem się tylko że w sklepiku nie sprzedawali gwizdków.

Zajebjoszcza impreza będę jeździł co miesiąc.
            Pozdrawiam.
            • grumbel82 Re: pierwszy raz na WMK! 01.08.09, 22:27
              mi się gwizdki wcale nie podobały :P prawie całą masę jechałam obok dwóch
              fanatyków którzy albo gwizdali, albo jakąś inną piszczałką naśladującą syreny
              policyjne nadawał :/ co za dużo to nie zdrowo :/
              • tomzoliborz Re: pierwszy raz na WMK! 01.08.09, 22:57
                A tak powinien wyglądać przejazd być wesoły i głośny, gwizdki trąbki i inne ale
                niestety obecne przejazdy to objawy bardziej żałobne niż radosne, oczywiście
                jeszcze nie do końca.
                Teraz jest wypasiona platforma a pamiętam jak fajnie jechało się za małą
                przyczepką i wyczyniało na różne sposoby, wydawanie dźwięków w rytm muzyki.
                Skromnie a wesoło :)
                Prawda Czajniku ? he he

Tom
                • tomek-fadf Re: pierwszy raz na WMK! 02.08.09, 04:53
                  Też mi się tak wydawało, bo poprzednie masy oglądałem przypadkowo,
                  jako pieszy, i ta z perspektywy uczestnika średnio pod tym względem
                  wyglądała.

Rozważam przypięcie na następnej masie do bagażnika mojego bombowca,
                  będę pozostawać w tyle - poza zasięgiem słyszalności czołówki.
                  Dajcie mi odpowiednią muzę to ją nagram na moje CD i puszczę.

Taka własna inicjatywa - baterie będę sam wymieniał :)))
                  • d_r_e_x Re: pierwszy raz na WMK! 03.08.09, 13:27
                    No to fajnie, że się podobało. Ale może być jeszcze lepiej. ;) Zajrzyjcie do tematu: forum.gazeta.pl/forum/w,13129,97217738,97217738,Jak_pomoc_w_organizacji_Masy_Krytycznej_v_2_.html
                    i zastanówcie się, czy możecie pomóc. Potrzebna jest "świeża krew". ;) Izach ęcajcie znajomych. :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka