05.07.12, 16:04
Czy moglby ktos podrzucic linka z informacja, ktore dzwieki kiedy dziecko zaczyna wymawiac?
Chcialam poczytac tak z czystej ciekawosci, bo moje dziecko ma poltora roku, gada duzo we wszystkich trzech jezykach uzywanych u nas w domu, ale duzo dzwiekow wymawia po swojemu - zainteresowalo mnie wiec, kiedy zacznie je wymawiac normalnie smile
Moze byc po polsku albo po angielsku smile
Obserwuj wątek
    • blue_jay Re: wymowa 05.07.12, 22:32
      www.bisd.us/sharp/English_Developmental_Sound_Chart%5B1%5D.pdf
      • illegal.alien Re: wymowa 05.07.12, 23:07
        Dzieki wielkie smile Najbardziej mnie frapowal dzwiek 'th' - bo moje dziecko go zupelnie nie wymawia (zamiast 'teeth' mowi 'tis' - z 's' jak w slowie 'snieg'). Wydrukuje to sobie i bede zagladac co jakis czas smile
        • blue_jay Re: wymowa 06.07.12, 03:30
          smile czyli close approximation, zdarza sie. Ze sluchem wszystko w porzadku?
          Byc moze dziecie Twoje nawet nie slyszy roznicy, warto najpierw dziecko uswiadomic. /th/ uczy sie latwo, gdyz latwo wytlumaczyc gdzie ma byc jezyk. Ile lat ma Twoje dziecie?
          • illegal.alien Re: wymowa 06.07.12, 12:35
            Sluch miala badany przy urodzeniu, nie bylo zadnych problemow.
            Dziecko ma poltora roku, wiec jeszcze kupa czasu na poprawna wymowe - po prostu bardzo mnie zaciekawilo kiedy dzieci sie ucza poszczegolnych dzwiekow, bo czesto jest tak, ze wyraz jako calosc brzmi dobrze (akcent, rytm wyrazu czy jak to nazwac), a pojedyncze dzwieki jednak sa inne - tak wlasnie jak z tymi zebami - wiadomo, o co chodzi, ale poprawnie nie jest.
            • blue_jay Re: wymowa 06.07.12, 15:16
              smile) no jak ma dziecie tylko poltora roku to ma prawo robic z dzwiekami i wyrazami co tylko jej sie rzewnie podobawink
        • toya666 Re: wymowa 06.07.12, 21:29
          Kilka lat temu zajmowałam się małym Irlandczykiem - miał 2 latka. Wiele dźwięków przekręcał. Dwa (najczęściej używane) wyrazy zostały mi w pamięci: 'cicien' (kitchen) i 'śłiti' (sweets) big_grin
          • illegal.alien Re: wymowa 06.07.12, 21:43
            No moje dziecko wiele slow przekreca, bo jest jeszcze male smile Ale dla mnie to jest super smieszne i na razie sie nie przejmuje - tylko mnie to sklonilo do poszukania informacji kiedy dzieci ucza sie poszczegolnych dzwiekow smile
            Najlepsze slowa to 'soli' (przez 'l' jak 'lodz' na 'sorry') i 'prispis' ('crispies').
            • toya666 Re: wymowa 07.07.12, 21:37
              illegal.alien napisała:
              > Najlepsze slowa to 'soli' (przez 'l' jak 'lodz' na 'sorry') i 'prispis' ('crispies').

Oh, jakie to urocze!! smile Uwielbiam ten etap rozwoju mowy!
              Jeszcze mi się przypomniało jak ten mały mnie zapytał: "Will you be my 'śliping bluti' (sleeping beauty)?"
              • illegal.alien Re: wymowa 07.07.12, 23:35
                Ja nie moge sie ze smiechu czasem pozbierac, chociaz nie zawsze wypada mi sie smiac wink
                Np. pierwszym zdaniem mojego dziecka bylo 'go away' (pod moim adresem, a jak!), a drugim 'pada deszcz' - oba wymowiene zaskakujaco dokladnie, ale ten 'pada deszcz' jest oglaszany codziennie po wyjsciu na dwor niezaleznie od pogody - zdanie to jest symptomatyczne dla kraju, w ktorym mieszkamy (Anglia oczywiscie), a biedne dziecko jest skolowane i nie wie, co to znaczy, bo zdanie wywolalo taki entuzjazm w rodzinie, ze kazdy ja prosi, zeby powiedziala, ze pada deszcz niezaleznie od pory dnia i nocy czy tez pogody wink
                A takich 'slodkich' slow to ja mam cala liste smile Niestety, dziecko bardzo szybko uczy sie prawidlowej wymowy, a szkoda czasem smile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka