Dodaj do ulubionych

Angielski jako 3 jezyk

04.12.12, 11:44
Przewertowałam całe forum ale podobnej kwestii nie znalazlam, wiec pytam Szanowne Kolezenstwo o rade/pomysly:

Zaczne od tego, ze dwujezycznosc JESZCZE mnie bezposrednio nie dotyczy, za kilka miesiecy powitamy na swiecie nasza Latoroslwink, ale ja juz teraz powoli przygotowuje sie do jej jezykowego wychowania.

Mieszkamy we Wloszech, jesli chodzi o jezyki rodzicow sprawa jest prosta: OPOL, mama po polsku, tata po wlosku i powinno byc ok. Ale pozostaje kwestia angielskiego. Naprawde bardzo chcialabym wykorzystac " najbardziej plodny" okres do nauki jezykow, jakim jest dziecinstwo i mysle nad wprowadzeniem angielskiego. Napewno wprowadze w zycie ( w odpowiednim momencie oczywiscie) filmy animowane po ang, ale co jeszcze moze pomoc?? Sama telewizja to troche malo, tymbardziej ze bedzie musiala byc dzielona na czas po polsku i po angielsku. Dodam, ze zadowolilabym sie chociazby tylko bierna znajomoscia jej angielskiego, choc podobno w Norwegii i Holandii (poprawcie jesli sie myle), gdzie dzieci ogladaja bajki w oryginale, wlasnie w ten sposob nabywaja znajomosc tego jezyka. Rodzina i znajomi radza, zeby ten angielski zostawic, ze przeciez nauczy sie w szkole, ja jednak jestem uparta i zaczelabym sporo wczesniej. Co o tym myslicie?

Ps. Ah, w okolicy nie ma zadnego ang przedszkola, a i czytanie po ang z naszej strony raczej nie jest dobrym pomyslem wink

Obserwuj wątek
    • jan.kran Re: Angielski jako 3 jezyk 04.12.12, 20:21
      Moje dzieci byly dwujezyczne i to uznalam za wyzwanie , nie przyszlo mi na mysl wprowadzac trzeciego jezyka.
      Nauczyly sie angielskiego w szkole. Poniewaz wiekszosc filmow i sporo w necie mamy po
      angielsku wiec jakos powoli ale skutecznie nauczyly sie tego jezyka.
      Oboje musza czytac na studiach literature po angielsku . Corka niewiele ale sym mial kilkaset stron po angielsku w pierwszym semestrze jako pensum i dal rade.
      Dogaduja sie bez problemu.
      Bedziesz miala pelne rece roboty zeby utrzymac polski. Poza tym praktycznie patrzac angielski zna kazdy natomiast kombinacja wloski - polski moze sie przydac w przyszlosci bardziej.
    • kocianna Re: Angielski jako 3 jezyk 04.12.12, 21:57
      Zgadzam sie z Jan.Kran. Wg mnie w przypadku nauki języków obcych metodami tradycyjnymi (nie poprzez zanurzenie) najlepszy stosunek kosztow (szeroko pojętych) do efektow uzyskuje sie u nastolatkow. Angielski jest obecnie tak miedzynarodowy, ze nie ma sensu starac się o idealny akcent etc. - a głównie o to chodzi w "najbardziej plodnym" okresie. Do 6 roku zycia mozna dzieciaka oswajac z wieloma wspanialymi sprawami - język, ktorego i tak musi się kiedyś nauczyć, zostawiłabym właśnie na "kiedyś".
      • evaan Re: Angielski jako 3 jezyk 04.12.12, 22:57
        Hm...no to przyznam, ze mam zagwozdke, bo nie spodziewalam sie takich poradwink
        Sprostuje tylko, ze niezupelnie chodzi mi o idealny akcent itd., chcialabym jej jakos ulatwic pozniejsza nauke chociazby wymowy (z ktora ja, mimo lat nauki, mam ogromny problem)...bo trzeba tez miec na uwadza, ze angielski we wloskich szkolach wola o pomste do nieba ( chociazby te ich nieme "h" namietnie praktykowane przez same anglistki). No coz, musze przemyslec sprawewink A juz powolutku rosla mi kolekcja anglojezycznych bajek...wink
        • ambivalent Re: Angielski jako 3 jezyk 05.12.12, 10:02
          Oj, start ulatwisz i tak. Dzieci wychowane dwujezycznie przejawiaja z reguly latwosc uczenia sie dodatkowych jezykow. Ze swojej strony dodam, ze corka moja (26 miesiecy) od malego biernie "uczona" jezyka angielkiego (rozmawiamy z mezem tylko po angielsku miedzy soba) nie wykazuje zadnego zainteresowania lub oznak, ze ten angielski rozumie (nie mowiac o mowie). Jestem przekonana, ze cos tam gdzies w tej malej glowce siedzi ale ani be, ani me po angielsku.
          Dzieci nie ucza sie jezyka jezeli nie uczestnicza bezposrednio w rozmowie. Dodatkowo, gdzies czytalam, ze dzieci nie tylko nie ucza sie ogladajac telewizje (do pewnego wieku) ale tez dopoki nie maja dobrze wyksztalconych podstaw gramatycznych telewizja moze tylko zaszkodzic. Ale moze sie myle.
          • mama_kaspra Re: Angielski jako 3 jezyk 05.12.12, 10:15
            Nie zgadzam sie. Kasper podstaw angielskiego nabral z telewizji (a raczej filmow i piosenek, telewizji jako takiej nie ogladamy), i sluchania naszych rozmow z innymi doroslymi. W pewnym momencie (okolo dwu lat) zaczal powtarzac pojedyncze slowa z tych, ktore byly wlasnie wymawiane w filmach/piosenkach. Potwierdzalam prawidlowa wymowe i tlumaczylam slowa, jesli mial watpliwosci, ale nie uczylam aktywnie, tylko pozwalalam mu samemu wybierac, czego chce sie uczyc. Najpierw byly to tylko rzeczowniki, potem doszlo kilka czasownikow. "Rozruszal sie" rzeczywiscie dopiero po czterech dniach spedzonych z opiekunka mowiaca tylko po angieslku, ale przedtem slyszalam z przedszkola (norweskiego) ze czasem uzywa angielskich slow. O, i jeszcze przed podroza do Australii uslyszalam okrzyk (do mikrofonu) "Hi everybody, lets go til kaluza" (til jest z norweskiego). Jak pisalam w innym watku, teraz mamy raczej zagwozdke, czy ten angielski powsciagac....
            • mama_kaspra Re: Angielski jako 3 jezyk 05.12.12, 10:16
              I tak, w Norwegii dzieci rozumieja, a niektore potrafia odpowiedziec, jak sie do nich mowi po angielsku smile
              • only_summer Re: Angielski jako 3 jezyk 06.12.12, 13:13
                Mam podobny dylemat jak autorka watku z tym ze dotyczy dziecka 4,5 letniego. Mieszkamy w Niemczech, stosujemy OPOL z tym ze maz b. dobrze zna polski i my miedzy soba w duzej mierze po polsku rozmawiamy. Corka wie ze tata po polsku rozumie wiec on do niej po niemiecku, ona do niego roznie. Polski jest jezykiem dominujacym poki co, choc niemiecki oczywiscie goruje jesli chodzi o otoczenie. Ale nie w tym rzecz wink We wrzesniu mala zaczyna zerowke i znalezlismy dla niej swietna placowke dwujezyczna - angielsko - niemiecka z mozliwoscia kontunuacji nauki w szkole podst. Zastanawiam sie bardzo czy wprowadzac jej ten angielski juz teraz? Boje sie ze ucierpi na tym niemiecki (o polski dbam jak szalona ;p). Z drugiej strony mala lapie w tempore swiatla nie tylko niemiecki w przedszkolu ale i pojedyncze slowka w innych jezykach - z kontekstu, z rozmow z naszymi przyjaciolmi, z piosenek. Wychowawczyni twierdzi ze niemiecki przychodzi jej z latwoscia, ja was chcialabym zeby ten angielski tez byl juz wprowadzony. No wlasnie, chcialabym ale sie boje wink
                • arbik Re: Angielski jako 3 jezyk 09.12.12, 08:39
                  Hej, moje dzieci sa 3 jezyczne. Tak nam w zyciu sie poukladalo i z perspektywy czasu patrzac bylo ciezko ale dzieci kolejne jezyki chwytaja w mig sa otwarte, ciekawe swiata.....
                  W domu tylko polski bardzo konsekwentnie do tego podchodze, niemiecki w szkole czy przedszkolu, poza angielski. Najmlodszy mila troche trudniej byl dzieckiem ktore nie slyszalo pierwsze dwa lata teraz ma 4 i po polsku mowi bardzo ladnie, niemiecki rozumie i czasami go uzywa a angielski jest zadowalajacy. Dzieci od malego ogladaly bajki wtrzech jezykach dla osluchania pozniej jak byly starsze mialy juz preferencje. Starsze dzieci mowia pisza i czytaja po polsku bez obcego akcentu to jesttaki nasz sukces nigdy nie chodzily na zajecia do polonijnych szkol. Pierwszym jezykiem dla nich byl polski a kolejny dochodzil w przedszkolu. Jest to troche inna sytuacja niz w przypadku mieszanych zwiazkow. Ale dzieci swietnie sobie radza w kazdej jezykowej sytuacji. Polecam ogladane bajek po angielsku, sluchanie piosenek napewno cos w glowie zostanie ...pozdrawaim
                  • evaan Re: Angielski jako 3 jezyk 09.12.12, 09:32
                    Tak, mysle, ze troszke bede sie jednak posilkowac bajkami po angielsku zeby Maluszek sie osluchal. Prawdziwa nauke zostawie szkole, a z mojej strony zafunduje Disneyowskie kreskowki w originale, jak jej cos w glowce zostanie to super, jak nie- nie bede ubolewac, zobaczymy zreszta jak to wyjdzie. Dziekuje za wpisy!
                    • jematkajakichmalo Re: Angielski jako 3 jezyk 09.12.12, 12:55
                      Mozesz jeszcze sprobowac z anglojezyczna nianka. SLuchanie i ogladanie bajek - super, ale jak chcesz czegos wiecej, zeby dziecko tez probowalo mowic i korzystalo z tego jezyka to moze byloby to dobrym rozwiazaniem?
                      • arbik Re: Angielski jako 3 jezyk 09.12.12, 15:03
                        Hej w nawiazaniu domwczesniejszej wypowiedzi przyznaje ze ostatnio moj mlodszy ma ekstra pomoc raz w tygodniu przychodzi niemka pobawic sie z nim przez trzy godziny jezeli jest zmeczony to dwie nauczyciel w przedszkolu zasugerowal jednak rozbicie na dwa dnipo 1.5 h i od nowego roku tak zrobie. Z angielskim jest podobnie raz dwa razy w tygidniu przycodzi do nas opiekujnka na kilka godzin i bawi sie z nim po angielsku. System dziala od jakiegos miesiaca i jak narazie sie sprawdza. Zawsze w domu gdzies gra radio raz niemieckie raz ang a w niedziele polska jedynka . Mlody sporo mieszal na poczatku ale teraz zaczyna porzadkowac jeden jezyk jedna osoba. Mialam mnustwo watpliwosci ale teraz juz nie mam. Do starszego przychodzi dziewczyna i cwiczy z nim fr. I mlody czasami cos uslyszy i powtarza bez zadnego problemu choc nic nie rozumie wink. Warto pomagac jedno z moich dzieci starsze posluguje sie 6 jezykami biegle mimo trudnych poczatkow. To mnie motywuje wink
          • zillka Re: Angielski jako 3 jezyk 17.03.13, 21:17
            >Ze swojej strony dodam, ze corka moja (2 i 6 miesiecy) od malego biernie "uczona" jezyka >angielskiego (rozmawiamy z mezem tylko po angielsku miedzy soba) nie wykazuje zadnego >zainteresowania lub oznak, ze ten angielski rozumie (nie mowiac o mowie). Jestem >przekonana, ze cos tam gdzies w tej malej glowce siedzi ale ani be, ani me po angielsku.

Ja ma podobnie, ja jeden język, mąż drugi, między sobą tylko po angielsku. Dzieci bardzo długo nie wykazywały "oznak" zrozumienia po angielsku, niestety wink te czasy już minęły, rozumieją super (zwłaszcza to co nie do nich wink ), nie odzywają się w domu po angielsku nigdy, do mnie po polsku, do męża po 'jego'. Tylko im w wieku 4 lat doszło angielskojęzyczne przedszkole jeszcze.
            Tak, że Twoje dziecko zrozumienie też wykaże, w najmniej odpowiednim momencie wink ale mówić bez dodatkowych bodźców nie będzie - nie musi przecież smile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka