30.01.14, 12:40
www.libratus.edu.pl/

czy ktoś z was ma z tym doświadczenie? Wygląda, że to jest pełna polska szkoła domowa, a ja bym chciała, żeby córka poszła do niemieckiej szkoły a polską internetową robićnią jako dodatek, ale to się nie da w takim samym wymiarze czasowym oczywiście.
Co o tym myślicie? Libratus może być taką weekendową szkoła polską też?
Obserwuj wątek
    • zojka33 Re: libratus 30.01.14, 14:52
      Ze strony Libratusa wynika, ze prowadza nauczanie pelnego programu podstawowki.
      Jest tez inna szkola internetowa: www.orpeg.pl i oni nauczaja w dwoch systemach - mozna wybrac pelny program ramowy, lub program uzupelniajacy (tylko jezyk polski i wiedza o Polsce). Ja nie mam w okolicy polskiej szkoly sobotniej, wiec mysle, ze moje dzieci zapisze wlasnie do takiej szkoly internetowej, ale z programem uzupelniajacym, bo przerabianie calego programu polskiej podstwowki jest na pewno bardzo trudne dla dziecka chodzacego do tubylczej szkoly.
      • kuragan Re: libratus 31.01.14, 10:48
        bardzo ci dziekuje, nie wiedzialam o tej drugiej szkole!
        • zojka33 Re: libratus 31.01.14, 14:28
          Jest na pewno sporo osob, ktore realizuja pelen program ramowy polskiej szkoly internetowej obok zwyklej dziennej szkoly tubylczej, jest to wykonalne przy dobrej organizacji i sporym wysilku. Ale podejrzewam, ze w okolicach 4 klasy podstawowki moze sie robic bardzo ciezko, bo materialu do opanowania coraz wiecej i trzeba go zaliczac w obu szkolach, zwyklej lokalnej i tej internetowej. Ja raczej zdecyduje sie na program uzupelniajacy tylko.
          • kuragan Re: libratus 31.01.14, 20:15
            Tak, ja tez chce tylko uzupelniajacy. jesli ktos zna jakies dobre adresy w Internecie takich uzupelniajacych szkol to bardzo prosze!
            • zojka33 Re: libratus 02.02.14, 12:06
              Jest jeszcze jedna szkola internetowa: www.polskaszkolainternetowa.pl. Patrzac na ich spis podrecznikow wyglada na to, ze tez realizuja pelen program polskiej podstawowki. I wedlug mojej wiedzy to juz wszystko, sa trzy szkoly internetowe (Libratus, Orpeg i Polska Szkola) z czego tylko ORPEG proponuje program uzupelniajacy.
    • kocianna Re: libratus 06.02.14, 12:03
      Warto wiedzieć, że OPREG jest bezpłatną szkołą ministerialną i mają na swojej stronie spis szkół realizujących różne programy wspierania języka polskiego (i szkół przy ambasadach i - zdaje się - parafialnych i innych społecznych).
    • olena.s Re: libratus 08.02.14, 00:29
      Moje dziecko robi drugi rok Libratusa, w trybie uzupełniającym, płatnym. V klasa, czyli polski, historia, przyroda. Dwa pierwsze robi w miaaaarę, z przyrody się miga.
      Generalnie jestem zdania, że jeżeli rodzic jest wykształcony choćby na poziomie średnim, to sam poradzi z edukacją początkową - tak do III klasy włącznie - ale później warto mieć wsparcie fachowców.
      Jak masz konkretne pytania to wal.
      • zojka33 Re: libratus 08.02.14, 14:24
        Czyli Libratus tez oferuje tryb uzupelniajacy? Bo z ich strony wynika, ze u nich realizuje sie caly program podstawowki. Ten tryb uzupelniajacy to zawsze taki pakiet: polski historia i przyroda, czy tez rodzic moze sobie wybrac konkretne przedmioty jakie chce zeby jego dziecko przerabialo?
        • olena.s Re: libratus 10.02.14, 15:29
          Do końca ci nie wyjaśnię, bo nie zgłębiałam darmowych opcji - zdecydowałam się na płatne, bo wtedy to moja sprawa czy i jak dziecko będzie zdawało egzaminy (przy darmowej opcji mają zastosowanie przepisy państwowe, ale też dostajesz w pełni legalne, obowiązkowo uznawalne świadectwo. No, ale też egzaminy są obowiązkowe i zdawane tylko w okreslonych terminach na miejscu).
          I w tej opcji dziecko ma zajęcia z polskiego, historii, przyrody (V klasa). Nie ma z matematyki, informatyki, religii, oraz oczywiście języków, plastyki itp.
          Wydaje mi się, że inne szkoły internetowe oferują podobne opcje.
          • kuragan Re: libratus 11.02.14, 10:41
            Olena, czy mogłabys podać link to tych strom libratusa z programem uzupełniającym i z programem płatnym. Za nic znaleźć nie mogę, nie widzę nic na ich stronie...

Ile czasu przeznaczasz tygodniowo na naukę z dzieckiem?
            • olena.s Re: libratus 11.02.14, 21:10
              Myślę, że polski i historia to jakieś minimum 3 -4 godziny. Przyrodę odpuściłam, chcę tylko, żeby dziecko przeczytało tekst z podręcznika, traktuję to wyłącznie jako rozbudowę języka, a nie naukę. Plus czytanie polskich książek belletrystycznych - też lekko licząc ze 2 godziny tygodniowo minimum.
              Co do organizacji itp. to napisz do nich zwyczajnie. Oni zmienili stronę, i ja też teraz tego podziału nie widzę - zwyczajnie zapytaj, albo niech ci przyślą linka.
              Z tym, że gdyby zależało ci na państwowych świadectwach, to masz inną sytuację niż ja.
              • kuragan Re: libratus 12.02.14, 09:25
                Bardzo Ci dziekuje. ja chce wziac Polski, hisotire i geografie. Ale mam jeszcze troche czasu, bo to dopiero za rok, ja po prostu libie wiedziec juz zawczasu. smile
                • olena.s Re: libratus 13.02.14, 08:56
                  No i słusznie, ja się wdałam w płatny tryb początkowo dlatego, że za późno zaczęłam załatwiać. A zostałam właśnie ze względu na to, że nie chcę poważnych egzaminów.
                  Jeżeli twoje dziecko jest małe, to geografia itp. jest włączona w zakres edukacji początkowej.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka