Dodaj do ulubionych

problem rodziców

29.07.07, 22:37
moje dziecko musi nauczyć się 3 języków. Nie martwie sie czy sobie poradzi bo
wieże że tak obawiam się jednak o mnie i męża czy zrozumiemy dziecko gdy
będzie używało wszystkich 3 języków w jednym zdaniu. mąż nie zna polskiego a
ja nie znam jego języka(afrykaanerski) porozumiewamy się po angielsku.
Obserwuj wątek
    • nati773 Re: problem rodziców 30.07.07, 14:36
      Moja siostra opiekuje sie w Szwajcarii dwoma dziewczynkami ,ktore mowia po
      francusku,niemiecku,angielsku,troche wlosku,pochodza z Kosowa wiec ich ojczysty
      to tamten(nie wiem doladnie jaki to jezyk) i teraz po polsku.Maja 5 i 7 lat i o
      dziwo nikt nie ma z tym problemu.
    • risando Re: problem rodziców 30.07.07, 16:42
      yebo-gogo napisała:

> moje dziecko musi nauczyć się 3 języków. Nie martwie sie czy sobie poradzi bo
      > wieże że tak obawiam się jednak o mnie i męża czy zrozumiemy dziecko gdy
      > będzie używało wszystkich 3 języków w jednym zdaniu. mąż nie zna polskiego a
      > ja nie znam jego języka(afrykaanerski) porozumiewamy się po angielsku.

Witam,

nie wszystkie dzieci mieszaja jezyki. Ponadto nie bylby to stan wieczny, lecz pomiedzy 4 a 6 rokiem dziecko przestanie mieszac. Do tego momentu trzeba sobie jakos poradzic. Male dziecko przeciez uzywa prostych zdan. Slownictwo jest ograniczone. Moze korzystac z okazji i uczyc sie w tym czasie podstaw jezyka partnera? Jest to niezbedne, jesli pozniej chcemy "sledzic" rozmowy pomiedzy dzieckiem a partnerem.

Pozdrawiam
      • jan.kran Re: problem rodziców 31.07.07, 19:49
        Znam rodzicow ktorzy uczyli sie jezyka razem z dziecmismile Jezeli masz pozytywne
        nastawienie do tego zeby dziecko mowilo trzema jezykami i bedziecie stosowac
        zasade OPOL na pewno wszystko sie ulozy.
        Pozdrawiam
        Kransmile
    • julia78 Re: problem rodziców 11.08.07, 12:17
      Moja siostra ma męża Macedończyka a mieszkają w USA. Mają 3 dzieci w wieku 3,5,
      5 i 7 lat. Od początku nie było problemu z mieszaniem języków. Dzieci wiedzą, że
      z mamą rozmawiać trzeba tylko po polsku, z tatą tyko po macedońsku. Rodzice
      rozmawiają ze sobą po angielsku a dzieci między sobą też po angielsku. Rozmowy
      ogólne toczą się więc po angielsku i ten język będzie dominujący. Moja siostra
      rozumie po macedońsku a jej mąż prawie wszystko po polsku więc nawet jak każde
      rozmawia osobno z dzieckiem wiedzą o czym rozmowa wink

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka