Dodaj do ulubionych

Refundacja soczewki

31.07.11, 21:05
Witam ponownie, jak zwykle piszę kiedy nikt nie umie mi pomóc a tu zawsze znajde odpowiedzi na moje pytania i wątpliwości. Po półrocznej walce z wypadającymi i przesuwającymi się soczewkami i zakupie chyba z 10 wybraliśmy się do dr Jaworskiego. Okazało się, że Natalka w oczku po PHPV ma bardzo wysoki astygmatyzm co powoduje, ze jej oko nie jest idealnie okrągłe lecz jakby spiczaste co powoduje, że soczewka nie może utrzymać sie na oku bo można powiedzieć cały czas się buja na oku. Jaworski od razu wiedział, ze tak jest a zastanawiam sie dlaczego Ci wczesniejsi lekarze tego nie mogli stwierdzić.

On również przyznał że nie wie czy uda mu się dobrać odpowiednią soczewkę a żeby zbudować calkowicie od podstaw specjalnie dle niej to oko musi być w nieruchome przez jedną sekundę co jest nie możliwe u dziecka a i u dorosłego jest ciężko. Jedyną metodą jest uśpienie.

Dobrał nam soczewkę, zobaczymy może bedzie dobra może nie ale zapłacić trzeba. I właśnie mam pytanie w związku z refundacją która jest możliwa. Wiem, ze było to już kilkakrotnie poruszane na forum ale to są jakieś stare wątki a może ktoś jest na świeżo po wizycie w NFZ. Może ktoś zapisał sobie te wszystkie magiczne kody i kodziki. We wtorek idę do okulisty i chciałabym żeby skończyło się to na jednej wizycie, zeby w NFZ-ecie nie mieli żadnych wątpliwości co do poprawności wniosku.

Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • onunka Re: Refundacja soczewki 02.08.11, 16:35
      kod zaopatrzenia med. 9222.01 ,icd-10 wpisuje sobie lekarz,we wniosku trzeba napisać ze jest afakia,róznozwroczność i inne cuda które dot.choroby oka Twojego dziecka i przy których soczewka jest przydatna,teraz nie bardzo chce mi sie szukać ale jak wpiszesz na górze forum "refundacja soczewki" to Ci wyskoczy pare stron.Myśle ze bez problemu załatwisz to za jedną wizytą,jak bedzie dobrze wypełnione to pojedziesz sobie do punktu NFZ gdzie to podbijają i z wypełnionym wnioskiem po odbiór soczewki do Jaworskiego.POzdrawiam!
      • patrycj.a.1234 Re: Refundacja soczewki 08.08.11, 20:55
        Kolejna nasza porażka na drodze do dobrej soczewki, dziś byłam u okulisty w przychodni po wniosek o zaopatrzenie w środki pomocnicze ale szanowna pani okulistka mi go nie chciała wypisać:( Koniecznie potrzebowała karteczki od Jaworskiego o tym, że dziecko musi nosić soczewki, nie wystarczyła jej cała inna dokumentacja medyczna, prawda jest taka, ze nie miała zielonego pojęcia jak ma się zabrać do wypisania tego druku.

Proszę dajcie mi namiary na lekarza w Warszawie u którego byłyście i bez problemu, poprawnie wypisał ten druk, będę wdzięczna. Pozdrawiam
        • onunka Re: Refundacja soczewki 11.08.11, 11:46
          no to małpa a nie doktorka...moja "ośrodkowa"okulistka jest po 70-tce(powaga!) i nie żeby pisała wnoski o soczewke co rusz,my byliśmy pierwsi ale dla chcącego nic trudnego,katalogi mają,kody też,trzeba tylko chcieć,nie wiem po jaką cholere jej kartki potrzebne:/co za małpa!
          z innym lekarzem nie pomoge bo ja z ok.krakowa
        • roccan Re: Refundacja soczewki 11.08.11, 11:55
          Mi wypisała wniosek okulistka z przychodni na Kieleckiej. Niestety nie pamiętam jak się nazywa. Trochę popytała i poczytała papiery, bo byliśmy u Niej pierwszy raz, ale nie robiła żadnych problemów.
          • tymulek Re: Refundacja soczewki 02.09.11, 17:23
            a powiedzcie ile generalnie kosztuje soczewka - jakiego rzedu kwota i ile refundauja?? przypuszczam ze i ja bede musiala zamienic okulary na soczewke
            • patrycj.a.1234 Re: Refundacja soczewki 02.09.11, 21:05
              Nam nie udało się załatwić refundacji więc zapłaciliśmy 1050zł.
              • onunka Re: Refundacja soczewki 02.09.11, 21:11
                Dlaczego nie dostaliście refundacji?Zaden "zwykły" okulista nie chciał wypisać wam wniosku???
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka