Dodaj do ulubionych

moc soczewek

24.05.13, 08:27
Gdyby nie pytanie innego lekarza, nawet by mi przez myśl nie przeszło, żeby o tym myśleć, a tak ziarno niepewności zostało zasiane... Mój prawie 9 latek ma niedowidzenie w stopniu 0,1 i wadę na OL: sfera +3,25, cylinder -6,00. Nosi soczewkę +2,00, cylinder -3,75.
Od kiedy dodano mu te +2,00 do sfery (poprzednio było +1,00), lepiej widzi w bliży. W dali bez szału, czyli marnie. I tak się zastanawiam, czy ta soczewka nie jest dla niego za słaba? A może normalnym jest, że daje się na początek słabsze soczewki? W tym wieku? W tak dużym niedowidzeniu?
Obserwuj wątek
    • tata_gabrysi Re: moc soczewek 04.07.13, 20:13
      zalecanie soczewek o mniejszej mocy z argumentacją, że oko musi się przyzwyczaić jest błędem, polecam lekturę artykułu dr W. Hautza "Zasady korekcji wad refrakcji u dzieci":

www.google.pl/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=1&cad=rja&ved=0CCkQFjAA&url=http%3A%2F%2Fwww.cibavisionacademy.pl%2Fpdf%2F20100604.pdf&ei=ybnVUfeVGMjXswa_pIDACw&usg=AFQjCNFUiqSQp9p1XfQ7iuowfIwcwIO8Ww&sig2=q8O5L8RcVGcDp5qm3aaKhw&bvm=bv.48705608,d.Yms
      pozdr.,
      Tata Gabrysi
      • nulka0101 Re: moc soczewek 05.07.13, 07:12
        Dziękuję za informację i za argumenty do dyskusji z lekarzem :)
        Pozdrawiam :)
      • nulka0101 Re: moc soczewek 13.09.13, 10:56
        Nadal interesuje mnie ten temat. Soczewki są za słabe i takie mają być. Dziecko jest za duże na inną opcję ze względu na różnice w wielkości widzianych obrazów - nie złoży tego w całość. Myślałam dotąd, że to problem okularów i soczewek to nie dotyczy...

"Wskazaniem medycznym do zastosowania soczewki kontaktowej jest znacząca różnowzroczności, w której nie udaje się mimo próby korekty okularami uzyskać widzenia obuocznego (stereoskopia)(6,7). Przyjmuje się, że człowiek może tolerować w okularach różnicę refrakcji wynoszącą maksymalnie 3 dioptrie. Jeżeli jednak korektę
        różnowzroczności zaczyna się wcześnie u dziecka w wieku 1-3 roku życia, pacjent może tolerować o wiele większą różnicę (nawet 8 dioptrii) i uzyskiwać w okularach pełne widzenie obuoczne."

Tato_Gabrysi, dziękuję za fachową odpowiedź. Czy słyszałeś o przypadkach laserowej korekcji wad refakcji u dzieci?

Pozdrawiam,
        Ania
        • tata_gabrysi Re: moc soczewek 14.09.13, 17:54
          Nie zgłębiałem tego tematu. Pytałem kiedyś prof. Prosta czy istnieje taka możliwość w przypadku naszej Córki, otrzymałem odpowiedź, że nie i na tym ta kwestia została zamknięta. Może inni rodzice wiedzą coś więcej na ten temat.

Pozdrawiam
          Tata Gabrysi
          • nulka0101 Re: moc soczewek 18.09.13, 11:51
            Zgłębiłam ten temat. Istnieje taka możliwość.
            Piszę informacyjne, gdyby ktoś również poszukiwał takiej wiedzy i przypadkowo trafił na to forum.
            Po konsultacjach będziemy wiedzieć więcej - napiszę osobnego posta, bo to bardzo ciekawy (mam nadzieję, że nie tylko dla mnie) temat.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka