Dodaj do ulubionych

dr Bilska - Kraków

22.11.06, 00:23
Pojechaliśmy z kompletem badań córki na konsultację w sprawie oczopląsu i
generalnie całokształtu widzenia. Pani doktor bardzo miła, rzeczowa. Bierze
pod uwagę możliwośc operacji - córka skupiając wzrok uklada lekko głowę w
jedną stronę. Po operacji miałaby już tego nie robić.
Pani doktor zasugerowała konsultację w Witkowicach. Pochwaliła efekty działań
specjalistów z Katowic, aczkolwiek zaznaczyła, że Witkowice pracują inną
metodą. Nie jestem w stanie powtórzyć fachowej terminologii, ale tak się
wyraziła, taki był sens jej wypowiedzi :-)
Zobaczymy co dalej.
Obserwuj wątek
    • kajka68 Re: dr Bilska - Kraków 22.11.06, 07:19
      hmmm...no właśnie kaja też skupiając wzrok mocno przechyla głowę...nasz dr kaze
      nam jeszcze czekać...ciekawe jaka jest ta inna metoda-słyszałam bardzo wiele
      dobrego o dr Bilskiej.też miałyśmy do niej jechać własnie do Witkowic ale nam
      do szklarskiej bliżej..
    • beatapie Re: dr Bilska - Kraków 22.11.06, 22:15
      hej! uwazam że trafiłas bardzo dobrze. ja tez jeżdże z córką do pani Bilskiej i
      jestem bardzo zadowalona. do niedawna leczyłam się u okulistki z warszawy - za
      niemałe pieniadze, a jakość usługi i zachowanie pani doktor pozostawia wiele do
      życzenia.....
      dzieki lekarzom z Witkowic zdjecia córki "poleciały" na konsultację do USA do
      dr Helvestona. Oliwia równie z przekrzywia glowę, patrzy bokiem. pani dr Bilska
      uzmysłowiła nam że takie przekrzywianie głowy moze doprowadzic do poważnego
      skrzywienia kręgosłupa !!!!! na marzec mamy zaplanowną operację, mam wielką
      nadzieję, że ta kolejna operacja choć odrobina pomoże jej ....
      • ada16 Re: dr Bilska - Kraków 23.11.06, 09:36
        Badania Kuby też mają lecieć do Stanów, jednak ja boję się operacji - poprawi
        wyglad ( oczka przestaną pląsać
        ) , ale czy nie zepsuje widzenia?
        • kajka68 Re: dr Bilska - Kraków 23.11.06, 10:02
          u nas na razie operacja jest wykluczona-kazda narkoza w przypadku kai to zanik
          szarych komórek przy jej opóźnieniach niestety cała terapia może się cofnąc
          wszystko co zrobiłyśmy pójdzie wstecz...dlatego na razie ratujemy się
          okularkami i ćwiczeniami:-((
    • kobietazwyczajna Re: dr Bilska - Kraków 25.11.06, 23:32
      Jesteśmy również po konsultacji w Katowicach.
      Pani doktor zleca nam ćwiczenia ortoptyczne, bo jak mowi ingerencja to raczej
      ostateczność. Kilka serii mamy już za sobą. Kolejne przed nami.
      Obie lekarki powiedziały wprost, że oczopląsu żaden zabieg, operacja nie
      zlikwiduje, bowiem takich się nie wykonuje. A córka ma dośc skomplikowaną wadę i
      dodatkowy zabieg mógłby jej niepotrzebnie namieszać w głowie. To już słowa
      lekarza z Katowic. Jeżeli ćwiczenia nie dadzą efektu pomyślimy o zabiegu na
      drugim mięśniu.
      Zobaczymy co powiedzą mądre głowy na konsultacji w Witkowicach...
      • ada16 do Kobietyzwyczajnej 20.03.07, 15:41
        Czy jesteście już po badaniach w Witkowicach?
        Jaki efekt?
        Ile trwały ( czy to jest wizyta jednodniowa , czy dłuższa?
        My jesteśmy umówoieni na kwiecień, ale niestety mój chłop nic się nie
        dowiedział konkretnego, muszę chyba jeszcze raz zadzwonić.
        • kobietazwyczajna Re: do Kobietyzwyczajnej 26.03.07, 14:47
          Więc tak...
          po konsultacji, tej pierwszej kiedy pani doktor powiedziała, tak się wyraziła,
          że operacja to właściwie o estetykę idzie, a nie poprawę widzenia, bo Katowice
          zrobiły dobrą robotę,
          że w zasadzie to mamy przyjechać sie skonsultować z Panią Profesor, bo ona sama
          nie jest pewna, ale raczej miałyby to być tylko badania...
          więc po tym wszystkim kiedy termin mielismy na grudzień to oboje z mężem
          zdecydowalismy, że nie ma sensu stresować dziecka kolejnym zabiegiem, badaniami,
          że generalnie z jej estetyką nie jest źle, b jak ktoś nie wie, że Mała jest
          dzieckiem słabowidzącym to się raczej nie zorientue zdecydowalismy nie jechać
        • ada16 Re: do Kobietyzwyczajnej 26.03.07, 15:30
          My jedziemy 10 kwietnia.
          Kuby badana mają jechac na konsultacje do amerykańskiego profesora. Czy
          zdecyduję sie na operację - nie wiem
          • kajka68 do Ady 27.03.07, 00:54
            Ada..jak juz bedziecie po napisz jak było,ok? my 6 kwietnia na kontrolę po 8
            miesiącach noszenia okularów...polubiła je nawet:-) i najwazniejsze nie
            przechyla juz tak mocno głowy ciekawe co dr na to..
        • kobietazwyczajna do Ady 27.03.07, 01:11
          Przedtem pisałam na szybko, bo z pracy :-)
          Konsultacje to raczej sprawa jednodniowa, bo jak się wyraziła Pani doktor
          "konsultacje mamy w środy". Dała nam skierowanie do szpitala na konsultację,
          podała nr tel. do siebie i poprosiła, żeby się upewnic dzień wcześniej czy
          przyjeżdżac. Usiłowałam się dodzwonic, żeby powiedziec, że jednak na razie nie
          przyjedziemy, ale nikt nie odbierał, więc generalnie nawet nie wiem czy numer
          był dobry.
          A Mała?
          Poki co odwlekam myśl o ewentualnym zabiegu. A poza tym ma się świetnie. Dobrze
          się uczy, głowę czasem, ale na prawdę bardzo rzadko ustawia "do oczopląsu", u
          niej to troszkę tak wygląda jakby patrzyła bokiem, a nie przechylała głowę. Jak
          ktoś nie wie, że jej wada jest tak poważna to się chyba nawet nie zorientuje...
          No może wtedy gdy jest zdenerwowana lub zmęczona - wtedy pojawia się oczopląs. A
          jej widzenie to dla mnie jedna wielka zagadka, niby słabe oczy, mocne okularki,
          a dostrzega takie detale i mikroskopijne rzeczy, że wydaje się to aż niemożliwe.

Pozdrawiam serdecznie
          • beatapie Re: do Ady 05.04.07, 22:06
            Hej. Sama zastanawiam się jak to jest - moja córka ma oczopląs i zachowuje sie
            podobnie jak Twoja - jest ruchliwa, chociaz ma troche lęk wysokości, dobrze
            idzie jej w szkole, chociaz słabo widzi na tablicy, ale ogolem dobrze sobie
            radzi. Nie chce nosić okularów bo twierdzi że wcale nie widzi lepiej przez nie,
            i chociaz lekarze twierdza ze widzi bardzo słabo, to ona dostrzega bardzo małe
            szczegóły. Równiez patrzy bokiem, a oczopląs nasila sie gdzy jest zmęczona lub
            zdenerwowana - prawdę mówiąc wiele osób na pierwszy rzut oka wcale nie
            dostrzega tej wady. Gdy rozmawiałam z Pania doktor, to powiedziała że nam sie
            wydaje że ona dobrze widzi, że córka wykonuje czynności na pamięć, - a do mnie
            ta informacja nie dociera........
            • kobietazwyczajna Re: do Ady 06.04.07, 22:43
              Wiesz, to jakbym czytała o mojej córce...
              I też nie jestem przekonana czy z tą pamięcią, wykonywaniem czynności na pamię
              to prawda. W praktyce to wygląda nieco inaczej. Przecież nie bawi się na pamię,
              nie układa tych bzdecików typu ubranka lalki Polly i innych pierdółek wielkości
              groszka zawsze tak samo. No, chyba, że zapamiętuje GDZIE położyła każdorazowo...
              Wiem, że czasem idąc na ulicy odpowiada koleżankom "cześc" ale ich nie
              rozpoznaje z daleka. To wiem na pewno.
              Sam sobie wytłumaczyłam, że jej oczy szukają najlepszego momentu do uchwycenia
              obrazu, i że nie zawsze złapią ten kadr tak od razu, a czasem po prostu nie są w
              stanie złapac.
              A jeśli chodzi o terapię - wkrótce czeka nas kolejna seria cwiczeń ortoptycznych.
              • beatapie Re: do Ady 16.04.07, 19:55
                a wiesz ze u mnie jest tak samo, córka często nie widzi mijajacych ją koleżanek
                i znajomych, ale często tez zauważy mignący samochód i zauwazy kto w nim jechał.
                wszystko zależy od dnia, od jej kondycji psychicznej.
                • kobietazwyczajna Re: do Ady 04.06.07, 21:39
                  od niedawna córka jest szczęśliwą posiadaczką akwarium z rybkami. Świetna
                  terapia, polecam! I jak podnosi na duchu gdy mała liczy kropki na ogonku
                  maleńkiej rybki...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka