kajka68 26.04.07, 12:53 Kaja ma mózgowe porazenie dzieciece- zespół móżdzkowy- stad oczopląs...długo czekałam na diagnozę a teraz ...mam i nie wiem ...zapadłam w niszę jakąś...jutro do Szklarskiej jedziemy...napiszę jak było... Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
tolka11 Re: szok? 26.04.07, 18:26 Trzymajcie sie. Czasem diagnoza nawet nienajlepsza daje szansę na lepszą rehabilitację i w efekcie lepszy rozwój. Powodzenia. Odpowiedz Link
ada16 Re: szok? 27.04.07, 10:06 Włąściwie jest to diagnoza, której może się spodziewać każda z nas, mam dzieci z oczopląsem i problemami ( porażeniem) nerwów wzrokowych)- tak mi powiedział lekarz robiący potencjały w CZD. Czy Kajka ma jakieś inne problemy zdrowotne? Jakim badaniem postawiono diagnozę? Napisz coś więcej proszę. No i oczywiście trzymamy kciuki... Odpowiedz Link
kajka68 Re: szok? 29.04.07, 11:45 Ada...kaja ma -zaburzenia koordynacji ruchowej-wiecznie się przewraca,traci równowagę- cały czas mówiono mi wczesniej ze to od oczopląsu,później ktoś stwrierdził,że oczopląs nie daje takich efektów- i tak w kółko- teraz wiem juz że to prawda są dzieci z oczopląsem które zadnych takich zaburzeń nie mają.Oprócz tego: drżenia zamiarowe- wyglada to trochę jak Parkinson- widać to np. przy budowaniu wiezy z klocków - kiedy nakłada klocek na juz postawiony ręka jej strasznie drży i ma problem z postawieniem właściwie.Oprócz tego niemozność dostosowania siły i zakresu ruchów do potrzeb- tego tłumaczyć chyba nie muszę.no i zaburzenia mowy- często występuje mowa skandowana, u Kai raczej nie choc zdaza się.No i do tego juz chyba dodatkowo- ślinienie się - które juz prawie wyeliminowałam masazami,trochę opóxnien pod kazdym względem- choć sa rzeczy które łapie w mig- np komputer nie ma przed nią tajemnic- ma swojego uzytkownika ,hasła, swoje strony w ulubionych swoje foldery i niesamowicie się wtym orientuje - ta strona poissone rouge nie ma przed nią tajemnic...układa na kompie puzzle, dobieranki ,ubiera laleczki rysuje,gra ...no normalne dziecko i to ponad normę...ha ha..ech jest tak nieharmonijna że juz sama nie wiem... Najlepszy numer jest z diagnoza...zmienili nam w Ośrodku neurologa...wystarczyła mu chwila kontaktu z Kają...i jednoznacznie stwierdził że to zespół móżdżkowy bez zadnych ale...powiedział,że nie musimy robić ponownego rezonansu ,bo rzeczywiscie jest duże prawdopodobieństwo zaniku tych łączy które jej sie przez rehabilitację wytworzyły a rezonans w tym przypadku musiałby być bardzo wnikliwy bo taki jak miała moze znów niczego nie wykazać- jest za mało dokładny...wszystkie symptomy ewidentnie wskazują na porazenie i nie ma czego się innego doszukiwać- wierzę facetowi ,bo wiem ,ze leczy sie u niego masę dzieci z Polski więc do szarlatana by nie ptrzyjeżdzali chyba - zreszta poczytałam w necie i to co on mówi jak widać ma sens...popytał mnie jeszcze jak to wyglądało od początku..acha no i powiedział że oczopląs jest jednym z efektów móżczkowego...tyle wiem...reszte będę się starała jeszcze dowiedzieć...acha a w Szklarskiehj pan doktor przepisał jeszcze okularki na 10 miesięcy dalej pryzmaty- powiem Wam ,że po 8 miesiącach kaja nie przekrzywia juz tak głowy więc dają dużo...tyle ode mnie... Odpowiedz Link
kajka68 Re: szok? 29.04.07, 11:28 tak...to prawda- najwazniejsze,ze w końcu ktos okreslił co to jest teraz łatwiej robic cokolwiek bo jak dotąd wszystko było po omacku... Odpowiedz Link
beataklaudia Re: szok? 27.04.07, 10:32 kajka, to tylko diagnoza, ubranie w słowa problemu dziecka..czy to coś zmieni? sama wiesz jak funkcjonuje Twoje dziecko...co za różnica czy nazwą to opóźnienie? zaburzenia równowagi? oczopląs? mpdz? Co najwyżej będzie Ci łatwiej wyegzekować rehabilitacje i inne świadczenia. Moja Klaudia od 1,5 ma już diagnozę mpdz, choć ja to widziałam już wcześniej..i zmieniło to tyle, że przynajmniej wiemy z czym walczymy..choć na początku tez był szok. Przytulam mocno!!! Pozdrawiam, Beata Odpowiedz Link
kajka68 Re: szok? 29.04.07, 11:46 masz racje tylko właśnie to nazwanie rzeczy poimieniu tak jakos zabolało...ale wiem i to najwazniejsze:-))nie wiem tylko czy to nie zgłaszanie potrzeb fizjologicznych jest z tym związane ?zapomniałam zapytać...:-( Odpowiedz Link