Dodaj do ulubionych

BRD czy technika?

22.04.02, 09:53
Czy to prawda, że szkoła sama decyduje o tym, czy w 4 kl. SP wprowadzić
technikę czy Bezpieczeństwo Ruchu Drogowego?
Jeżeli tak, czy rodzice mają jakikolwiek wpływ na tę decyzję?
Czy ocena z tego przedmiotu musi znajdować się na świadectwie i być wliczana
do "średniej"?
Obserwuj wątek
    • faxio Re: BRD czy technika? 22.04.02, 09:56
      Chodziło mi o ocenę z BRD.
      Co do techniki nie mam wątpliwości.
    • magdalena.wantola Re: BRD czy technika? 29.04.02, 10:11
      zasady ruchu drogowego nie stanowia odrebnego przedmiotu lecz stanowia element
      techniki.Ocena zatem jest z przedmiotu technika.
      • faxio Re: BRD czy technika? 30.04.02, 11:34
        Przyznam, że nie bardzo rozumiem.
        Gdzie tu są elementy techniki?
        Dzieci przez cały rok szkolny doskonalą znajomość Kodeksu drogowego.
        Są zmuszone, do przyswojenia wiadomości, których nie pamiętają nawet wszyscy
        kierowcy, nie wspominając o pieszych.
        Argumentuje się to tym, że przyda im się to do prawa jazdy.
        Te dzieci mają po 10 lat. Czy to aby nie za wcześnie? W dodatku przy i tak
        przeładowanym programie.
        Oczywiście niektóre z nich będą zdawały na kartę rowerową.
        Uważam jednak, że zdobywanie tych wiadomości nie powinno być obowiązkowe.
        Do przekazania podstawowych informacj z zakresu bezpieczeństwa wystarczyłaby
        godzina wychowawcza.
        Jest to najbardziej nielubiany przez dzieci przedmiot, który w dodatku
        większości z nich obniża ogólną średnią.
        Czy naprawdę nic z tym nie można zrobić?
        • ja31 Re: BRD czy technika? 15.05.02, 14:34
          sama sie uczylam tych wiadomosci. nie sadze zbey byly takie trudne. mysle ze
          szkoly kieruja sie tutaj bezpieczenstwem uczniow. chyba dobrze jak dziecko wie
          co to znaczy stop:> gdzie sa pasy i na jakim swietle moze przejsc a na jakim
          nie:> poza tym 10 lat to juz bardzo duzo chyba pani zbytnio panikuje.
          • faxio Re: BRD czy technika? 21.05.02, 10:11
            Naprawdę uważa Pan/i, że do opanowania wiadomości zaproponowanych przez
            Pana/nią nie wystarczy kilka godzin? Potrzebny jest cały rok szkolny?
            Poza tym zaznaczyłam, że zakres wiedzy obowiązkowej jest znacznie szerszy niż
            tylko "stop" i sygnalizacja świetlna.
            Począwszy od szczegółowej budowy roweru na znajomości WSZYSTKICH znaków
            drogowych skończywszy. 50% kierowców zapytanych co oznacza biała strzałka w
            niebieskim kwadracie nie wie czy jest to nakaz jazdy prosto, czy droga
            jednokierunkowa, a 10-latki muszą to wiedzieć.
            Do tego dochodzi znajomość przepisów kodeksu drogowego.
            Ani jeden znany mi rodzic nie wyraził zgody na samodzielne poruszanie się
            dziecka w tym wieku po jezdni (na rowerze oczywiście). Więc po co to, pytam się?
            A już podciąganie tego pod przedmiot "technika" to chyba kpiny.
            Jak już to powinno być "Technika poruszania się po drogach" czy jakoś tak.
            • faxio Re: BRD czy technika? 04.06.02, 13:02
              Ponieważ na wątek oddano już 16 głosów pozwolę sobie ponowić pytanie, czy
              opisana sytuacja ma miejsce we wszystkich szkołach?
              Z moich informacji wynika, że BRD stanowi jednak osobny przedmiot.
              • magdalena.wantola Re: BRD czy technika? 05.06.02, 13:01
                Jeśli tak jest należy zgłosić naruszenie prawa do nadzoru pedagogicznego - do
                kuratora oswiaty
                • faxio Re: BRD czy technika? 07.06.02, 09:40
                  Okazało się, że jeszcze na koniec WSZYSCY muszą napisać test.
                  Ocena dobra z tego testu jest warunkiem przystąpienia do egzaminu na kartę
                  rowerową. Tylko, że moje dziecko nie ma roweru, ani nie potrafi na nim jeździć.
                  Za to martwi się tym, żeby ocena z testu nie pogorszyła oceny z BRD na
                  świadectwie. Znowu musi powtarzać te wszystkie "niezbędne" wiadomości z całego
                  roku. Jak dobrze, że już tak blisko końca tej głupoty.
            • eewunia1 Re: BRD czy technika? 22.06.02, 20:04
              faxio napisał(a):

> Naprawdę uważa Pan/i, że do opanowania wiadomości zaproponowanych przez
              > Pana/nią nie wystarczy kilka godzin? Potrzebny jest cały rok szkolny?
              > Poza tym zaznaczyłam, że zakres wiedzy obowiązkowej jest znacznie szerszy niż
              > tylko "stop" i sygnalizacja świetlna.
              > Począwszy od szczegółowej budowy roweru na znajomości WSZYSTKICH znaków
              > drogowych skończywszy. 50% kierowców zapytanych co oznacza biała strzałka w
              > niebieskim kwadracie nie wie czy jest to nakaz jazdy prosto, czy droga
              > jednokierunkowa, a 10-latki muszą to wiedzieć.
              > Do tego dochodzi znajomość przepisów kodeksu drogowego.
              > Ani jeden znany mi rodzic nie wyraził zgody na samodzielne poruszanie się
              > dziecka w tym wieku po jezdni (na rowerze oczywiście). Więc po co to, pytam się
              > ?
              > A już podciąganie tego pod przedmiot "technika" to chyba kpiny.
              > Jak już to powinno być "Technika poruszania się po drogach" czy jakoś tak.

Widać, że Panu (Pani), także sprzydałaby się edukacja komunikacyjna. Rodzic nie
              może wyrazić zgody na samodzielne poruszanie się po drogach dziecka
              posiadającego kartę rowerową, które nie ukończyło 15 lat. Jest to po prostu
              niezgodne z przepisami o ruchu drogowym. W szkole mojego syna zasad bezpiecznego
              poruszania się po drogach uczono dopiero w drugim półroczu i nie zajęło to aż
              tak dużo czasu . I napewno na ocenę bardzo dobrą nie wymagano od dzieci
              znajomości wszystkich znaków drogowych.
              • faxio Re: BRD czy technika? 25.06.02, 13:50
                > Widać, że Panu (Pani), także sprzydałaby się edukacja komunikacyjna. Rodzic nie
                > może wyrazić zgody na samodzielne poruszanie się po drogach dziecka
                > posiadającego kartę rowerową, które nie ukończyło 15 lat. Jest to po prostu
                > niezgodne z przepisami o ruchu drogowym.

Ten temat, jak zapewne jasno wynika z moich wypowiedzi zupełnie mnie nie
                interesuje. Powtórzyłam zdania rodziców dzieci, które na kartę rowerową zdawały.
                A co się tyczy tego, że taki przedmiot nie istnieje i na świadectwie
                będzie "technika", to nic z tych rzeczy.
                Moje dzieciątko ma śliczne świadectwo, z biało-czerwonym paskiem i jest na nim
                jak byk "Bezpieczeństwo Ruchu Drogowego", żadnej techniki ani śladu.
                Czy to też jest sprzeczne z przepisami, jak sugeruje Pani rzecznik?
                Tak z ciekawości tylko pytam. :o)
                • magdalena.wantola Re: BRD czy technika? 02.07.02, 14:49
                  SPRZECZNE !

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka