palmere 09.10.09, 21:02 Witam, Jak napisać .... fragment "[...]a także z powodu nieprzewidywaniaprzez rząd [...]" Osobno czy razem w tym kontekście? Niby "nie" z czasownikiem osobno, ale tu mam dylemat. Proszę o konstruktywną radę. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
palmere Re: Problem... 09.10.09, 21:02 hmm oczywiście tam ma być spacja przed "przez".... Odpowiedz Link Zgłoś
kornel-1 Re: Problem... 10.10.09, 01:29 palmere napisał: > Jak napisać .... fragment "[...]a także z powodu nieprzewidywania przez rząd [...]" Osobno czy razem w tym kontekście? Ja w kontekście wątku Rzeczowniki odsłowne - ja ich unikać? napisałbym po prostu: "[...]a także dlatego, że rząd nie przewidywał [...]" Kornel Odpowiedz Link Zgłoś
palmere Re: Problem... 10.10.09, 11:19 kornel-1 dzięki za linka i odpowiedź :) Mam jeszcze jedno takie zdanie, ale wydaje mi się, że tu sprawa jest nieco inna i to chyba wyjątek: [...]''którzy z uwagi na formalne niezaistnienie stanu wojny pomiędzy oboma państwami [...]''. Tu chyba wyraz niezaistnienie pisze się razem, to jakiś wyjątek? czy również rzeczownik odsłowny??? Pomocy! Odpowiedz Link Zgłoś
palmere Re: Problem... 10.10.09, 11:22 dodam tylko jeszcze, że Word zaznacza to szlaczkiem i kwalifikuje jako błąd... Odpowiedz Link Zgłoś
migni Re: Problem... 11.10.09, 01:18 > Tu chyba wyraz niezaistnienie pisze się razem, to jakiś wyjątek? > czy również rzeczownik odsłowny??? > dodam tylko jeszcze, że Word zaznacza to szlaczkiem i kwalifikuje jako błąd... Bo Word to tylko maszyna, której kluczową cechą jest niemyślenie . Dlaczego niezaistnienie to miałby być wyjątek? Wszystkie rzeczowniki z cząstką nie- pisze się razem, nie ma znaczenia, czy odsłowne, czy "zwykłe". No chyba że mielibyśmy do czynienia z przeciwstawieniem, np. "nie polubienie, ale pokochanie". Odpowiedz Link Zgłoś
dar61 Re: koń struktywny 10.10.09, 11:22 forum.gazeta.pl/forum/w,374,101365304,101376558,A_kontekst_.html Tu - razem. Odpowiedz Link Zgłoś
palmere Re: koń struktywny 10.10.09, 11:26 ok czyli wyszło, że mam dobrze. Dzieki. Odpowiedz Link Zgłoś