bukowianin 16.02.04, 20:35 Mieszkam w Buku czy w Buka?;-) Jesli od lat "uzywa;-) sie Buku" Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
stefan4 Re: Buk 16.02.04, 21:34 bukowianin: > Mieszkam w Buku czy w Buka?;-) To jest miejscownik. bukowianin: > Jesli od lat "uzywa;-) sie Buku" A to dopełniacz. Nie ma powodu, żeby były takie same. - Stefan Odpowiedz Link Zgłoś
bukowianin Re: Buk 16.02.04, 22:53 Tylko jedno… Mówię, że jestem z Buku a nie z Buka. Zresztą jak większość. Ja może polonistą nie jestem, ale swoje zdanie na ten temat mam. Twoja odpowiedź jest bardzo wyczerpująca;-) Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
stefan4 Re: Buk 16.02.04, 23:22 bukowianin: > Mówię, że jestem z Buku a nie z Buka. Poprzednio powiedziałeś, gdzie mieszkasz (miejscownik) a nie skąd jesteś (dopełniacz). Dlaczego trudno było zajarzyć, o co właściwie pytasz. Ja bym powiedział ,,z Buka'', ale te dwie końcówki dopełniacza męskiego ,,u'' oraz ,,a'' walczą ze sobą i coś się w tej sprawie kotłuje w języku. W zasadzie jak żywe, to powinno mieć ,,a'' (np. nie ma człowieka, konia, Jasia). A jak nieżywe, to albo ,,u'' (nie ma sensu, stołu, domu), albo ,,a'' (noża, kamienia, komputera). Ale żeby nie było tak prosto, to nie ma wołu. Ja bym zrobił deskę z dębu, jesionu, jaworu ale z buka albo ze świerka. bukowianin: > Ja może polonistą nie jestem A ja NA PEWNO polonistą nie jestem. bukowianin: > Twoja odpowiedź jest bardzo wyczerpująca;-) Wyczerpała Cię? Mnie chyba bardziej... - Stefan Odpowiedz Link Zgłoś
bukowianin Re: Buk 17.02.04, 00:05 Pewnie tak w końcu Ty napisałeś znacznie więcej..;-) Weź tylko pod uwagę wymowę regionalną i przyzwyczajanie mieszkańców:-) Moim skromnym zdaniem to ważniejsze. Tak poza konkursem…jest też ulica Bukowska i Bukowa… Bukowa ok., ale Bukowska… dodam, że nie chodzi np. o nazwisko;-) Odpowiedz Link Zgłoś
jacklosi Re: Buk 18.02.04, 13:12 Po pierwsze, to w przypadku odmiany nazw miejscowości i nazw ich mieszkańców decyduje właśnie lokalny zwyczaj. Po drugie: dla mnie ulica Bukowa jest od buków, bo przy niej rosną, a nie od Buku. Od Buku będzie Bukowska, jak od Radomia Radomska i od Warszawy Warszawska. Od świerków będzie Świerkowa, ale od Świerkowa - Świerkowska. Pozdrawiam, JK Odpowiedz Link Zgłoś
zbigniew_ Re: Buk 18.02.04, 14:28 Generalnie słusznie, ale wymaga uzupelnienia. Ulica Swierkowska będzie zarówno od Świerkowa jak i od miejscowości Świerk. W tym konkretnym przypadku pewnie bym powiedział "jadę do Buku" tak jak do Turku (nie Turka)- jakoś mi to lepiej sie słyszy Odpowiedz Link Zgłoś
teresa.kruszona Re: Buk 20.02.04, 00:02 Słownik ortograficzny rozstrzyga to tak: Buk (miasto), Buka, Bukiem; przymiotnik: bucki. Odpowiedz Link Zgłoś