zdziwoj 19.02.02, 17:14 Jak jest poprawnie? 1/rok dwa tysiące pierwszy 2/rok dwutysięczny pierwszy Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
teresa.kruszona Re: wymowa 2001r. 19.02.02, 22:01 Poprawną formą jest 'rok dwa tysiące pierwszy'. Przy podawaniu roku postać liczebników porządkowych mają tylko dwa ostatnie określenia (najczęściej dziesiątek i jednostek), one też odmieniają się przez przypadki, np. rok tysiąc dziewięćset (nie odmieniamy) siedemdziesiąty szósty (odmieniamy), dwa tysiące (nie odmieniamy) pierwszy (odmieniamy), tysiąc dwudziesty piąty, w tysiąc dwudziestym piątym. Odpowiedz Link Zgłoś
_jazzek_ Re: wymowa 2001r. 31.01.03, 16:34 Ta reguła i jej zastosowanie zawsze mnie frapowały. Bo jeśli poważnie traktujemy "dwa ostatnie", to w 2001 tym przedostatnim jest 'dwa tysiące', zatem zgodnie z regułą jest "dwutysięczny pierwszy". Niemniej wszyscy (prawie), łącznie z cytującymi tą regułę, mówią "dwa tysiące pierwszy". Od zawsze czuję, że coś tu jest nie w porządku. Coś może jest niedopowiedziane? Albo w moim rozumowaniu tkwi błąd? Pozdrawiam wątpiących ;) Odpowiedz Link Zgłoś
stefan4 Re: wymowa 2001r. 31.01.03, 17:39 _jazzek_: > Ta reguła i jej zastosowanie zawsze mnie frapowały. Bo jeśli poważnie > traktujemy "dwa ostatnie", to w 2001 tym przedostatnim jest 'dwa tysiące', > zatem zgodnie z regułą jest "dwutysięczny pierwszy". Wszystko przez te niedopowiedzenia. Powiedziałeś ,,dwa ostatnie'', ale nie powiedziałeś co ostatnie. Pani Ekspert też użyła skrótu myślowego: teresa.kruszona: > Przy podawaniu roku postać liczebników porządkowych mają tylko dwa > ostatnie określenia (najczęściej dziesiątek i jednostek) Nie chodzi o rok, tylko o zamianę DOWOLNEGO LICZEBNIKA na porządkowy; i nie o żadne ,,określenia'' tylko: (1) jeśli liczebnik kończy się cyfrą różną od zera, to formę przymiotnikową uzyskują dwa ostatnie rzędy dziesiętne; np. 234 Odpowiedz Link Zgłoś
stefan4 Autopoprawka 31.01.03, 17:51 stefan4: > (2) jeśli liczebnik kończy się zerem, to formę przymiotnikową uzyskuje > ostatnia pozycja dziesiętna przed tym zerem; Nie ostatnia przed TYM zerem, tylko ostatnia pozycja niezerowa. Proszę o wyrozumiałość Odpowiedz Link Zgłoś
_jazzek_ Re: Autopoprawka 31.01.03, 18:42 I w takiej postaci to ma wreszcie sens. Wiedziałem, że można na Ciebie liczyć :) Odpowiedz Link Zgłoś
teresa.kruszona Re: wymowa 2001r. 31.01.03, 23:54 stefan4 napisał: > Natomiast przy zwykłej odmianie liczebnika głównego przez przypadki odmienia się chyba całość: ,,protestujemy przeciwko działaniom czterystu sześćdziesięciu > posłów wymierzonym przeciwko trzydziestu dziewięciu milionom ośmiuset tysiącom > pięciuset czterdziestu sześciu obywatelom naszego kraju''. Prawda? Prawda. Poprawna odmiana liczebników głównych wielowyrazowych wymaga deklinowania wszystkich elementów składowych, zwłaszcza liczebników oznaczających dziesiątki i jednostki, np. słyszałam o pięciu tysiącach sześciuset dwudziestu pięciu osobach, które... Wydawnictwa poprawnościowe podają, że w praktyce nieodmienne mogą być co najwyżej niektóre liczebniki oznaczające setki (np. daliśmy prezenty trzysta czterdziestu trzem wychowankom) oraz pojedyncze tysiące, miliony i miliardy. Odpowiedz Link Zgłoś
antares777 Re: wymowa 2001r. 01.02.03, 00:07 teresa.kruszona napisała: > stefan4 napisał: > > > Natomiast przy zwykłej odmianie liczebnika głównego przez przypadki odmien > ia > się chyba całość: ,,protestujemy przeciwko działaniom czterystu sześćdziesięciu > > posłów wymierzonym przeciwko trzydziestu dziewięciu milionom ośmiuset tysi > ącom > > pięciuset czterdziestu sześciu obywatelom naszego kraju''. Prawda? > > Prawda. Skoro pani ekspert przyznała rację, to mogę z czystym sumieniem przyłączyć się do tego protestu. I to czynię!!! ;) Stary zgred Odpowiedz Link Zgłoś