Dodaj do ulubionych

Sama prawda?

07.10.11, 12:35
Jeśli tak mają się tłumaczyć redakcje ze swych ortograficznych potknięć:
forum.gazeta.pl/forum/w,73,129505407,129508217,Ja_tez_pozdrawiam_Cie_q_ku.html
...to jaka droga przed nami, czytelnikami?
Pozostaje nam gazeta ... mówiona?
Obserwuj wątek
    • currrara Re: Sama prawda? 15.01.12, 13:39
      Przecież wytłumaczył się, że jest dyslektykiem. Mnie to wystarcza, przyjmuję to do wiadomości i nie robię z tego sztucznego problemu.
      • dar61 Moda? 15.01.12, 16:16
        Dysleksja [dysgrafia] nie jest dobrym wytłumaczeniem dopuszczenia takich felernych polskich tekstów do druku - oraz zwalniania rzesz korektorów i korektorek.
        W forum dyskusyjnym taki redaktor mógłby, niestety, się deklasować - ale jako fachowiec od słowa - nie.

Czy to forsowanie mody na epatowanie swymi przypadłościami - na wzór mody na chwalenie sie nieznajomością i nienawiścią do języka rosyjskiego, szeroko rozpowszechnionymi po 1989 roku w Polsce w niektórych kręgach?
        • currrara Re: Moda? 15.01.12, 20:32
          Twoja tolerancja dla umownych i często głupich zasad ortografii znacznie by wzrosła, gdybyś w rodzinie, najlepiej wśród najbliższych, miał dyslektyka :)
          A oto dowód, że bywają głupie, umowne i stanowione przez garstkę niezdecydowanych ludzi:

dowód wyższej kompetencji językowej
          Szanowni Państwo!
          Czy obecnie jest błędem stosowanie starej (łącznej lub rozdzielnej) pisowni nie z imiesłowami przymiotnikowymi? Czy muszę gwałcić swoje poczucie ortografii i koniecznie pisać np. niebędący? Bardzo proszę o jednoznaczne potwierdzenie bądź zaprzeczenie.
          Serdecznie pozdrawiam.
          Ewelina
          Nie musi Pani zmuszać się do pisowni łącznej, jeśli potrafi Pani pisać zgodnie z poprzednią normą. Prof. Walery Pisarek, który przewodniczył Radzie Języka Polskiego, gdy uchwalała ona nową pisownię imiesłowów, powiedział mi w prywatnej rozmowie, że sam pisze po staremu, co więcej – traktuje stosowanie starej pisowni jako „dowód wyższej kompetencji językowej”.
          — Mirosław Bańko

poradnia.pwn.pl/lista.php?id=4046
          • dar61 Zgoda i niezgoda 15.01.12, 21:08
            {Currrara}:

...Twoja tolerancja dla umownych i często głupich zasad ortografii znacznie by wzrosła, gdybyś w rodzinie, najlepiej wśród najbliższych, miał dyslektyka...

Wyobrazi sobie Szanowna {C.} taką sytuację, że uczeń dyslektyk ma do wyboru - jedyny w klasie - odpowiadać ustnie, kiedy inni muszą pisemnie, a ja jestem nauczycielem i to mu proponuję do wyboru? Przed wdrożeniem podobnych ulg/ promocji/ forsowania [niepotrzebne zdekapitować] w czasie zdawania maturalnego egzaminu?
            Proszę, niech sobie to wyraźnie zobrazuje. Bo ja to widzę.

[zasady ortografii] ...bywają głupie, umowne i stanowione przez garstkę niezdecydowanych ludzi ...

Zgoda - nie wszyscy muszą znać aktualizacje orto-norm.
            Ja od wielu lat - z pobudek, że tak powiem, hmmm... anatomicznych - nie zgadzam się z pisownią słowa 'pasożyt'. Bezskutecznie.

A czym się różni dysortografik redaktor od takiegoż nieredaktora?
            Ten pierwszy ma - a przynajmniej powinien mieć - korektę przed drukiem.

To, że część z tego druku nie dotyka kawałka papieru, jest drobiazgiem niewartym (a nawet nie wartym) wzmianki.
            A druk polskich starodruków winien nie zmieniać w nich ni kropki ;-)

Pozdrawia {Currarę} niezrażony i nie rażony

Dar61
            • kornel-1 Re: Zgoda i niezgoda 15.01.12, 21:25
              Oczywiście, że ma rację Dar61 i Q-ku. Zasłanianie się dysleksją jest po prostu żałosne. Gdyby "dziennikarz" był dyslektykiem, to popełniałby inne błędy literowe, nie akurat w "ja wieżę" - co jest zwykłym nieuctwem.

Kornel
              • currrara Re: Zgoda i niezgoda 15.01.12, 22:44
                Polecam obu panom:
                www.newsweek.pl/wydania/1274/jak-zostac-krulem,74372,1,1
                • dar61 Moda i niezgoda 15.01.12, 23:31
                  Nic nie zwalnia redakcyj wszelakich od odpowiedzialności za zwalnianie z pracy swych korektorów i zostawianie sprawy skutecznego przekazu zawartości treści pisanych redaktorom dyslektykom.
                  Dyslektyka nikt nie zatrudni do funkcji korektora.
                  A jeśli przyjęła na redakcyjny stołek - to niech redakcja przyjmuje krytykę swego wydrukowanego błędu z pokorą, a nie zasłania się dysfunkcjami swych pracowników, jak ten zacytowany przeze mnie.

Można by tu jeszcze przytaczać dane statystyczne [i medyczne] dla szkół i wymagań egzaminacyjnych, wręcz modę na przyznawanie się do takich dysfunkcji - ale już wtedy wykraczamy poza temat z nagłówka.
                  • currrara Re: Moda i niezgoda 16.01.12, 00:01
                    Nie dzieje się to nagminnie, prawda? I redaktorzy dyslektycy, i redakcje naprawdę się starają.
                    Rzecz w tym, by każdy z nas, śwadom niedoskonałości własnych i cudzych, umiał przejść nad podobnym drobiazgiem ze spokojem, bez żołądkowania się i wygadywania na forach i gdzie tylko się da przykrych i często nieprawdziwych teorii na temat dyslektyków. Nie pisałbyś tak lekko o "forsowaniu mody na epatowanie swymi przypadłościami" gdybyś sam był dyslektykiem.
                    Do Kornela - "ja wieżę" nie jest objawem "zwykłego nieuctwa", to typowy błąd dyslektyczny!
                    Pozdrawiam
                    • ewa9717 Re: Moda i niezgoda 16.01.12, 00:26
                      Nie, redakcje wcale się nie starają. Wystarczy popatrzeć choćby na to, co się dzieje z frazeologią i interpunkcją (żeby już tylko o ortografii nie pisać).
                • kornel-1 Spłakałem się 16.01.12, 07:56
                  Wzruszający tekst.
                  Nie każdy błąd ortograficzny to dysleksja. Ja czasem też popełniam błędy ortograficzne i interpunkcyjne, ale wynika to z mojej nieuwagi, zmęczenia lub - uczciwie dodaję - niewiedzy (dotyczy reguł stawiania przecinka). W życiu by mi nie przyszło do głowy tłumaczenie się dysleksją.

Kornel
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka