brunwald 13.01.12, 19:50 Witam, mój problem jest taki: piliśmy cydr czy piliśmy cydra? z góry dzięki Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
efedra Re: cydr 14.01.12, 02:21 brunwald napisał: > piliśmy cydr czy piliśmy cydra? A piłeś spirytus, czy spirytusa? Odpowiedz Link Zgłoś
ewa9717 Re: cydr 14.01.12, 10:12 efedra napisała: > A piłeś spirytus, czy spirytusa? A przecinek? ;) Odpowiedz Link Zgłoś
nadjeziorny Re: cydr 03.09.13, 01:14 A jak już cydru ktoś napić by się chciał to polecam taki cydr : 7sadow.pl/ Odpowiedz Link Zgłoś
arana Przecinek... 07.09.13, 07:06 ewa9717 napisała: > efedra napisała: > > > A piłeś spirytus, czy spirytusa? > A przecinek? ;) A wiesz, że ja bym też postawiła? I to nie dlatego, że zdarzają mi się na klawiaturze różne przekłamania, których dosyć długo nie widzę w swoich tekstach. Po prostu w sprawie przecinka jestem natury Boya-Żeleńskiego, który domagał się autorskiego prawa do przecinkowej ekspresji. Nie stosowałabym więc mechanicznie zaleceń słownikowych w tym względzie. Przeczytaj tekst Efedry z przecinkiem, a potem bez niego. Prawda, że zupełnie inaczej brzmi? A ta druga wersja - z przecinkiem - wydaje mi się ciekawsza melodycznie. A także grzeczniejsza. Słychać w niej dopowiedzenie, małą przerwę w zdaniu. Dzięki niej traci ono swój kategoryczny jakiejś reguły KORAN-icznej i jest zwrócone na rozmówcę. Tu należy się wyjaśnienie w sprawie KORAN-u. To słówko z dawnych rozmów, wymyślił je Stefan, a oznacza Księgi Oraz Autorytety Naukowe. Świetny termin, prawda? Odpowiedz Link Zgłoś
arana Uzupełnienie 07.09.13, 13:28 Jak zwykle, mam na sumieniu grzech opuszczenia. Już poprawiam. A podkreślenia to opuszczenia. Dzięki niej traci ono swój kategoryczny charakter jakiejś reguły KORAN-icznej i jest zwrócone na rozmówcę. Tu należy się wyjaśnienie w sprawie KORAN-u. To słówko z dawnych rozmów, wymyślił je Stefan, a oznacza Księgi Oraz Religijne Autorytety Naukowe. Świetny termin, prawda? Odpowiedz Link Zgłoś
randybvain Re: cydr 14.09.13, 16:28 A napiłaś się spirytus czy spirytusu? Pić/wypić coś (biernik); napić się/nie pić czegoś (dopełniacz); upić się czymś (narzędnik) Odpowiedz Link Zgłoś