elkaju 09.06.04, 20:00 Witajcie i pomóżcie. Wyczytałam, że już oba sposoby pisowni są poprawne. Ale moja szefowa (mgr wf) uważa, że "internet" to błąd ortograficzny. Ma rację? Był już tu taki wątek, ale nikt nie odpowiedział na pytanie. Pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
adrenalina7 Re: inernet czy Internet? 09.06.04, 20:25 Duze I. Bylo to pytanie calkiem niedawno w programie "Mowi sie" prof. Bralczyka. Odpowiedz Link Zgłoś
ewika04 Re: inernet czy Internet? 09.06.04, 22:32 Obszerne wyjaśnienia znajdują się w ostatnim numerze Angory wraz z powołaniem się na Wielki słownik ortograficzny PWN 2003. Odpowiedz Link Zgłoś
ewika04 Re: inernet czy Internet? 09.06.04, 22:41 Dodaję,że szefowa nie ma racji! Niestety. Odpowiedz Link Zgłoś
elkaju Re: inernet czy Internet? 09.06.04, 23:07 Ogromne dzięki. Mam do czego się odwołać i na co się powołać. Dla mnie to, że szefowa nie ma racji, to szczęście. Niestety. Jeszcze raz dzięki. Odpowiedz Link Zgłoś
randybvain A pokrewne znaczeniowo? 10.06.04, 07:03 W necie/Necie; w sieci/Sieci? Odpowiedz Link Zgłoś
michotek Internet - litera wielka 14.06.04, 13:39 > Witajcie i pomóżcie. Wyczytałam, że już oba sposoby pisowni są poprawne. Ale > moja szefowa (mgr wf) uważa, że "internet" to błąd ortograficzny. Ma rację? I co z tego, że mgr wf? Zna się na ortografii lepiej niż wielu polonistów. Skopiowałem ze strony PWNu: "Internet jest nazwą własną konkretnej globalnej sieci komputerowej. Jednym ze źródeł wątpliwości co do pisowni tego słowa jest fakt, że Internet ma strukturę hierarchiczną i w konsekwencji laikom może się wydawać, że istnieje wiele "internetów". Drugą przyczyną wątpliwości jest utożsamianie Internetu z konkretnymi usługami dostępnymi w tej sieci, w szczególności z "wszechświatową pajęczyną", czyli WWW, lub też z usługą zapewnienia dostępu do Internetu. Takie postrzeganie Internetu sprawia, że można spotkać się z pisownią analogiczną jak telefon, dalekopis itp., tj. małą literą, tendencja ta nie zasługuje jednak na poparcie. Janusz Bień, prof. UW" Odpowiedz Link Zgłoś
ja22ek Re: Internet - litera wielka 14.06.04, 14:39 Przytaczanie opinii jednego konkretnego profesora nie na wiele się zda, bo u co profesor to opinia. Można zauważyć w postawie profesora Bienia pewną niekonsekwencję. Z jednej strony pisze, że sieć utożsamia się z usługami. Jest to fakt językowy. Z drugiej strony fakt ten ignoruje, stosując przy tym metodę manipulacji zwaną metamodelem ("nie zasługuje na poparcie" - według kogo nie zasługuje i na czyje poparcie mianowicie). Sprawa jest zatem prosta, lecz nie beznadziejna. Jako nazwę własną piszemy dużą literą, jako zbiór usług - małą. Pozdrawiam Jazzek PS Język jest przede wszystkim dla laików! Odpowiedz Link Zgłoś
elkaju Re: Internet - litera wielka 14.06.04, 15:42 Kategoryczne sądy wypowiadasz. A ja myślałam, że kto pyta, nie błądzi. Może i nie zasługuje ta opinia na poparcie, ale przywołany w którymś z postów "Wielki słownik ortograficzny" doupuszcza dwie oboczne pisownie. Też coś z tego wynika. Polonista się zastanawia i szuka odpowiedzi, a mgr wf po prostu WIE i to jest jedynie słuszna opinia? Pozdrawiam Elka Odpowiedz Link Zgłoś
sosna4 Re: Internet - litera wielka 14.06.04, 18:32 elkaju napisała: > mgr wf po prostu WIE bo być może sprawdziła w słowniku ortograficznym PWN-u: In·ter·net -etu, -ecie so.pwn.pl/slowo.php?od=33230 musisz być strasznie cięta na swoją szefową... (( Odpowiedz Link Zgłoś
elkaju Re: Internet - litera wielka 14.06.04, 19:53 Hej, gdyby sprawdziła, to wiedziałaby, że obie formy są już poprawne. A ona autorytatywnie stwierdziła, że to błąd ortograficzny i już. Bez żadnych wątpliwości. Nie jestem specjalnie cięta, ale okropnie mnie denerwuje, kiedy ktoś wszystko wie najlepiej. Wyznaję zasadę, że czasem lepiej dopuścić jakąś wątpliwość. W końcu "errare humanum est". Nie kwestionuję tu jej wiedzy, ale wszyscy wszystkiego wiedzieć najlepiej nie mogą. A tu cytat ze strony: www.slowniki.pwn.pl/poradnia/lista.php?id=3397 "Internet i witryny internetowe Witam serdecznie! 1) Czy nadal obowiązuje pisownia Internet? Czy za pomocą wielkiej lub małej litery różnicujemy znaczenia tego wyrazu? 2) Jaka jest zasada pisowni nazw witryn internetowych? Czekam na odpowiedź i pozdrawiam. Pisownia słowa Internet jest uzasadniona jego znaczeniem i pochodzeniem: nazwy własne piszemy przecież wielkimi literami. Coraz więcej osób jednak traktuje Internet tak jak telefon, czego wyrazem jest tendencja do używania małej litery w jego nazwie. Niektóre nowsze słowniki podają już taką pisownię jako oboczną. Można więc stosować małą literę, nie dbając o znaczenie. Można też Internetem nazywać globalną sieć komputerową, a internetem – wyodrębniony fragment tej sieci działający w jakiejś firmie (jego inna nazwa to intranet) lub sieć działającą niezależnie od Internetu. Jeśli zaś chodzi o pisownię nazw witryn internetowych, to niedawno Rada Języka Polskiego opowiedziała się za tym, by pisać je tak samo jak tytuły czasopism. — Mirosław Bańko" A to link do innej strony, gdzie też o tym piszą: www.angora.com.pl/angorka/numery/szkielet-artykul.html?/angorka/numery/24-04/17.html Pozdrawiam Elka Odpowiedz Link Zgłoś
rasid Re: inernet czy Internet? 15.06.04, 21:35 Opinia Rady Języka Polskiego: ***************************** Internet / internet Coraz więcej osób pyta o poprawny zapis: Internet czy internet? Sekretarz Rady odpowiada, że: kłopot z pisownią nazwy sieci komputerowej wynika stąd, że występuje ona w dwóch użyciach - jako nazwa własna i pospolita. Nazwa własna pierwszej (i jak się zdaje - dotychczas również jedynej) sieci - Internet - przekształciła się w nazwę pospolitą. Przeciętny użytkownik tego medium nie zdaje sobie bowiem sprawy, że korzysta z konkretnej sieci, która została nazwana Internetem. Traktuje tę nazwę jako ogólną nazwę nowego medium - tak jak prasę, radio czy telewizję. Uważam zatem, że (...) słowo [Internet / internet] można pisać dwojako: wielką literą - gdy się ma na myśli konkretną globalną sieć (np. w zdaniu Zakładał nowy system w Internecie, a w XXX już go założył - przy czym XXX byłoby nazwą innej globalnej sieci, gdyby taka istniała), małą literą - gdy traktuje się sieć jako medium, a nie system, który to medium "obsługuje" (np. Znalazł to w internecie). (...) zgadzam się (...), że internet to - tak jak adidas, walkman czy electrolux - "spospoliciała" nazwa własna. **************************************************** Odpowiedz Link Zgłoś
elkaju Re: inernet czy Internet? 15.06.04, 22:04 Bardzo dziękuję za wszystkie odpowiedzi, podpowiedzi i wypowiedzi. Pozdrawiam Elka Odpowiedz Link Zgłoś