ja22ek 14.06.04, 14:27 ...czyli upadku celownika wśród Mazurów ciąg dalszy. Właśnie przed chwilą usłyszałem w radiu taką - wielce znamienną - wypowiedź dawcy krwi zamieszkałego w Olsztynie. Celownik? Po co dla nas celownik! Pozdrawiam Jazzek Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
elkaju Re: Trzeba pomagać dla ludzi... 14.06.04, 21:04 I dać jeść psoju, kotoju, cielakoju... Odpowiedz Link Zgłoś
stefan4 Re: dać jeść psoju 14.06.04, 23:58 elkaju > I dać jeść psoju, kotoju, cielakoju... Po polsku? Ciekawe. Osobiście na własne uszy byłem świadkiem jak Słowaka ktoś zapytał dokąd niesie ten garnek, a on odpowiedział dla pytającego: Odpowiedz Link Zgłoś
dialektolog Re: Trzeba pomagać dla ludzi... 14.06.04, 23:33 ja22ek napisał: > ...czyli upadku celownika wśród Mazurów ciąg dalszy. > > Właśnie przed chwilą usłyszałem w radiu taką - wielce znamienną - wypowiedź > dawcy krwi zamieszkałego w Olsztynie. Celownik? Po co dla nas celownik! > Mnie się wydaje, że: 1) mówił to Kresowiak północno-wschodni, bo takie "dla" to problem białostocko-wileński; 2) nawet jeśliby to autochton mówił, w co wątpię, to w Olsztynie raczej Warmiacy niż Mazurzy mogą / powinni być. Pozdrowieństwo ślę Odpowiedz Link Zgłoś
ja22ek Re: Trzeba pomagać dla ludzi... 15.06.04, 10:21 >Mnie się wydaje, że: ɭ) mówił to Kresowiak północno-wschodni, bo takie "dla" to problem >białostocko-wileński; ɮ) nawet jeśliby to autochton mówił, w co wątpię, to w Olsztynie raczej >Warmiacy niż Mazurzy mogą / powinni być. Mazur rozumiany historycznie jako mieszkaniec Mazowsza, a nie Prus. Notabene to ciekawostka, że Prusy zostały po raz drugi w swej historii w znacznej mierze skolonizowane przez Mazurów. Szkoda tylko, że ci starzy wyjechali. Pozdrowięta Jacek Odpowiedz Link Zgłoś
ala100 Re: Trzeba pomagać dla ludzi... 15.06.04, 13:26 ja22ek napisał: > ...czyli upadku celownika wśród Mazurów ciąg dalszy. > > Właśnie przed chwilą usłyszałem w radiu taką - wielce znamienną - wypowiedź > dawcy krwi zamieszkałego w Olsztynie. Celownik? Po co dla nas celownik! > > Pozdrawiam > Jazzek Chyba już się chwaliłam pewnym znajomym z Olecka, który wyraźnie nadużywał. Jeśli nie, to własnie to czynię. Nawet przez chwilę myślałam, że to przyszło od strony Mazur i byłoby germanizmem. No, ale wiadomo, że Mazurzy są z Wileńszczyzny...Więc nie. Teraz jestem zdania, że celownik jest zbyt arystokratyczny jak na dzisiejsze czasy. Bo kto normalny powie: "Komu to dałeś? Panu Markowi". Bardziej pasuje: "Dla kogo to dałeś? Dla Pana Marka". Nawiasem mówiąc w mojej okolicy często słyszę:"Komu to dałeś? Panu Marku". Pozdrawiam. Ala Odpowiedz Link Zgłoś