surtep 14.09.04, 08:55 Mam pytanie: która forma jest prawidłowa - "na auli" czy "w auli"? A może obydwie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
vatseq Re: na auli czy w auli? 14.09.04, 09:12 Na moje techniczne wyczucie: "w auli". To przecież pomieszczenie, sala, więc konstrukcja "na auli" jest nieadekwatna. vatseq Odpowiedz Link Zgłoś
empeka Re: na auli czy w auli? 14.09.04, 10:25 > To przecież pomieszczenie, sala, więc I co z tego? "Na sali balowej..." "W sali nr 8 wydawane są druki..." Sala sali nierówna. Co do auli, to uzus jest "w auli", z tego co pamiętam. Odpowiedz Link Zgłoś
stefan4 krócej 14.09.04, 10:43 empeka: > Marta > = = > Czy można to powiedzieć krócej? Na przykład ,,Mrt''. Na co nam samogłoski? - Stefan www.ipipan.gda.pl/~stefan/Irak Odpowiedz Link Zgłoś
ardjuna Re: krócej 14.09.04, 17:25 stefan4 napisał: > empeka: > > Marta > > = = > > Czy można to powiedzieć krócej? > > Na przykład ,,Mrt''. Na co nam samogłoski? rzczwść, w pśm nptrzbn, kżd sb' dśp'w. Odpowiedz Link Zgłoś
vatseq Re: na auli czy w auli? 15.09.04, 08:33 Ja powiedziałbym: "na balu w sali balowej" vatseq Odpowiedz Link Zgłoś
empeka Re: na auli czy w auli? 16.09.04, 12:14 Styl, styl, nade wszystko! "na balu w sali balowej" W czasie deszczu, pod drzewem, pod parasolem, w nieprzemakalnym plaszczu. Bilans: dwa razy "w" i dwa razy "pod", podoba mi się niezmiernie ;-))) Odpowiedz Link Zgłoś
vatseq Re: na auli czy w auli? 16.09.04, 16:11 W czasie deszczu, w kaloszach, w lesie, w nieprzemakalnym płaszczu, w środę, w roku pańskim 2004, w nieznanym kraju w Afryce. Bilans: 8 x w, 0 x pod. I co z tego?? Nic!! vatseq Odpowiedz Link Zgłoś
empeka Re: na auli czy w auli? 16.09.04, 17:25 vatseq napisał: > W czasie deszczu, w kaloszach, w lesie, w nieprzemakalnym płaszczu, w środę, w > roku pańskim 2004, w nieznanym kraju w Afryce. A styl? Powiedziałbyś tak? Niemożliwe ;-))) Odpowiedz Link Zgłoś
jacklosi Re: w auli!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 16.09.04, 11:08 A WF gdzie mieliście? Na korytarzu czy na sali? JK Odpowiedz Link Zgłoś
zakrencik Re: w auli!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 16.09.04, 19:02 W MDKu naprzeciwko szkoły i na boisku przy nim:) Odpowiedz Link Zgłoś
jacklosi Re: w auli!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 16.09.04, 11:08 A obiadów na stołówce nie mieliście? JK Odpowiedz Link Zgłoś
empeka Re: w auli!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 16.09.04, 12:15 W Szpitalu Grochowskim klucz od czegoś tam wisi na portierni. Odpowiedz Link Zgłoś
efedra w auli 16.09.04, 13:10 empeka napisała: > W Szpitalu Grochowskim klucz od czegoś tam wisi na portierni. W auli na uniwersytecie. Przy okazji: swego czasu pojawila sie na uniwersytecie (warszawskim, nie wiem o innych) pretensjonalna tendencja rzekomo poprawnego mowienia "w uniwersytecie", ktora sie nie przyjmowala, ale byla uporczywie promowana przez niektorych pracownikow naukowych. Ciekawa jestem, czy sie przyjela. pzdr, efedra Odpowiedz Link Zgłoś
ardjuna Re: w auli 16.09.04, 13:47 efedra napisała: > Ciekawa jestem, czy sie przyjela. Nawet jeśli się przyjęła, i tak pozostanie durna. Odpowiedz Link Zgłoś
vatseq Re: w auli!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 16.09.04, 16:12 W Szpitalu Grochowskim klucz od czegoś tam wisi na haku w portierni :-) vatseq Odpowiedz Link Zgłoś
empeka Re: w auli!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 16.09.04, 17:24 Na pozór. Oni wiedzą lepiej :-) Odpowiedz Link Zgłoś
zakrencik Re: w auli!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 16.09.04, 19:03 Nie mamy stołówki w szkole. Odpowiedz Link Zgłoś
ardjuna Re: w auli!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 16.09.04, 13:48 Oczywiście, że w auli. Nie daj się zwariować :) Odpowiedz Link Zgłoś
zbigniew_ Re: w auli!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 16.09.04, 15:06 ardjuna napisał: > Oczywiście, że w auli. Nie daj się zwariować :) A nasz druh szczepowy mówił na ałuli, z akcentem na łu. Odpowiedz Link Zgłoś
ja22ek Re: w auli!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 16.09.04, 15:07 zbigniew_ napisał: > A nasz druh szczepowy mówił na ałuli, z akcentem na łu. To był jakiś hydrałulik? Albo farmacełuta? J22 Odpowiedz Link Zgłoś
empeka Re: w auli!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 16.09.04, 19:19 Hydra-ulik, tak mówi bliska mi osoba i nie daje się odwieść, nawet gdy oznajmiam, że uliki smażone w sosie z hydry są daniem wyrafinowanym :-) Żadnego "ł" tam nie ma! Odpowiedz Link Zgłoś
ardjuna Re: w auli!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 16.09.04, 20:49 zbigniew_ napisał: > A nasz druh szczepowy mówił na ałuli, z akcentem na łu. Nasz kapitan mówił 'na pododdziele'. I awansował na majora! Odpowiedz Link Zgłoś
teresa.kruszona Re: w auli!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 17.09.04, 14:03 Przyimek "w" łączy się z miejscownikiem, tworząc wyrażenia określające miejsce dziania się czegoś, zwłaszcza wewnątrz tego, co nazywa przyłączany rzeczownik, np. w pokoju, w sali, w auli, w stołówce, w świetlicy, w sklepie (nie: na sali, na auli, na stołówce, na świetlicy, na sklepie). Studiuje się na uniwersytecie (nie: w uniwersytecie), ale w języku oficjalnym dopuszczalna jest konstrukcja "pracować w uniwersytecie" (ale nie "studiować w uniwersytecie"). Rzeczownik hydraulik akcentujemy tak: hyDRAUlik (potocznie: hydraUlik). Odpowiedz Link Zgłoś