Dodaj do ulubionych

Perraulta?

05.10.04, 11:57
Charles Perrault - bajkopisarz, a jak będzie w dopełniaczu - Charlesa
Perraulta?
Obserwuj wątek
    • kalina111 Re: Perraulta? 05.10.04, 13:17
      esscort napisał:

> Perraulta?

Tak.
      • ardjuna Re: Perraulta? 05.10.04, 17:39
        Dodajmy jeszcze, że wedle jedynie słusznych reguł w odmienionym francuskim
        imieniu Charles powinien się znaleźć apostrof - Charles'a, o Charles'u -
        albowiem końcowe 'es' jest niewymowne :)
        • vatseq Re: Perraulta? 06.10.04, 09:56
          Bądźmy konsekwentni: w nazwisku Perrault też nie wymawia się końcówki ('Pero'),
          więc czemu robimy z niego Perraulta ('Perota')? Podobnie rzecz się ma z marka
          samochodów Renault, która też przecież jest nazwiskiem. Nikt przy zdrowych
          zmycłach nie powie: Renaulta ('Renota')!!! tylko pozostawi nazwę w mianowniku. I
          za taką formą optuję:

Charles'a Perrault!!!

vatseq
          • jacklosi Re: Perraulta? 08.10.04, 11:45
            vatseq napisał:

> Bądźmy konsekwentni: w nazwisku Perrault też nie wymawia się końcówki
            ('Pero'),
            > więc czemu robimy z niego Perraulta ('Perota')? Podobnie rzecz się ma z marka
            > samochodów Renault, która też przecież jest nazwiskiem. Nikt przy zdrowych
            > zmycłach nie powie: Renaulta ('Renota')!!! tylko pozostawi nazwę w
            mianowniku.
            > I
            > za taką formą optuję:
            >
            > Charles'a Perrault!!!
            >
            >
            > vatseq

Może nie jestem o zdrowych zmysłach, ale powiem że miałem renolta, a nie miałem
            peżota. Dlaczego niby reno miałby się nie odmieniać, a peżo tak? Przecież
            prawie każdy umie czytać i widzi, że tam na końcu jest -lt. A Fukolta?
    • ja22ek Re: Perraulta? 06.10.04, 10:56
      Jak już jesteśmy przy tem, to co powiecie na taki cytat ściągnięty z wyższej
      szkoły DziEnNiKaRsKieJ:

"Śladami Ray’a Charles’a podążyło wielu innych czarnoskórych wykonawców, którzy
      łączyli w swojej muzyce elementy gospel, rhythm’n’bluesa i soulu"

Nie wiem dlaczego nie <<rhythm’n’blues'a i soul'u>>?

J22
      • teresa.kruszona Re: Perraulta? 06.10.04, 22:41
        Nazwisko Perrault odmieniamy: Perraulta, Perraulcie, choć można pozostawić je
        nieodmienione, jeśli odmienimy imię lub inny wyraz stojący przed nazwiskiem,
        np. bajki Charles'a Perrault. Tak też jest z nazwiskiem Renault (Renaulta lub
        Louisa Renault, Renaulcie). Nazwy marki samochodów Renault nie odmieniamy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka