kurtynka32 26.04.02, 10:12 czasami, gdy mówie dużo i szybko, z rozpędu używam sformuławania "coś jednego" czy taki związek istnieje? czy jest możliwy? czy to tylko mój błedny nawyk... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
zbigniew_ Re: coś jednego 26.04.02, 16:15 A to ciekawe. Możesz przybliżyć kontekst? Odpowiedz Link Zgłoś
antares777 Re: coś jednego 28.04.02, 01:19 Gdyby Leśmian prowadził podobne rozważania, zapewne nie przeszedłby do historii literatury. Czy tylko wybrańcom przysługują prawa do "poszukiwań" językowych? A jeśli nawet tak, to po czym takiego wybrańca odróżnić od reszty? Poprawne - czy nie - dla mnie jest śliczne. Pozdrawiam Stary zgred Odpowiedz Link Zgłoś
bbona Re: coś jednego 28.04.02, 22:47 kurtynka32 napisał(a): > czasami, gdy mówie dużo i szybko, z rozpędu używam sformuławania "coś jednego" > czy taki związek istnieje? czy jest możliwy? czy to tylko mój błedny nawyk... ---Aha, chyba wiem, o czym mówisz! Np. : Coś jednego ma skrzydełka, a coś drugiego - nie ma. Dla mnie to "zgrzyt". Jeśli chodzi o taki kontekst, wydaje mi się niedopuszczalne stosowanie takiej frazeologii ( czy jak to nazwać?). Czyli: Jedno ma skrzydaełka, a drugie ich nie ma. Czy o to chodzi? Pzdr! Odpowiedz Link Zgłoś
kurtynka32 Re: coś jednego 07.05.02, 07:24 trochę z poślizgiem, ale odpowiadam:-)) niestety nie używam tego w kontekście "coś jednego ma skrzydełka..." bardziej "muszę ci powiedzieć jeszcze coś jednego" teraz wiem, że to błąd ale mimo to będę sobie na niego pozwalać, jakoś się do niego przywiązałam:-))) Odpowiedz Link Zgłoś
zbigniew_ Re: coś jednego 13.05.02, 16:46 kurtynka32 napisał(a): > bardziej "muszę ci powiedzieć jeszcze coś jednego" teraz wiem, że to błąd > ale mimo to będę sobie na niego pozwalać, jakoś się do niego przywiązałam:-))) Oj, oj, to bardzo niemądre trwac w błędzie. Czy nie łatwiej i szybciej powiedziec po prostu "musze ci powiedziec jeszcze coś" Odpowiedz Link Zgłoś