vatseq 18.03.05, 08:18 Za moich szczenięcych czasów pisało się "bluff". A teraz, jak mądrale od poprawności języka każą? Pytam, bo moja córka w szkole z powodu tego słowa miała wielką dyskusję z polonistką. vatseq Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ardjuna Re: Blef, czy bluff?? 18.03.05, 18:55 vatseq napisał: > Za moich szczenięcych czasów pisało się "bluff". A teraz, jak mądrale od > poprawności języka każą? Mądrale nie mają jednolitego poglądu. Mądrala Polański (Słownik ort. PWN) od 'bluff' odsyła do 'blef', madrala Markowski (Nowy SPP, takoż PWN) - od 'blef' do 'bluff'. Odpowiedz Link Zgłoś
efedra Re: Blef, czy bluff?? 19.03.05, 03:33 ardjuna napisał: > vatseq napisał: > > > Za moich szczenięcych czasów pisało się "bluff". A teraz, jak mądrale od > > poprawności języka każą? > > Mądrale nie mają jednolitego poglądu. Mądrala Polański (Słownik ort. PWN) od > 'bluff' odsyła do 'blef', madrala Markowski (Nowy SPP, takoż PWN) - od 'blef' d > o > 'bluff'. Madrale powinny wiedziec, ze jak sie pisze bluff, to sie powinno wymawiac 'blaf' (wprawdzie "przechylone" 'a', ale nie 'e'). Wiec jak sie juz spolszczylo wymowe, bo po polsku sie zawsze blefowalo, to trzeba pisac 'blef'. To znaczy ja tak mysle. Odpowiedz Link Zgłoś
vatseq Re: Blef, czy bluff?? 21.03.05, 08:40 efedra napisała: > Madrale powinny wiedziec, ze jak sie pisze bluff, to sie powinno wymawiac > 'blaf' (wprawdzie "przechylone" 'a', ale nie 'e'). ?????? Czy podobna wymowa obowiązuje w innych słowach angielskich, np.: turn, burn etc?? vatseq Odpowiedz Link Zgłoś
efedra Re: Blef, czy bluff?? 21.03.05, 17:59 vatseq napisał: > efedra napisała: > > > Madrale powinny wiedziec, ze jak sie pisze bluff, to sie powinno wymawiac > > > 'blaf' (wprawdzie "przechylone" 'a', ale nie 'e'). > > ?????? > > Czy podobna wymowa obowiązuje w innych słowach angielskich, np.: turn, burn etc > ?? > > vatseq Nie, 'u' w turn i burn wymawia sie jak bardzo mocno zamkniete 'e' (prawie przechodzace w 'u'). efedra Odpowiedz Link Zgłoś
teresa.kruszona Re: Blef, czy bluff?? 21.03.05, 23:26 Moim zdaniem blef, ale jeśli słowniki zamieszczają obie formy zapisu (blef albo bluff), to znaczy, że obie są poprawne. Odpowiedz Link Zgłoś
vatseq Re: Blef, czy bluff?? 22.03.05, 09:24 Dziękuję :-) Z tego wynika, że dyskusja była o niczym, skoro obie strony (jedna wyszkolona przeze mnie) miały rację! vatseq Odpowiedz Link Zgłoś