elles5 10.04.05, 10:41 ja głaszczę czy ja głaskam ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ja22ek Re: jaka forma jest poprawna? 11.04.05, 09:42 Głaszczę jest poprawniejsze. A jak jest lepiej: ja błyszczę czy ja błyskam ? J22 Odpowiedz Link Zgłoś
mmk9 Re: jaka forma jest poprawna? 11.04.05, 14:13 To zalezy od treści. Bo na przyklad kobyła błyszczy na grzbiecie /powinna przynajmniej/, a błyska.. no ten tego ... wiadomo czym, jak chce...no tego... Odpowiedz Link Zgłoś
ardjuna Re: jaka forma jest poprawna? 11.04.05, 22:22 mmk9 napisała: > To zalezy od treści. Bo na przyklad kobyła błyszczy na grzbiecie /powinna > przynajmniej/, a błyska.. no ten tego ... wiadomo czym, jak chce...no tego... Błyska lampa błyskowa, a błyszczy.... hehe... Zakrentas na forumie... Uuuuuuuuups.... :))) Odpowiedz Link Zgłoś
teresa.kruszona Re: jaka forma jest poprawna? 12.04.05, 23:00 Obie formy są poprawne, chociaż forma „głaskam” ma w słownikach (np. w WSPP PWN pod red. A. Markowskiego) kwalifikator „rzadko”. Polecałabym raczej formy „głaszczę”, „głaszcz”. Odpowiedz Link Zgłoś