e-love 21.04.05, 13:54 Z ortografią radzę sobie nie najgorzej ale mam właśnie taki problem. Kiedy się uzywa tę a kiedy tą ? Np. tę czy tą piłkę ? czy jest jakaś reguła która to określa. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ardjuna Re: Tę czy tą ?? 21.04.05, 14:30 Uczeni w Języku radzą chwytać tę piłkę, choć nie mają nic przeciwko temu, by ktoś sobie złapał też tamtą piłkę... Pobawić się zaś można i tą piłką, i tamtą. Odpowiedz Link Zgłoś
zakrencik Re: Tę czy tą ?? 21.04.05, 16:39 a) w języku pisanym: TĘ - koniecznie, TĄ - błąd b)w języku mówionym: zarówno TĘ, jak i TĄ są dopuszczalne Odpowiedz Link Zgłoś
migotka1 Re: Tę czy tą ?? 01.05.05, 21:16 czy to odnosi do wszystkich rzeczowników rodzaju żeńskiego? np. tę trudność, a nie tą trudność? Odpowiedz Link Zgłoś
jacklosi Re: Tę czy tą ?? 06.05.05, 13:00 migotka1 napisała: > czy to odnosi do wszystkich rzeczowników rodzaju żeńskiego? > np. tę trudność, a nie tą trudność? No i bardzo dobrze załapałaś: Biernik kogo co tę, narzędnik kim czym tą. Poza tym dopełniacz kogo czego tej etc. Odpowiedz Link Zgłoś
jacklosi Re: Tę czy tą ?? 22.04.05, 11:02 e-love napisał: czy jest jakaś reguła która to > określa. Reguła jest prosta: tĘ piłkĘ tĄ piłkĄ Odpowiedz Link Zgłoś
ardjuna Re: Tę czy tą ?? 22.04.05, 11:22 jacklosi napisał: > Reguła jest prosta: > tĘ piłkĘ > tĄ piłkĄ Prostotę owę rozciągnijmy zatem wszerz i wzdłuż - tę moję nowę kolorowę piłkę, kupionę za niewielkę sumę, bardzo lubię ja. Odpowiedz Link Zgłoś
m-aya Re: Tę czy tą ?? 22.04.05, 12:27 ardjuna napisał: > Prostotę owę rozciągnijmy zatem wszerz i wzdłuż - tę moję nowę kolorowę piłkę, > kupionę za niewielkę sumę, bardzo lubię ja. Myślę, że polubię tę prostotę rozciąganę. Odpowiedz Link Zgłoś
jacklosi Re: Tę czy tą ?? 26.04.05, 11:37 ardjuna napisał: > jacklosi napisał: > > > Reguła jest prosta: > > tĘ piłkĘ > > tĄ piłkĄ > > Prostotę owę rozciągnijmy zatem wszerz i wzdłuż - tę moję nowę kolorowę piłkę, > kupionę za niewielkę sumę, bardzo lubię ja. Chyba powinno być "ję"? Odpowiedz Link Zgłoś
stefan4 Re: Tę czy tą ?? 22.04.05, 17:47 jacklosi: > Reguła jest prosta: > tĘ piłkĘ > tĄ piłkĄ kocham tĄ paniĄ lubię tĘ dzieciĘ szanuję tA panA znasz li t kraj (czy może ,,tAJ krAJ'') Jacklosi, ja Cię bardzo proszę, żebyś przestał czytającej nas młodzieży deprawować umysły takimi ,,regułami''. Dobrze wiesz, że to nie jest żadna reguła a tylko mnemotechnika pozwalająca zapamiętać, w którą stronę słownikodawcy i nauczycielki polskiego usiłują wykoleić biernik l.poj.rodz.ż. od ,,ten''. Ale potem natykamy sie na ubogie duchem dzieci, które w dobrej wierze powtarzają, że zaimek musi przyjąć taką samą końcówkę jak rzeczownik, który określa. I nawet im do głowy nie przyjdzie przepowiedzieć sobie kilka zaimków i kilka rzeczowników i walnąć nimi w klasową tablicę tak, żeby orzełkowi spadła korona a nauczycielce rozmazał się makijaż. Po co szerzyć bezmyślność? - Stefan www.ipipan.gda.pl/~stefan/Irak Odpowiedz Link Zgłoś
jacklosi Re: Tę czy tą ?? 26.04.05, 11:35 Rzeczywiście, być może nie doceniłem mojego potencjalnego zgobnego wpływu na niedojrzałych czytelników w przypadku twórczego rozszerzenia przez nich mojej reguły. Ale się usprawiedliwię: moja reguła dotyczy rzeczownika "piłka". Odpowiedz Link Zgłoś
migotka1 Re: Tę czy tą ?? 01.05.05, 21:16 czy to odnosi do wszystkich rzeczowników rodzaju żeńskiego? np. tę trudność, a nie tą trudność? Odpowiedz Link Zgłoś
stefan4 Re: Tę czy tą ?? 01.05.05, 22:09 migotka1: > czy to odnosi do wszystkich rzeczowników rodzaju żeńskiego? > np. tę trudność, a nie tą trudność? Migotko, to jest przeciez kwestia religijna a nie ortograficzna. We współczesnej polszczyznie nie ma słowa ,,tę''. Wypadło z niej już dobry wiek temu. Natomiast w szkolno-lekcyjno-słownikowym dialekcie polszczyzny biernik od ,,ta'' brzmi ,,tę'' niezależnie od rzeczownika następującego po nim. Doradcy językowi na wprost zadane pytanie udzielaja dziwacznej odpowiedzi, że można mówić ,,tą'' ale pisać koniecznie ,,tę''. Jeśli chcesz się zastosować do takiej rady, to dla konsekwencji również pisz ,,aśćka'' a czytaj ,,pani'' i pisz ,,świeczka'' a czytaj ,,żarówka''. Sytuacja jest więc ogólnie mętna, jak to w trakcie wojny religijnej. Tyle, że wiadomo kto wygra. ,,Tę'' ma przeciwko sobie logikę, wszystkie inne zaimki oraz zjednoczony naród; a po swojej stronie tylko przekonanie niektórych nauczycielek, że im staroświecczej tym ładniej. Więc rozumiesz sama, że jest bez szans na dłuższą metę. - Stefan www.ipipan.gda.pl/~stefan/Irak Odpowiedz Link Zgłoś