uf 22.08.02, 15:35 Która z form jest poprawna: przerobić czy przepracować, np. w zdaniu: jutro przepracujemy ten dokument". Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
teresa.kruszona Re: PRZEPRACOWAĆ czy PRZEROBIĆ??? 22.08.02, 23:02 Moim zdaniem poprawną formą jest „pracować nad czymś”, np. nad dokumentem, sprawozdaniem, nad metodami walki z jakąś chorobą itp. Sformułowania „przerobić coś” (np. program w szkole, jakąś część materiału) spotyka się w polszczyźnie potocznej. Razi mnie konstrukcja „przepracujemy dokument”, uważam, że lepiej powiedzieć (a już na pewno napisać) „opracujemy na nowo ten dokument” - jeśli o to w tym „przepracowywaniu” chodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
uf Re: PRZEPRACOWAĆ czy PRZEROBIĆ??? 23.08.02, 11:09 teresa.kruszona napisała: > Moim zdaniem poprawną formą jest „pracować nad czymś”, np. nad doku > mentem, > sprawozdaniem, nad metodami walki z jakąś chorobą itp. > Sformułowania „przerobić coś” (np. program w szkole, jakąś część ma > teriału) > spotyka się w polszczyźnie potocznej. > Razi mnie konstrukcja „przepracujemy dokument”, uważam, że lepiej p > owiedzieć (a > już na pewno napisać) „opracujemy na nowo ten dokument” - jeśli o t > o w > tym „przepracowywaniu” chodzi. Zastanawiam się czy forma "przepracować" nie jest regionalizmem warszawskim, jak to sugerują inni dyskutanci. Jestem rodowitym wrocławianinem i po raz pierwszy zetknąłem się ze stosowaniem czasownika "przepracować" w miejsce "przerobić" właśnie w Warszawie. Podobną różnicę zaobserwowałem w w zwrocie "życzyć/życzyć sobie", np: życzy Pan sobie z cukrem czy bez?(Wrocław), życzy Pan z cukrem czy bez? (Warszawa). Odpowiedz Link Zgłoś
ala100 PRZEROBIĆ 22.08.02, 23:25 Wydaje mi się, że przerobienie dokumentu jest mniej pracochłonne niż opracowywanie go na nowo i dlatego głosuję na "przerobić". Ala Odpowiedz Link Zgłoś
mindo Re: PRZEROBIĆ 23.08.02, 06:25 Ha, ha, ha, ale się uśmiałem z odpowiedzi pani ekspert. Jeszcze nigdy nie słyszałem aby ktoś powiedział "przepracować dokument" "przepracować materiał". Zawsze mówi się "przerobić" aby określić czynność polegającą na powtórnym zapoznaniu się z treścią dokumentu lub dokonaniu w nim pewnych zmian. W odpowiedzi pani ekspert dopatruję się nadmiernego wpływu slangu warszawskiego. No bo przecież każdy Polak wie, że wszyscy "robią" i "chodzą do roboty" natomiast warszawiaki "pracują" i "chodzą do pracy". Odpowiedz Link Zgłoś
zbigniew_ Re: PRZEROBIĆ 23.08.02, 09:07 mindo napisał: > W odpowiedzi pani ekspert dopatruję się nadmiernego wpływu slangu > warszawskiego. No bo przecież każdy Polak wie, że wszyscy "robią" i "chodzą do > roboty" natomiast warszawiaki "pracują" i "chodzą do pracy". Na pewno nie jestem warszawiakiem, ale myślę, że Polakiem jednak jestem, mimo, że nigdy nie robiłem, ale pracowałem,rzecz jasna w pracy a nie w robocie. W Trójmieście spotkałem dotychczas określenie "robię" (np. "na zakłdzie (!)) jedynie w śrosowiskach robotniczych. Odpowiedz Link Zgłoś
ala100 Re: PRZEROBIĆ 23.08.02, 12:16 Szanowni przedmówcy nieuważnie przeczytali odpowiedź Pani Ekspert. "Przepracować" mozna całą noc, pracując nad "opracowywaniem" nowego dokumentu. Jak najbardziej. Chociaż poloniści zaraz wyłapaliby powtórzenia. Według mnie jednak, jego "przerobienie" trwałoby po prostu krócej. Ala Odpowiedz Link Zgłoś
teresa.kruszona Re: PRZEROBIĆ 25.08.02, 23:46 mindo napisał: > Ha, ha, ha, ale się uśmiałem z odpowiedzi pani ekspert. Jeszcze nigdy nie > słyszałem aby ktoś powiedział "przepracować dokument" "przepracować materiał". > Zawsze mówi się "przerobić" aby określić czynność polegającą na powtórnym > zapoznaniu się z treścią dokumentu lub dokonaniu w nim pewnych zmian. > > W odpowiedzi pani ekspert dopatruję się nadmiernego wpływu slangu > warszawskiego. No bo przecież każdy Polak wie, że wszyscy "robią" i "chodzą do > roboty" natomiast warszawiaki "pracują" i "chodzą do pracy". Specjalnie dla "Mindo": Moim zdaniem poprawną formą jest „pracować nad czymś”, np. nad dokumentem, sprawozdaniem, nad metodami walki z jakąś chorobą itp. Sformułowania „przerobić coś” (np. program w szkole, jakąś część materiału) spotyka się w polszczyźnie potocznej. Razi mnie konstrukcja „przepracujemy dokument”, uważam, że lepiej powiedzieć (a już na pewno napisać) „opracujemy na nowo ten dokument” - jeśli o to w tym „przepracowywaniu” chodzi. Serdecznie pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
sze Re: PRZEPRACOWAĆ czy PRZEROBIĆ??? 23.08.02, 10:59 > Która z form jest poprawna: przerobić czy przepracować, np. w zdaniu: jutro > przepracujemy ten dokument". Tylko "przerobić". Potworek "przepracować coś" wziął się z hiperpoprawnościowego dążenia ludzi niedokształconych albo niepełnosprawnych językowo, by wyrażać się maksymalnie "jętelektualnie", a więc żeby unikać wszystkiego, co uznają za wyrażenia potoczne. "Robić" (np. w "przerobić", "narobić" itd.) - rozumuje taki - jest potoczne, a więc brzydkie, a więc nie pasuje do statusu, jaki chciałbym mieć w oczach słuchacza. Analogicznie drugi, podobny koszmarek: "domówić się" zam. "dogadać się". Pfuj. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
uf Re: PRZEPRACOWAĆ czy PRZEROBIĆ??? 28.08.02, 09:09 sze napisał: > > Która z form jest poprawna: przerobić czy przepracować, np. w zdaniu: jutr > o > > przepracujemy ten dokument". > > Tylko "przerobić". Potworek "przepracować coś" wziął się z > hiperpoprawnościowego dążenia ludzi niedokształconych albo niepełnosprawnych > językowo, by wyrażać się maksymalnie "jętelektualnie", a więc żeby unikać > wszystkiego, co uznają za wyrażenia potoczne. "Robić" (np. > w "przerobić", "narobić" itd.) - rozumuje taki - jest potoczne, a więc > brzydkie, a więc nie pasuje do statusu, jaki chciałbym mieć w oczach słuchacza. > > Analogicznie drugi, podobny koszmarek: "domówić się" zam. "dogadać się". Pfuj. > > Pozdrawiam Zgadzam się z ta opinią. I dlatego pozostanę przy moim "przerobić (dokument)". Dziękuję za opinie i pozdrawiam, uf Odpowiedz Link Zgłoś
_jazzek_ Re: PRZEPRACOWAĆ czy PRZEROBIĆ??? 17.02.03, 12:00 Jako ciekawostkę podam, że Braunek mówi do Malanowskiego "Musisz to jeszcze przepracować" w filmie "Polowanie na muchy" Wajdy. Odpowiedz Link Zgłoś