pyckal 02.09.05, 23:33 jacklosi napisał: > Ostatnio zasłyszana nowość: onTOlogia Nie jest natomiast nowością NAłka (jak by kto nie kumał, to chodzi o naukę). Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
tingel-tangel Re: NAłka 02.09.05, 23:36 A ja słyszę często w telewizji "uKRAjna" Odpowiedz Link Zgłoś
szarykot Re: NAłka 03.09.05, 10:54 > A ja słyszę często w telewizji "uKRAjna" o ku.. :/ Odpowiedz Link Zgłoś
szarykot Re: NAłka 04.09.05, 11:16 > > A ja słyszę często w telewizji "uKRAjna" > > o ku.. :/ cenzura mojej wypowiedzi zupełnie zmieniła jej sens. w takim razie proszę o jej całkowite usunięcie Odpowiedz Link Zgłoś
ja22ek Re: NAłka 05.09.05, 12:17 Niestety cenzor jest automatyczny i próśb o usunięcie nie rozpatruje... Odpowiedz Link Zgłoś
randybvain Re: NAłka 03.09.05, 12:21 W szybkiej mowie to tak brzmi i stanie sie za jakis czas standardem jak japko zamiast jablko; w starannej wymowie to bedzie na-lu-ka i U-kra-ji-na Odpowiedz Link Zgłoś
stefan4 Re: NAłka 03.09.05, 13:51 randybvain: > W szybkiej mowie to tak brzmi i stanie sie za jakis czas standardem jak japko > zamiast jablko; w starannej wymowie to bedzie na-lu-ka i U-kra-ji-na W szybkiej mowie zanikają zwykle sylaby NIEAKCENTOWANE oraz upraszczają się zbitki spółgłosek. A tu wypadają sylaby AKCENTOWANE. Wiec co jest grane? Ja przypuszczam, że przypadek ,,Ukrajny'' to wpływ języka rosyjskiego a nie szybkiej mowy. W miarę, jak coraz mniej ludzi zna u nas rosyjski a coraz więcej zna ukraiński, ,,UkrAjna'' bedzie się zamieniać w ,,UkraInę''. Z ,,nałką'' jest inaczej, bo tu nie widać obcych wpływów. Moja hipoteza jest taka, że to jest wynik nacisku snobistycznych polonistów w szkołach, żeby w wyrazach zagranicznych stawiać akcent na sylabę trzecią od końca (np. ,,graMAtyka'') zamiast normalnie. Ludzie nie zawsze wiedzą, które słowo jest jakiego pochodzenia, ale bardzo rozróżniają słowa potoczne od ,,uroczystych''; więc tą snobistyczną zasadę stosują tam, gdzie chcą brzmieć dystyngowanie. Stąd ,,NAuka'' łatwo przechodząca w ,,NAłkę''. - Stefan www.ipipan.gda.pl/~stefan/Irak Odpowiedz Link Zgłoś
jacklosi Re: NAłka 05.09.05, 10:22 Ale przeciez uKRAjna to ten sam przypadek co bibliOteka i NAłka. Obcy wyraz akcentuje sie na trzecią od końca i szlus. A że NAłka nie jest obca, to tylko jej wina, powinna byc obca, bo wszystko co uroczyste i dostojne, to obce, jak np. rzeczposPOlita. Odpowiedz Link Zgłoś
stefan4 Re: NAłka 05.09.05, 10:35 jacklosi: > Ale przeciez uKRAjna to ten sam przypadek co bibliOteka i NAłka. Przypadek ten sam, mianownik. Ale z akcentem historia jest ciut inna, bo ,,UkRAJna'' mówią Rosjanie. Oraz Ukraińcy usiłujący dogadać się po rosyjsku z Polakami. A jak już oni sami tak... Za komuny nazwa państwa ,,DDR'' funkcjonowała równolegle do oficjalnego polskiego ,,NRD'', bo tak mówili sami Niemcy. Ja nie popieram ,,UkRAJny'' przeciwko ,,UkraInie'', tylko zwracam uwagę na możliwe źródło zjawiska, mianowicie na różnicę między językiem rosyjskim i ukraińskim, i na wynikajace z niej nieporozumienia. - Stefan www.ipipan.gda.pl/~stefan/Irak Odpowiedz Link Zgłoś
jacklosi Re: UkRAjna 05.09.05, 11:17 Ja potulnie przyjmuję do wiadomości Twoją wiedzę rosyjskojęzyczną. Ale wiara w to, że wiedzę tę posiadają również ci, co mówią UkRAjna, jest, moim zdaniem, przesadą. Odpowiedz Link Zgłoś
jacklosi P.S. 05.09.05, 11:21 Czy Rosjanie akcentują również okOlica? Bo w UkRAjnie (KosTAryce i nAłce też) dochodzi do obcojęzyczności jeszcze drugie zjawisko: dystyngowanie jest unikac jak ognia akcentu na I, Y oraz U. Odpowiedz Link Zgłoś
stefan4 Re: P.S. 05.09.05, 13:31 jacklosi: > Czy Rosjanie akcentują również okOlica? Mówią ,,akRIEStnost' '' i w ten sposób unikają spojrzenia Problemowi w oczy. jacklosi: > dystyngowanie jest unikac jak ognia akcentu na I, Y oraz U. To jak się dystyngowanie wymawia ,,Litwini''? - Stefan www.ipipan.gda.pl/~stefan/Irak Odpowiedz Link Zgłoś
jacklosi Re: P.S. 06.09.05, 09:41 Faktycznie się nie da, więc lepiej nie wymawiać. Odpowiedz Link Zgłoś
ja22ek Re: P.S. 05.09.05, 15:43 Dystyngowanie jest każdy obco brzmiący wyraz akcentować na przedprzedostanią, czyli Epoka, Idea, biLIOteka. Nauka też jest dla wielu słowem obcem, w dodatku kończy się na -ka! Więc nie ma to-tamto, NAłka żońdzi. Odpowiedz Link Zgłoś
randybvain Miedzy Krajna a Ukraina 06.09.05, 18:21 Ale jest sobie taka kraina jak Krajna, z Sepolnem Krajenskim wlacznie... Przypuszczam, ze chodzi tu o inne zwyczaje nazewnicze - jedna grupa Slowian uzywala przyrostkow z jerem (wiec Krajna, Brzezno), a druga z i: Ukraina, Brzezina, Modlin... Co wiecej, ciekaw jestem dla kogo byla to ziemia u kraja (ukrajna), dla Polski czy Rosji? Odpowiedz Link Zgłoś
zakrencik Re: NAłka 04.09.05, 11:06 Mnie tam zawsze 'bibLOteka' radością napełniała;p Odpowiedz Link Zgłoś
efedra Re: NAłka 07.09.05, 02:14 ja22ek napisał: > Kolega mój z biura tak właśnie mówi :/ I pewnie mowi "labolatorium"? To z kolei moje ulubione slowo. e. Odpowiedz Link Zgłoś
teresa.kruszona Re: NAłka 19.09.05, 22:54 Zdaniem językoznawców poprawnie powinniśmy akcentować tak: UkraIna, biblioTEka, naUka (to polski wyraz). Odpowiedz Link Zgłoś
stefan4 Re: NAłka 20.09.05, 00:40 teresa.kruszona: > naUka (to polski wyraz). A czy jest prawdą, że ,,wiedza'' nie jest rdzennie polska? Lezy tak jakoś blisko hinduskich ,,ved''... - Stefan www.ipipan.gda.pl/~stefan/Irak Odpowiedz Link Zgłoś
jacklosi Re: NAłka 20.09.05, 11:16 Hindusi równie dobrze mogą mieć takie wątpliwości, czy ich ved nie pochodzi z polszczyzny. Skąd te kompleksy, Stefanie? Odpowiedz Link Zgłoś
jacklosi Re: NAłka 20.09.05, 11:18 Odetchnąłem z ulgą. Gdyby jeszcze tak językoznawcy uznali, że rzeczpospoLIta jest polskim wyrazem! Odpowiedz Link Zgłoś