iwa.ja 17.09.02, 22:10 Dzisiaj widziałam reklamę, która mną wstrząsnęła.. Było napisane, ze coś tam jest (chyba) dobre "na co dzień". Ja bym napisała "na codzień". Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
szaser Re: na co dzień 18.09.02, 07:08 iwa.ja napisała: > Dzisiaj widziałam reklamę, która mną wstrząsnęła.. Było napisane, ze coś tam > jest (chyba) dobre "na co dzień". To napisałabyś źle! Na co dzień też piszesz źle? Odpowiedz Link Zgłoś
iwa.ja Re: na co dzień 18.09.02, 08:03 Nie rozumiem przyczyny Twojego napastliwego tonu... Wytłumacz, dlaczego powinno sie pisać osobno. Odpowiedz Link Zgłoś
jazzek62 Re: na co dzień 18.09.02, 09:30 Cyprian cyberotoman, cynik, ceniąc czule czarnej córy cesarskiej cud ciemnego ciała codzień cytrą czarował... Czerwieniała cała. Cyprian ciotkę całuje, cisnąwszy czarnulę! Stanisław Lem, Elektrybałt Trurla Jak widać, nie jesteś osamotniona w swoim zadziwieniu. Jednakowoż rozdzielna pisownia 'co dzień' obowiązuje już od (chyba) 1956 roku. A w najnowszych wydaniach Lema mamy, o ile się nie mylę, 'ciągle' zamiast 'codzień'. A dlaczego rozdzielnie? Zwykle nie zabieram głosu w sprawach pisowni łącznej i rozdzielnej, gdyż przekracza to skromne możliwości mojego umysłu. Zaryzykuję tu jednak pewną hipotezę. Mianowicie komuś wydało się, że 'codzień' jest podobne do 'co rok', więc pisownię należy ujednolicić. Niemniej można wykazać, że 'codzień' różni się od 'co dzień', podobnie jak 'potem' różni się od 'po tym'. Po pierwsze, akcent stawia 'co dziEń' obok formacji takich jak 'co rOk', a separuje od nich 'cOdzień'. Po drugie, istnieje różnica w znaczeniu, gdyż 'co dzień' odnosi się do czynności wykonywanych każdego dnia, natomiast 'codzień' jest zbliżone do 'dzisiaj', można powiedzieć, że codzień to dzisiaj rozciągnięte na wieki. Po trzecie, użycie z przyimkiem 'na' wskazuje, że o ile ortografia może być 'na codzień', to już nie 'na co rok'. Ośmielę się zatem twierdzić, że decyzja Najwyższych Ortografów była błędna, i 'codzień', jako zrost o dobrze określonym znaczeniu i charakterystycznej wymowie należy pisać łącznie, co oczywiście nie wpływa na rozdzielną pisownię 'co dzień' w znaczeniu powtarzalności jakiejś czynności. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
iwa.ja Re: na co dzień 18.09.02, 17:52 Przyjrzałam sie dzisiaj jeszcze raz tej reklamie: Morliny. Przyjemność na co dzień.... Hmmm, jestem filologiem (ale nie po polonistyce), więc nie jestem w stanie uzasadnić, dlaczego mi to zgrzyta. Chyba potrzebuję Miodka. Odpowiedz Link Zgłoś
teresa.kruszona Re: na co dzień 19.09.02, 00:08 Na co dzień. Połączenia zaimka i następującej po nim innej części mowy to wyrażenia zaimkowe, piszemy je rozdzielnie, np. co dzień, co tchu, czym prędzej, kto zacz. Są wyjątki, np. zrosty: coraz, toteż (więc), tymczasem oraz złożenia: cotygodniowy, comiesięczny, cogodzinny, coroczny, codziennie, corocznie, cotygodniowo. Pisownia rozdzielna wyrażeń zaimkowych nie jest nowością w polskiej ortografii, co dzień, co dnia - występuje zarówno w „Słowniku języka polskiego” Orgelbranda z 1861 roku, jak i u Szobera w „Słowniku ortoepicznym” z 1937 roku. We współczesnych słownikach oczywiście też. Odpowiedz Link Zgłoś