pyckal 12.11.05, 21:15 "ZPATRZONE poglądy" (nie miało być: opatrzone; miało być: "spaczone"). - z portalu Onet, 12.11.05. Kto ma coś lepszego, niech tu wpisze. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
wino_porzeczkowe Re: rekordy ortograficznej fantazji 12.11.05, 22:02 Ja trafiłam raz na fantazyjnie zapisaną czcionkę, czyli trzcionkę :P Hiperpoprawność górą :) ------------- 'Albo dostanę gabinet z łazienką, albo będę siedział na korytarzu' Jarosław Kalinowski, wicemarszałek Sejmu RP Odpowiedz Link Zgłoś
markus.kembi Re: rekordy ortograficznej fantazji 12.11.05, 22:15 Na forum Gazeta.pl (wystarczy użyć wyszukiwarki) bardzo często pojawiają się prośby zrozpaczonych nastolatek: "POMUŻCIE!!!!!!!". A teraz mi się przypomniało - gdy jeszcze chodziłem do szkoły podstawowej, jeden z uczniów z naszej klasy, a konkretnie zupełny tuman i syn ciecia zarazem, raz popisał się niezwykle na klasówce z biologii i błysnął pomysłowością - "mieńśnie popszecznie proszkowane". Odpowiedz Link Zgłoś
wino_porzeczkowe Re: rekordy ortograficznej fantazji 12.11.05, 23:44 A propos podstawówki i biologii - jedna koleżanka wyrwana do odpowiedzi właśnie na lekcji biologii wymienia gruczoły znajdujące się w organizmie człowieka. I tak mówi o trzustce, przysadce mózgowej, tarczycy itp., ale w pewnej chwili rzuca średnik... Konsternacja na sali była niezła. Jakoś pod koniec podstawówki jeszcze nie miała świadomości, że taki znak interpunkcyjny jak średnik jest na świecie. Myślała, że to kolejny gruczoł do zapisania w zeszycie. Swoją drogą, fajnie nam biologiczka wszystko dyktowała, nawet z przecinkami i tymi nieszczęsnymi średnikami :) Odpowiedz Link Zgłoś
gonzo2222 Re: rekordy ortograficznej fantazji 15.11.05, 17:41 Myślę, że w dzisiejszych czasach nikogo już nie dziwi taka pisownia jak "muwi" "pomuż". Nauczyciele mylą również nazwy obiektow geograficznych np: "morze śródziemnomorskie". Moja nauczycielka od biologi mówi "łąbądź" i "mięśni" (nie chodzi tu o dopełniacz słowa "mięśnie", ona uważa, że "mięśni" to mianownik) Odpowiedz Link Zgłoś
markus.kembi Re: rekordy ortograficznej fantazji 16.11.05, 20:22 gonzo2222 napisał: > Moja nauczycielka od biologi mówi "łąbądź" i "mięśni" (nie > chodzi tu o dopełniacz słowa "mięśnie", ona uważa, że "mięśni" to mianownik) Może łona zy L'wowa? "O północy si zjawili Jacyś dwaj cywili: Mordy podrapane, Włosy jak badyli." Odpowiedz Link Zgłoś
piotrpanek Re: rekordy ortograficznej fantazji 22.11.05, 11:49 wino_porzeczkowe napisała: > A propos [...] biologii A taki proces przemiany tłuszczów spożywczych jak "jęczenie" znacie? :-) > - jedna koleżanka wyrwana do odpowiedzi właśnie > > na lekcji biologii wymienia gruczoły znajdujące się w organizmie człowieka. I > tak mówi o trzustce, przysadce mózgowej, tarczycy itp., ale w pewnej chwili > rzuca średnik... [...] Myślała, że to kolejny gruczoł do zapisania w zeszycie. Swoją drogą, > fajnie nam biologiczka wszystko dyktowała, nawet z przecinkami i tymi > nieszczęsnymi średnikami :) Analogiczna sytuacja. Lekcja rosyjskiego w licum. Kolega mówi o jakimś rosyjskim mieście coś w stylu "tam nachoditsja mnoga zdanij TIRE gastnicy, dworce, wagzały..." (Dla tych, co nie skojarzyli - swo.pwn.pl/haslo.php?id=27574 ) Odpowiedz Link Zgłoś
ja22ek Re: rekordy ortograficznej fantazji 16.11.05, 09:25 Ni czym ńe zkrempowana fątazja orto grafitrzna z najdóje siem tótei: forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=20430 J. Odpowiedz Link Zgłoś
ardjuna Re: rekordy ortograficznej fantazji 16.11.05, 17:04 Znamy, znamy. To jest forum blisko stowarzyszone z forum niniejszym, można rzec - jego lustrzane odbicie. Lowe Kozmo-Gerlsy! Odpowiedz Link Zgłoś