wino_porzeczkowe 17.11.05, 19:09 Jak to zapisać?: - program czy programy - Socrates czy Sokrates - Erasmus-Sokrates, Erasmus - Sokrates (czyli z półpauzą), a może jeszcze inaczej... Pomóżcie, proszę :) -------- Miasto Warszawa TKM :( Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
efedra Re: Erasmus-Sokrates - pisownia 17.11.05, 20:40 wino_porzeczkowe napisała: > Jak to zapisać?: > - program czy programy > - Socrates czy Sokrates > - Erasmus-Sokrates, Erasmus - Sokrates (czyli z półpauzą), a może jeszcze > inaczej... > > Pomóżcie, proszę :) Program czy programy. Hm... to chyba zalezy od tego, czy jest jeden program, czy wiecej. Pisownia: Erazm i Sokrates. A kreski miedzy nimi zaleza od tego, o co chodzi. e. Odpowiedz Link Zgłoś
ardjuna Re: Erasmus-Sokrates - pisownia 18.11.05, 12:06 Pisz: program Erasmus-Sokrates, przez 'k', w liczbie pojedynczej i bez spacji. I nie wnikaj w szczegóły, bo posiwiejesz. Z poważaniem, (-) ardjuna, od lat redaktor w wydawnicwie naukowym Odpowiedz Link Zgłoś
z-o-s-i-a SOCRATES-Erasmus 12.12.05, 23:21 Ten program nazywa się 'SOCRATES-Erasmus' www.socrates.org.pl/socrates2/index1.php?dzial=4 Odpowiedz Link Zgłoś
wino_porzeczkowe Re: SOCRATES-Erasmus 13.12.05, 21:33 Cytat z tej strony: "Stosowana obecnie nazwa SOCRATES-Erasmus ma podkreślić, że Erasmus jest częścią zakrojonego na szerszą skalę programu SOCRATES". To nie wiem w takim razie, po co ten dywiz dali, w końcu służy on do podkreślania równorzędności, której pomiędzy tymi programami nie ma. Zapis w połowie wersalami, a w połowie tekstem jest powalający ;) Skorzystałam z rady Ardjuny i zastosowałam w tekście zapis program Sokrates-Erasmus. Nikt nie reklamował :) Odpowiedz Link Zgłoś
wino_porzeczkowe Re: SOCRATES-Erasmus 13.12.05, 21:37 Na odwrót: program Erasmus-Sokrates. Już się zakręciłam z tą pisownią ;) Odpowiedz Link Zgłoś