Dodaj do ulubionych

liczebniki porządkowe w aktach prawnych

13.12.05, 10:16
czy w tekstach prawniczych, pełnych paragrafów i ustępów, po liczebnikach
porządkowych należy stawiać kropkę? czy też można zastosować się do zasady
omijania jej w przypadkach, gdy oczywiste jest, że został użyty liczebnik
porządkowy? przy takie ilości cyfr te kropki nie ułatwiają wcale czytania, no
i wyglądają nieciekawie....
Obserwuj wątek
    • a-la Re: liczebniki porządkowe w aktach prawnych 13.12.05, 12:01
      Polszczyzna aktów prawnych

Czytając ustawy, rozporządzenia ministrów i inne przepisy, nabieram
      przekonania, że nikt ich nie sprawdza pod kątem poprawności językowej. Myślę,
      że inicjatywa Rady Języka Polskiego zmierzająca do uporządkowania tego problemu
      byłaby bardzo cenna. Tysiące osób codziennie zagląda do różnych aktów prawnych.
      Z pewnościa język, jakim są pisane, odciska swoje piętno na codziennych
      obyczajach językowych nie tylko prawników, dziennikarzy, ale także - za ich
      pośrednictwem - ogółu społeczeństwa, powinien zatem być wzorem. Czy istnieje
      funkcja sekretarzy sejmowych czuwających nad ostateczną formą zapisanego prawa?
      Podejrzewam, że niestety nie. Jestem przekonana, ze Rada może zaproponować
      jakieś skuteczne rozwiązanie tego problemu.

Proszę o rozstrzygnięcie sprzeczności zapisanej w Nowym slowniku poprawnej
      polszczyzny: Hasło art.: "Decyzję podjęto na podstawie art. 20 [bez kropki]
      kodeksu cywilnego." Hasło par.: "Został skazany na podstawie art. 148.
      [kropka], par. 2 [bez kropki] kodeksu karnego". Będę niezwykle wdzięczna za
      jednoznaczną opinię dotycząca stawiania lub niestawiania kropek po takich
      zapisach. (...)

Czy powinno się stosować przecinki w zapisie art. 20 §10 ust. 7 pkt 2 (...)?

Jest umowa kupna, umowa sprzedaży. Czy określenie umowy zwiazanej ze zleceniem
      to umowa zlecenia czy umowa-zlecenie?

Z niecierpliwością czekam na rozstrzygnięcie moich wątpliwości i zaręczam, że
      dzielę je z co najmniej kilkoma tysiącami osób. Bardzo proszę o odpowiedź.
      Przesyłam ukłony

Agnieszka Balcerak

Pani Agnieszko,

Taka instytucja istnieje, jest specjalna komórka językowa! Ale w najlepszym
      towarzystwie trafiaja się niedociągnięcia, nawet, jak sama Pani zauważyła, w
      SPP pojawiają się błędy (drukarskie) i przeoczenia. Niemniej poruszę tę sprawę
      na najbliższym posiedzeniu Prezydium Rady.

Słowniki interpunkcji (np. prof. Podrackiego) podają, że po numerze porządkowym
      zapisanym cyfrą arabską zasadniczo stawia sie kropki (w 2. tomie), choć, gdy
      mowa o godzinie i gdy wyraz godzina jest wymieniony, kropki się nie stawia (po
      godzinie 5 przyjdę). Nie jest to opinia podzielana przez wszystkich
      językoznawców, ale można ją zalecać. Jestem jej zwolennikiem.
      Przecinków po tych numerach nie stawiałbym, gdyby mowa była najpierw o części
      mniejszej, potem o większej (punkt 3. par. 10. - bo to punkt trzeci paragrafu
      dziesiątego); gdy odwrotnie, stawiałbym (par. 10., pkt 3. - bo to paragraf
      dziesiąty, punkt trzeci).
      Co do umowy, myślę, że z punktu widzenia języka obie wersje są poprawne, bo
      umowa i zleceniem być może (umowa-zlecenie), i zlecenia dotyczyć (umowa
      zlecenia), czego o kupnie np. już powiedzieć nie można, jako że umowa nie jest
      kupnem.

Pozdrawiam serdecznie
      — Jerzy Bralczyk
      • enigma22 Re: liczebniki porządkowe w aktach prawnych 13.12.05, 12:45
        ślicznie dziękuję!
        udało mi się dodzwonić do Poradni Językowej na Uniwersytecie Warszawskim i pani
        powiedziała mi, że akty prawne są tekstami, których zasada stawiania kropki po
        liczebniku porządkowym nie dotyczy i ze względu na czytelnośc pojawiających się
        tam cyfr, i z powodu ... lenistwa prawników ;)
      • ardjuna Re: liczebniki porządkowe w aktach prawnych 13.12.05, 15:33
        Jerzy Bralczyk napisał:

> [...]
        > Przecinków po tych numerach nie stawiałbym, gdyby mowa była najpierw o części
        > mniejszej, potem o większej (punkt 3. par. 10. - bo to punkt trzeci paragrafu
        > dziesiątego); gdy odwrotnie, stawiałbym (par. 10., pkt 3. - bo to paragraf
        > dziesiąty, punkt trzeci).
        > [...]

I jak tu wierzyć Wielkim Językoznawcom? Pisze, że nie stawiałby, a stawia...
        Ja tam nie stawiałbym po żadnych numerach. Ostatecznie wolno mi chyba przyjąć
        optymistycznie, że czytelnik nie jest idiotą.
        • a-la Re: liczebniki porządkowe w aktach prawnych 13.12.05, 15:54
          Ardjuna, sawia, ale innej sytuacji. Hm, będę niemiła: przeczytaj jeszcze raz ZE
          ZROZUMIENIEM:)
          • ardjuna Kajam się 13.12.05, 19:33
            oto ze wstydem, pomyliwszy dwa gatunki robaczków, i niniejszym przepraszam
            Wielkiego Brodatego Guru Językoznawstwa Medialnego za wyrządzoną Mu krzywdę i
            niesłusznie rzuconą potwarz, jakoby nie był konsekwentny.
            Uparcie jednak obstaję przy twierdzeniu, iż w obu wypadkach (a także w
            większości innych podobnych) kropki są zbędne, a nawet nieporządane.
            Ewentualne dalsze rozmowy na powyższe tematy będę odbywał jedynie w obecności
            mojego adwokata.
            • efedra Re: Kajam się 14.12.05, 22:46
              ardjuna napisał:

> ... kropki są zbędne, a nawet nieporządane.

Ardjuno, dear! Tyzes to napisal?
              Zdumiona
              e.
              • ardjuna Jażem, 15.12.05, 18:40
                albowiem mowa o paskudnie pojedynczych insektach pętających się niepotrzebnie
                przy Cyfrach, które są Boskie!
                Gdyby insektów owych było Trzy, nie rzekłbym ni słowa, bo wiesz - Ardjuna Trojcu
                lubit (czy jakoś tak, ewent. Stefan poprawi).
                • efedra Alez 15.12.05, 19:12
                  ardjuna napisał:

> Ardjuna Trojcu lubit (czy jakoś tak, ewent. Stefan poprawi).

Ardjuno, chyba uwaga Twoja i moja innym torem biegna.
                  Moje pytanie nie dotyczy meritum, tylko ortografii.
                  e.
                  • ardjuna Czyżby 15.12.05, 21:16
                    chodziło Ci o przymiotnik 'nieporządany'? Zawarłem w nim wszak aluzję podwójną:
                    do (nie)porządku (gdyż mowa o liczebnikach porządkowych) i do (nie)pożądania,
                    gdyż kropoki po nich są w znakomitej wiekszości zbyteczne...
                    Dziwię się, żeś nie sczaiła kota!
                    • efedra Przywrociles 15.12.05, 22:20
                      ardjuna napisał:

> Dziwię się, żeś nie sczaiła kota!

...mi rownowage psychiczna, choc kosztem obnizenia mojego samopoczucia.
                      Tlumaczyc bym sie mogla tylko trudnym dziecinstwem. Ale nie bede.
                      Pozostaje z oczami do ziemi,
                      e.
      • stefan4 kogo obchodzą kropki w chłamie prawnym? 14.12.05, 21:03
        a-la (cytat skądśtamalbozjeszczedalej):
        > Czytając ustawy, rozporządzenia ministrów i inne przepisy, nabieram
        > przekonania, że nikt ich nie sprawdza pod kątem poprawności językowej. Myślę,
        > że inicjatywa Rady Języka Polskiego zmierzająca do uporządkowania tego
        > problemu byłaby bardzo cenna. Tysiące osób codziennie zagląda do różnych aktów
        > prawnych.
        >
        > Z pewnościa język, jakim są pisane, odciska swoje piętno na codziennych
        > obyczajach językowych nie tylko prawników, dziennikarzy, ale także - za ich
        > pośrednictwem - ogółu społeczeństwa, powinien zatem być wzorem.
        [...]
        > Będę niezwykle wdzięczna za jednoznaczną opinię dotycząca stawiania lub
        > niestawiania kropek po takich zapisach.
        [...]
        > Czy powinno się stosować przecinki w zapisie art. 20 §10 ust. 7 pkt 2

Czy tylko ja mam wrażenie, że ta pani zaczyna budowę domu od dymu z komina?
        Codziennie zalewa nas powódź niezrozumiałego bełkotu prawniczego. Do
        zrozumienia dowolnego przepisu nie wystarcza już prawnik
        • arana Re: kogo obchodzą kropki w chłamie prawnym? 15.12.05, 19:38
          stefan4 napisał:

> Kiedy uda mi się przeprowadzić taką reformę, to osiądę na laurach i nie będę
          się już czepiał ortografii i interpunkcji w tych ukazach.

Uwielbiam walki o stracone sprawy,więc podoba mi się Twoja postawa.
          Budowanie od dymu z komina w tym wypadku nie zasadza się wcale na kropkach.
          Kropki to najczystszy realizm!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka