chiara7 25.01.03, 20:44 Moje dziecko napisało w zeszycie "hi,hi",polonistka poprawiła na "chi,chi. W słowniku ortograficznym wyd.przez wydawnictwo ASTRUM,autorstwa prof.Franciszka Nowaka obie formy są dopuszczalne. A co Pani na to? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ala100 Re: Hi czy chi 26.01.03, 21:05 chiara7 napisała: > Moje dziecko napisało w zeszycie "hi,hi",polonistka poprawiła na "chi,chi. > W słowniku ortograficznym wyd.przez wydawnictwo ASTRUM,autorstwa > prof.Franciszka Nowaka obie formy są dopuszczalne. > A co Pani na to? Jeśli dziecko chciało w zeszycie niewinnie zachichotać w sposób pisemny, to powinno napisać „chi, chi”. „Hi, hi” – to taki raczej złośliwy śmiech. Według mnie pisownia zależy od tego, co dziecko chciało wyrazić. Nie wszyscy słyszą różnicę niestety. Ala Odpowiedz Link Zgłoś
teresa.kruszona Re: Hi czy chi 28.01.03, 00:28 chiara7 napisała: > Moje dziecko napisało w zeszycie "hi,hi",polonistka poprawiła na "chi,chi. > W słowniku ortograficznym wyd.przez wydawnictwo ASTRUM,autorstwa > prof.Franciszka Nowaka obie formy są dopuszczalne. > A co Pani na to? W �Nowym słowniku ortograficznym PWN� pod redakcją prof. Edwarda Polańskiego (PWN 2002) są dwa sposoby zapisu - chi, chi a. chi, chi! (str. 86); hi, hi a. hi, hi! (str. 232). W �Ortograficznym słowniku języka polskiego� pod redakcją prof. Andrzeja Markowskiego (Wilga 2000) też - chi, chi a. chi, chi! (str. 114) oraz hi, hi a. hi, hi! (str. 278). Wobec powyższego należy obie formy uznać za poprawne. Odpowiedz Link Zgłoś