Gość: gosia IP: *.lodz.sdi.tpnet.pl 28.10.01, 11:05 Czy słowo "logo" mozna odmieniac, jaka jest liczba mnoga od slowa "logo"? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
szarykot Re: 29.10.01, 19:35 "logo", podobnie jak "lego", "kakao" oraz inne wyrazy obcego pochodzenia kończące się na -o są nieodmienne. nie jestem tylko pewien liczby mnogiej od "logo". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosia Re: IP: *.lodz.sdi.tpnet.pl 29.10.01, 20:49 szarykot napisał(a): > "logo", podobnie jak "lego", "kakao" oraz inne wyrazy obcego pochodzenia > kończące się na -o są nieodmienne. nie jestem tylko pewien liczby mnogiej > od "logo". Tak myslalam i nie odmienialam. No ale wlasnie ta liczba mnoga... Hmmm... Odpowiedz Link Zgłoś
newer Re: 30.10.01, 10:14 logo kakao radio kino hmmm.... odmieniam i będę odmieniał :-) a kiedy napotkam trudności, to i tak je pokonam :-))) w logu w kakale :-))) w radiu w kinie (no i jak ? co z tym kinem ? chyba też w zasadzie wyraz poch. obcego, kończący się na "o", a czy znacie kogoś, kto mówi "byłem w kino", "co grają w kino" ?) liczba mnoga ? proszę uprzejmie: loga kakała :-)))))) (sam się uśmiałem, ale dlaczego właściwie nie ?) radia kina (no tak, tu się nikt nie oburza... więc dlaczego przy "logach" macie wątpliwości ? Czy dlatego, że rzadko stosujecie to słowo ? W mojej pracy używamy go 100 razy dziennie - dlatego NIE MOŻEMY GO JUŻ NIE ODMIENIAĆ !!!) pozdrawiam purystów :-))) Odpowiedz Link Zgłoś
teresa.kruszona Re: 30.10.01, 15:10 Logo - znak graficzny firmy, stowarzyszenia, partii (logo czego). W najnowszych słownikach języka polskiego, jak i poprawnej polszczyzny rzeczownik nieodmienny, więc tylko na dziś tylko logo. Ponieważ język polski jest fleksyjny i odmieniamy, co się da, to sądzę, że tak też stanie się z logo. Podobnie było z radiem (radio), studiem (studio). I tu, jak w wielu innych wypadkach, zadecyduje zwyczaj językowy. Jeśli ludzie będą odmieniać logo (do czego namawiam), to stanie się ono odmienne: loga, z logiem, o logu. Problemem będzie dopełniacz liczby mnogiej - tych logów? - analogicznie do radiów, słowa używanego rzadko, bo niepiękne. Może wtedy posłużymy się formą opisową. Odpowiedz Link Zgłoś