agatta7 28.10.06, 19:58 Bo różnie różne wydawnictwa to piszą :( Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
no-surprises Re: Jak jest dobrze: "?..." czy "...?" 29.10.06, 10:21 To zależy od treści - nie pomyślałaś o tym, że wydawnictwa jednak stosują sie do zasad interpunkcji polskiej? . so.pwn.pl/zasady.php?id=629881 Odpowiedz Link Zgłoś
agatta7 Re: Jak jest dobrze: "?..." czy "...?" 29.10.06, 13:34 Nie o to mi chodzi. Interesuje mnie rozbieżność pisowni , gdy wielokropek zbiega się ze znakiem zapytania lub z wykrzyknikiem. Pisze się i tak i tak - i przed i po? Odpowiedz Link Zgłoś
agni_me Re: Jak jest dobrze: "?..." czy "...?" 29.10.06, 14:23 Dostałaś odpowiedź powyżej. Tu zaś link rozwiewający wątpliwości. slowniki.pwn.pl/poradnia/lista.php?id=6463 Naprawdę nie można tego znaleźć? Odpowiedz Link Zgłoś
agatta7 Re: Jak jest dobrze: "?..." czy "...?" 29.10.06, 14:32 Cholerka, nie chodzi mi o żaden cudzysłów! Chodzi mi o te trzy kropki i znak zapytania lub wykrzyknienia - za czy przed nimi? Na przykład: Naprawdę chciałabyś?... Naprawdę chciałabyś...? Różnie jest to pisane. Ja wolę tak: ?... A jak jest prawidłowo? Różne wydawnictwa piszą to... różnie. W tym sęk :( Odpowiedz Link Zgłoś
agni_me Re: Jak jest dobrze: "?..." czy "...?" 29.10.06, 15:43 W zależności od konstekstu. Rozmawia pani z panem na temat potomka: - Chciałbym mieć z Tobą dziecko! - Naprawdę chciałbyś...? (zaskoczenie, zdziwienie, pełna niedowierzania radość, zawieszenie głosu) - Chciałbym mieć z Tobą dziecko! - Naprawdę chciałbyś?... (pytanie, rozmowa toczy się dalej) Jest oczywiście taka możliwość, że wciąż nie rozumiem gnębiącego cię problemu. Odpowiedz Link Zgłoś
teresa.kruszona Re: Jak jest dobrze: "?..." czy "...?" 30.10.06, 23:07 Jeśli wielokropek zbiega się z pytajnikiem, pauzą lub znakiem wykrzyknienia, znaki te stawiamy po wielokropku, np. jak jest dobrze...? Odpowiedz Link Zgłoś
wlodekbar Re: Jak jest dobrze: "?..." czy "...?" 30.10.06, 23:42 'znakiem wykrzyknienia' Panno Święta! :) Odpowiedz Link Zgłoś
agatta7 Do Pani Teresy :) 31.10.06, 00:20 Pani Tereso. Słownik interpunkcyjny Artura Dzigańskiego (wyd. przez Zieloną Sowę w roku 2005) podaje na stronie 37: " Jeżeli wielokropkowi towarzyszy wykrzyknik lub znak zapytania, wielokropek stawiamy po nich, np..." i tu następuje szereg przykładów. Więc jak to jest naprawdę? Spece od interpunkcji robią nam wodę z mózgu? Żeby było śmieszniej mnóstwo obecnych wydawnictw stosuje tę zasadę. Odpowiedz Link Zgłoś
stefan4 Re: Do Pani Teresy :) 31.10.06, 08:52 agatta7: > Więc jak to jest naprawdę? Spece od interpunkcji robią nam wodę z mózgu? Żeby > było śmieszniej mnóstwo obecnych wydawnictw stosuje tę zasadę. W pisowni nie ma ,,prawdy'', bo pisownia jest cała z umowy między ludźmi a nie z rzeczywistości obiektywnej. Nie rozumiem Twojej rozterki. Właśnie przekonałaś się czarno na białym, że ta umowa społeczna nie określa kolejności wielokropka i pytajnika. To znaczy możesz pisać, jak Ci serce dyktuje i nikt nie ma prawa się czepić. I zamiast westchnąć z ulgą i skorzystać z tej wolności pełną garścią, Ty skarżysz się, że nikt nie chce Cię w tej sprawie wziąć na postronek. - Stefan www.ipipan.gda.pl/~stefan/Irak Odpowiedz Link Zgłoś
agatta7 Re: Do Stefana :) 31.10.06, 09:53 Rzecz w tym, Stefanie, że postronek zakłada mi korektor ustawicznie przesuwając moje wykrzykniki i znaki zapytania sprzed wielokropka na jego koniec. Mam z tego powodu zerwać umowę? I dzięki za bardzo logiczne wytłumaczenie kwestii :)) Odpowiedz Link Zgłoś
agni_me Re: Do Stefana :) 31.10.06, 11:21 Może wstaw cudzysłów, będą trzy znaki i korektor zgłupieje od nadmiaru. :) A poważnie - zapis proponowany przez panią Teresę spotykam w tekstach najczęściej. Zupełnie intuicyjnie odbieram, że kropka, wykrzyknik, pytajnik zamykają zdanie i już nic się z nim nie dzieje. Trzykropek przed, odnoszę do wypowiedzi. Umieszczony po traktuję go jako swoisty "ciąg dalszy". No bo jak inaczej? Mamo!... Mamo...! Odpowiedz Link Zgłoś