Dodaj do ulubionych

Jak jest dobrze: "?..." czy "...?"

28.10.06, 19:58
Bo różnie różne wydawnictwa to piszą :(
Obserwuj wątek
    • no-surprises Re: Jak jest dobrze: "?..." czy "...?" 29.10.06, 10:21
      To zależy od treści - nie pomyślałaś o tym, że wydawnictwa jednak stosują sie do
      zasad interpunkcji polskiej? .
      so.pwn.pl/zasady.php?id=629881
      • agatta7 Re: Jak jest dobrze: "?..." czy "...?" 29.10.06, 13:34
        Nie o to mi chodzi. Interesuje mnie rozbieżność pisowni , gdy wielokropek
        zbiega się ze znakiem zapytania lub z wykrzyknikiem. Pisze się i tak i tak - i
        przed i po?
        • agni_me Re: Jak jest dobrze: "?..." czy "...?" 29.10.06, 14:23
          Dostałaś odpowiedź powyżej. Tu zaś link rozwiewający wątpliwości.

slowniki.pwn.pl/poradnia/lista.php?id=6463
          Naprawdę nie można tego znaleźć?
          • agatta7 Re: Jak jest dobrze: "?..." czy "...?" 29.10.06, 14:32
            Cholerka, nie chodzi mi o żaden cudzysłów!
            Chodzi mi o te trzy kropki i znak zapytania lub wykrzyknienia - za czy przed
            nimi? Na przykład:
            Naprawdę chciałabyś?...
            Naprawdę chciałabyś...?

Różnie jest to pisane. Ja wolę tak: ?... A jak jest prawidłowo? Różne
            wydawnictwa piszą to... różnie. W tym sęk :(
            • agni_me Re: Jak jest dobrze: "?..." czy "...?" 29.10.06, 15:43
              W zależności od konstekstu.

Rozmawia pani z panem na temat potomka:
              - Chciałbym mieć z Tobą dziecko!
              - Naprawdę chciałbyś...?
              (zaskoczenie, zdziwienie, pełna niedowierzania radość, zawieszenie głosu)

- Chciałbym mieć z Tobą dziecko!
              - Naprawdę chciałbyś?...
              (pytanie, rozmowa toczy się dalej)

Jest oczywiście taka możliwość, że wciąż nie rozumiem gnębiącego cię problemu.
              • agatta7 Re: Jak jest dobrze: "?..." czy "...?" 29.10.06, 17:21
                Dziękuję :)
                • teresa.kruszona Re: Jak jest dobrze: "?..." czy "...?" 30.10.06, 23:07
                  Jeśli wielokropek zbiega się z pytajnikiem, pauzą lub znakiem wykrzyknienia,
                  znaki te stawiamy po wielokropku, np. jak jest dobrze...?
                  • wlodekbar Re: Jak jest dobrze: "?..." czy "...?" 30.10.06, 23:42
                    'znakiem wykrzyknienia'

Panno Święta!
                    :)
                  • agatta7 Do Pani Teresy :) 31.10.06, 00:20
                    Pani Tereso. Słownik interpunkcyjny Artura Dzigańskiego (wyd. przez Zieloną
                    Sowę w roku 2005) podaje na stronie 37:
                    " Jeżeli wielokropkowi towarzyszy wykrzyknik lub znak zapytania, wielokropek
                    stawiamy po nich, np..." i tu następuje szereg przykładów.
                    Więc jak to jest naprawdę? Spece od interpunkcji robią nam wodę z mózgu? Żeby
                    było śmieszniej mnóstwo obecnych wydawnictw stosuje tę zasadę.
                    • stefan4 Re: Do Pani Teresy :) 31.10.06, 08:52
                      agatta7:
                      > Więc jak to jest naprawdę? Spece od interpunkcji robią nam wodę z mózgu? Żeby
                      > było śmieszniej mnóstwo obecnych wydawnictw stosuje tę zasadę.

W pisowni nie ma ,,prawdy'', bo pisownia jest cała z umowy między ludźmi a nie z
                      rzeczywistości obiektywnej.

Nie rozumiem Twojej rozterki. Właśnie przekonałaś się czarno na białym, że ta
                      umowa społeczna nie określa kolejności wielokropka i pytajnika. To znaczy
                      możesz pisać, jak Ci serce dyktuje i nikt nie ma prawa się czepić. I zamiast
                      westchnąć z ulgą i skorzystać z tej wolności pełną garścią, Ty skarżysz się, że
                      nikt nie chce Cię w tej sprawie wziąć na postronek.

- Stefan

www.ipipan.gda.pl/~stefan/Irak
                      • agatta7 Re: Do Stefana :) 31.10.06, 09:53
                        Rzecz w tym, Stefanie, że postronek zakłada mi korektor ustawicznie przesuwając
                        moje wykrzykniki i znaki zapytania sprzed wielokropka na jego koniec.
                        Mam z tego powodu zerwać umowę?
                        I dzięki za bardzo logiczne wytłumaczenie kwestii :))
                        • agni_me Re: Do Stefana :) 31.10.06, 11:21
                          Może wstaw cudzysłów, będą trzy znaki i korektor zgłupieje od nadmiaru. :)

A poważnie - zapis proponowany przez panią Teresę spotykam w tekstach
                          najczęściej. Zupełnie intuicyjnie odbieram, że kropka, wykrzyknik, pytajnik
                          zamykają zdanie i już nic się z nim nie dzieje. Trzykropek przed, odnoszę do
                          wypowiedzi. Umieszczony po traktuję go jako swoisty "ciąg dalszy". No bo jak
                          inaczej?
                          Mamo!...
                          Mamo...!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka