andremonik1 30.10.06, 12:31 Jestem tu nowy i kiepski z ortografi a moje dziecko na j.polski ma wyjasnic.uzasadnić dlaczego piszemy tak następujące wyrazy:miękki,z uwagą,odcięli,krużganek,zerknęła. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ja22ek Re: Zadanie domowe 30.10.06, 13:13 Może się najpierw zastanowić, jakie błędy można tu popełnić: 1 miękki: mięki. 2 z uwagą: sówagom. 3 odcięli: otcieli. 4 krużganek: krórzganek. 5 zerknęła: zerkneła. Ad 1. Tu można chyba tylko powołać się na stopień wyższy od przysłówka miękko: miękcej. Wszędzie indziej podwójne k się redukuje do pojedynczego. Ad 2. Po pierwsze, przyimki piszemy oddzielnie. Po drugie, ó na początku wyrazu występuje w kilku zaledwie przypadkach. Po trzecie, w narzędniku rzeczowników żeńskich na -a mamy końcówkę -ą. Ad 3. Po pierwsze, przedrostek 'od-' nie zmienia pisowni w zależności od wymowy. Po drugie, tradycyjnie piszemy 'ę' w formach czasu przeszłego męskoosobowego czasowników na -ąć. Ad 4. Pisownia tradycyjna. Ad 5. Tradycyjnie piszemy 'ę' w formach czasu przeszłego żeńskiego czasowników na -ąć. Odpowiedz Link Zgłoś
stefan4 Re: Zadanie domowe 30.10.06, 13:39 ja22ek: > 4 krużganek: krórzganek. [...] > Ad 4. Pisownia tradycyjna. ...mająca zapewne coś wspólnego z krzyżem (samo ,,ż'' na końcu). W każdym razie po niemiecku to brzmi ,,Kreuzgang'' (krzyżowe przejście). Czy dziecko nie mogłoby samo odrabiać swoich lekcji? Gdyby to dziecko zadało pytanie na forum, to odpowiadałbym ze znacznie większą ochotą, oczyma duszy widząc latorośl łaknącą wiedzy. Kiedy to robi tata, to oczyma tej samej duszy widzę nadopiekuńczego faceta utrwalającego w dziecku brak samodzielności. - Stefan www.ipipan.gda.pl/~stefan/Irak Odpowiedz Link Zgłoś
ja22ek Re: Zadanie domowe 30.10.06, 15:29 Stefanie, wyobraź sobie nadopiekuńczą mamę, która ciosa kołki na głowie mężowi "a bo ciebie w ogóle dzieci nie obchodzą". Nie każdy potrafi być asertywny wobec żony. Odpowiedz Link Zgłoś
mika_p Re: Zadanie domowe 01.11.06, 00:42 A może dziecko nie pisze dość sprawnie na klawiaturze, by móc pisać tak skomplikowane posty, może zajełoby mu to zbyt dużo czasu, zgubiłoby wątek może - a przeciez lekcje trzeba odrobić, a nie klepac powolutku w klawisze. Odpowiedz Link Zgłoś
stefan4 Re: Zadanie domowe 01.11.06, 01:04 mika_p: > A może dziecko nie pisze dość sprawnie na klawiaturze, by móc pisać tak > skomplikowane posty, może zajełoby mu to zbyt dużo czasu, zgubiłoby wątek > może - a przeciez lekcje trzeba odrobić, a nie klepac powolutku w klawisze. Jeśli zadają mu w szkole zadanie zbyt trudne na jego poziom, to trzeba interweniować w szkole a nie robić za niego i udawać, że wszsytko jest w porządku. - Stefan www.ipipan.gda.pl/~stefan/Irak Odpowiedz Link Zgłoś
no-surprises Re: Zadanie domowe 01.11.06, 11:33 > Jeśli zadają mu w szkole zadanie zbyt trudne na jego poziom, to trzeba > interweniować w szkole a nie robić za niego i udawać, że wszsytko jest w >porząd ku. Zgadzam się z Tobą. Ciekawi mnie, do której klasy chodzi rzeczone dziecko. Odpowiedz Link Zgłoś
efedra Re: Zadanie domowe 01.11.06, 14:34 no-surprises napisała: > Zgadzam się z Tobą. Tez opowiadam sie za stanowiskiem Stefana. Lekcje odrabiane przez nadopiekunczych rodzicow to jedna z przyczyn pozniejszych niepowodzen dzieci w szkole. Odpowiedz Link Zgłoś
szkola.be Re: Zadanie domowe 30.10.06, 19:40 A mi się wydaje, całkiem poważnie, nie tylko w nowej ortografi, że są to typowe pszykłady na zapis zgodny z fonetyką , z wymową. Te właśnie wyrazy, wyraźnie wymawia się tak jak zapisuje. (jeśli się nie sepleni, nie ma wad wymowy i pszywiązuje odrobinę uwagi do poprawnej wymowy właśnie, czego na polskim uczyć powinni, i co jest ważniejsze od ortografi). Oby pszykłady tego typu wypełniały cały słownik. Odpowiedz Link Zgłoś
jacklosi Re: Zadanie domowe 03.11.06, 08:58 szkola.be napisała: > A mi się wydaje, całkiem poważnie, nie tylko w nowej ortografi, > że są to typowe pszykłady na zapis zgodny z fonetyką , z wymową. > Te właśnie wyrazy, wyraźnie wymawia się tak jak zapisuje. > (jeśli się nie sepleni, nie ma wad wymowy i pszywiązuje odrobinę uwagi do > poprawnej wymowy właśnie, czego na polskim uczyć powinni, i co jest ważniejsze > od ortografi). > Oby pszykłady tego typu wypełniały cały słownik. Szkolo.be, czy naprawdę wymawiasz: odcięli? Bo jeżeli tak, to grzeszysz hiperpoprawnością. Odpowiedz Link Zgłoś
randybvain Re: Zadanie domowe 01.11.06, 19:39 Bo tak jest napisane w slowniku ortograficznym i juz. Odpowiedz Link Zgłoś