Dodaj do ulubionych

Nie - razem czy osobno

IP: 212.182.116.* 22.11.01, 08:28
Jak powinno byc napisane nie - razem czy osobno - w zdaniu: "Też jestem
nieubezpieczony/nie ubezpieczony"?
Obserwuj wątek
    • Gość: Zbigniew Re: Nie - razem czy osobno IP: *.awek.com.pl 22.11.01, 11:08
      Szacowne grono (Rada Języka Polskiego), uradziło ponoć, ze wszystkie nie z
      imiesłowami będą pisane razem. Jesli tak jest w istocie, to jest to dla mnie
      decyzja zaskakująca, świadczaca o pewnej bezradności we wpajaniu istniejących
      dotąd czytelnych zasad w tym zakresie. Ktoś, kto czuje ducha języka polskiego
      nie miał problemów z zastosowaniem odpowiedniej formy, która wynikała z
      kontekstu. W tym przypadku użył bym formy łącznej nieubezpieczony. Była nawet
      pewna nieficjalna zasada, którą kiedyś usłyszałem , iż jesli oba człony można
      było przestawić bez szkody dla sensu zdania, to pisało się oddzielnie, jesli
      nie to trzeba było stosować pisownię łączną.
      • teresa.kruszona Re: Nie - razem czy osobno 22.11.01, 12:30
        Partykułę nie (jako wykładnik zaprzeczenia) od 1997 roku piszemy łącznie także
        ze wszystkimi imiesłowami przymiotnikowymi (czynnymi i biernymi), niezależnie
        od tego, czy użyte są w znaczeniu przymiotnikowym, czy czasownikowym.
        Nieubezpieczony napiszemy więc łącznie.
        Jeśli umiemy rozróżnić formę czasownikową i przymiotnikową, dopuszczalne jest
        jeszcze stosowanie pisowni rozdzielnej (gdy imiesłów użyty jest w znaczeniu
        czasownikowym).
      • Gość: des Re: Nie - razem czy osobno IP: 194.181.86.* 22.11.01, 15:28
        Gość portalu: Zbigniew napisał(a):

> Szacowne grono (Rada Języka Polskiego), uradziło ponoć, ze wszystkie nie z
        > imiesłowami będą pisane razem. Jesli tak jest w istocie, to jest to dla mnie
        > decyzja zaskakująca, świadczaca o pewnej bezradności we wpajaniu istniejących
        > dotąd czytelnych zasad w tym zakresie.

Niestety, ta zasada nie zawsze była czytelna - przykładem może być sformułowanie
        podane w tym wątku. Ja użyłabym formy 'nie ubezpieczony'. Uzasadnienie:
        wypowiadająca się osoba nie ubezpieczyła się (np. jeszcze, ale w każdej chwili
        może to zrobić, przynajmniej teoretycznie). Jest to forma czasownikowa imiesłowu,
        a nie przymiotnikowa.

> Była nawet pewna nieficjalna zasada, którą kiedyś usłyszałem , iż jesli oba
        człony można
        > było przestawić bez szkody dla sensu zdania, to pisało się oddzielnie, jesli
        > nie to trzeba było stosować pisownię łączną.
        O takiej zasadzie nigdy nie słyszałam - uważam ją za pozbawioną sensu.

des

• Gość: Zbigniew Re: Nie - razem czy osobno IP: *.gdansk.cvx.ppp.tpnet.pl 22.11.01, 19:31
          Gość portalu: des napisał(a):

>. Ja użyłabym formy 'nie ubezpieczony'. Uzasadnienie:
          > wypowiadająca się osoba nie ubezpieczyła się (np. jeszcze, ale w każdej chwili
          > może to zrobić, przynajmniej teoretycznie). Jest to forma czasownikowa imiesłow
          > u,
          > a nie przymiotnikowa.

Nie odnoslem wrazenia, iz podmiot nie zdazyl, nie mogl czy nie chcial sie ubezpieczyc. Takie
          sformulowanie odczytalem jako ceche podmiotu (nieubezpieczonego)

> O takiej zasadzie nigdy nie słyszałam - uważam ją za pozbawioną sensu.
          >
          > des"
          Wyjasniam."To bylo dziecko nie ubrane", bo mozna powiedziec takze "To dziecko nie bylo ubrane".
          To bylo dziecko bylo niedozywione, bo "To dziecko nie bylo dozywione"zmienia sens zdania.
          Zasade te polecal kiedys Korwin-Mikke. Probowalem ja stosowac, czesto z dobrym efektem.
          Sadze w oficjalnych wydawnictwach poprawnosciowych nie wystepuje

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka