Gość: Jane IP: *.121.153.12.host.de.colt.net 27.11.01, 12:05 Czy poprawne jest mówienie "czy jesteś zainteresowna moją osobą?". Czy może być czyjaś osoba? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
lelesio Re: moja osoba 27.11.01, 12:22 Gość portalu: Jane napisał(a): > Czy poprawne jest mówienie "czy jesteś zainteresowna moją osobą?". Czy może być czyjaś osoba? Na to też głosuję, ciekawy temat. Ja osobiście jestem zainteresowany co twojej osobie odpowie osoba pani Teresy. :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zbigniew Re: moja osoba IP: *.gdansk.cvx.ppp.tpnet.pl 27.11.01, 21:43 W moim uchu brzmi to dziwacznie. Formy tej uzywal notorycznie mowiac o sobie Maryjan Piekny Krzaklewski. tez glosuje. Odpowiedz Link Zgłoś
teresa.kruszona Re: moja osoba 29.11.01, 02:12 Czy jesteś zainteresowany moją osobą to forma, której dzisiaj już się prawie nie używa. Kiedyś bardzo częsta, przejęta z języka prawniczego: sam w swej osobie - osobiście, nie przez zastępcę. Także: w twej osobie, twej osoby, twej osobie, twą osobę (zamiast ciebie, tobie, tobą, ty), co wyśmiał Rej: "Bo ta srogość twej osobie barzo nie przystoi tobie". Jeszcze kilkanaście lat temu można było usłyszeć: "Przybyła delegacja ministerstwa w osobie dyrektora departamentu", dziś powiedzielibyśmy: 'Ministerstwo reprezentował dyrektor departamentu'. Forma 'Czy jesteś mną zainteresowany' ma mniej oficjalne zabarwienie. Jest bezpośrednia i używana w kontaktach przyjacielskich, towarzyskich, partnerskich. 'Twoja, moja, jego osoba' przetrwała w wyszukanych zwrotach grzecznościowych (osobie Jego Królewskiej Mości - zamiast królowi). Także w wyrażeniach potocznych: "Otwieram drzwi, a tu Stach we własnej osobie". "Stachu, to ty?" - "We własnej osobie!". Pozdrawiam (sama w swej osobie):) Odpowiedz Link Zgłoś