okin-awa 27.09.07, 15:22 Pomóżcie. Jak powinna wyglądać forma liczby mnogiej: Aniołowie Stróżowie czy Anioły Stróże? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
efedra Re: Anioł Stróż 27.09.07, 15:37 okin-awa napisała: > Pomóżcie. Jak powinna wyglądać forma liczby mnogiej: Aniołowie Stróżowie czy > Anioły Stróże? Moim zdaniem są trzy możliwości: Aniołowie Stróże, Anioły Stróże, Anieli Stróże. Nie napisałabym w żadnym wypadku "stróżowie". ?Źle mi brzmi. Odpowiedz Link Zgłoś
wlodekbar Re: Anioł Stróż 27.09.07, 19:09 Stróżowie nie!:) Reszta - wg mnie też jak wyżej:). Odpowiedz Link Zgłoś
pam75 Re: Anioł Stróż 28.09.07, 01:08 anioł - lm. aniołowie albo anioły; stróż - lm. stróże. Wniosek oczywisty. Odpowiedz Link Zgłoś
wlodekbar Ziemia to dozorca, czyli znaczenia słów, czyli... 28.09.07, 02:59 uśmiechnąć się proszę:) Przypomniałem sobie ze szkoły: Ziemia to matka, matka to anioł, anioł to stróż, stróż to dozorca. :) Odpowiedz Link Zgłoś
bu4 Re: Ziemia to dozorca, czyli znaczenia słów, czyl 28.09.07, 10:47 Niezbyt dobrz pamiętasz. To brzmi tak: Grunt to forsa, grunt to ziemia, ziemia to matka, matka to anioł, anioł to stróż, stróż to dozorca, dozorca to złotówka, słotówka to forsza, forsza to grunt, grunt to ziemia, ziemia to matka... i tak w kółko. Odpowiedz Link Zgłoś
wlodekbar Re: Ziemia to dozorca, czyli znaczenia słów, czyl 28.09.07, 17:14 Heheh:) Odpowiedz Link Zgłoś
bu4 Re: Ziemia to dozorca, czyli znaczenia słów, czyl 28.09.07, 11:23 O, kurcze, zacząłem seplenić: forsza i forsza... A jeśli ktoś jest ciekaw, dlaczego dozorca to złotówka, spieszę wyjaśnić. Dawnymi, dawnymi laty złotówkę płaciło się dozorcy za otwarcie bramy kamienicy w nocy. Dwa złote - to była już niesamowita rozrzutność. Odpowiedz Link Zgłoś
wlodekbar Re: Ziemia to dozorca, czyli znaczenia słów, czyl 28.09.07, 17:17 A teraz dozorca to arystokracja, ma duuuży samochód, szewc, który ma pracownię tuz przed wejściem na klatke schodową jeździ mercedesem do domu (300 metrów), a ja klepię bidę:(. Ale nie myślimy i nie mówimy o neprzyjemnych rzeczach. A swoją droga dawny, znany mi li tylko z literatury swiat różnic.. echhhh...:) Odpowiedz Link Zgłoś
mach_2 Re: Anioł Stróż 29.09.07, 21:03 pam75 napisała: > anioł - lm. aniołowie albo anioły; > stróż - lm. stróże. > Wniosek oczywisty. anioł: ci aniołowie a. anieli, te anioły stróż: -że (a. -żowie) (PWN) Odpowiedz Link Zgłoś
pam75 Re: Anioł Stróż 30.09.07, 00:48 Racja, choć "anieli" SPP (tez PWN) traktuje jako formę przestarzałą; stróżowie(np. prawa) - mogą być, ale czy Anioły Stróżowie?Anieli Stróżowie? Aniołowie Stróżowie? Anioły Stróże - to już jakoś brzmi.No, Anioły Stróże - do roboty, nuże! Odpowiedz Link Zgłoś
wlodekbar Re: Anioł Stróż 30.09.07, 01:09 "No, Anioły Stróże - do roboty, nuże!" Yyyyy, czy ktoś mnie wołał? Odpowiedz Link Zgłoś