wlodekbar 21.10.07, 01:38 "Geriatra nie był zadowolony z reprymendy, jaką mu udzielił pułkownik." "Geriatra nie był zadowolony z reprymendy, jakiej mu udzielił pułkownik." ?:) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
pam75 Re: Zawsze są dwa wyjścia, jak pedział baca;): 21.10.07, 12:27 Użycza sie czegoś, nie coś. SPP kosztuje 34zł.Radzę kupić. Odpowiedz Link Zgłoś
wlodekbar Re: Zawsze są dwa wyjścia, jak pedział baca;): 21.10.07, 19:17 Ja mam. Ale jestem towarzyski:). Nie, żartuję, nie o to chodzi, no, chociaż to też nie bez znaczenia:). Odpowiedz Link Zgłoś
wlodekbar Re: Ibidem; hasło: "spam/-ator" 22.10.07, 00:42 www.google.pl/search?hl=pl&q=spam%2F-ator&btnG=Szukaj+w+Google&lr=lang_pl Odpowiedz Link Zgłoś
kazeta.pl55 Re: Zawsze są dwa wyjścia, jak pedział baca;): 22.10.07, 20:42 pam75 napisała: > Użycza sie czegoś, nie coś. > SPP kosztuje 34zł.Radzę kupić. Przepraszam bardzo: czegoś/coś, co ktoś użycza, zależy li tylko od użyczającego, - to po pierwsze. Po drugie podpieranie się Słownikiem Poprawnej Polszczyzny jest funta kłaków warte. Dalaczego?: - Jest chyba kilkanaście wydań SPP różniących się między sobą. Są to edycje nie tylko różnych autorów, ale i drukowane w różnych latach. - Czy musimy się przejmować napuszonymi tekstami w takich słownikach? Poczytajcie zajawki w internecie reklamujące w/w pozycje, jakie tam hausnumery się wypisuje. - Żywy język jest zjawiskiem dynamicznym, więc nawet gdyby ktoś miał certyfikat niepodważalnej wyroczni językowej, nawet gdyby miał nieograniczoną wiedzę lingwistyczną, to i tak dzień po napisaniu takiego słownika staje się on już nieaktualny, - przynajmniej częściowo. Odpowiedz Link Zgłoś
wlodekbar Re: Zawsze są dwa wyjścia, jak pedział baca;): 22.10.07, 21:46 No właśnie. Odpowiedz Link Zgłoś
ja22ek Re: Zawsze są dwa wyjścia, jak pedział baca;): 23.10.07, 11:04 Udziela się czegoś. Odpowiedz Link Zgłoś
wteklocki Re: Zawsze są dwa wyjścia, jak pedział baca;): 24.10.07, 19:36 Wersja druga. Ale stylistycznie nie wygląda to najlepiej. Reprymendy nie udziela się, aby zadowolić opieprzanego. Odpowiedz Link Zgłoś
wlodekbar Re: Zawsze są dwa wyjścia, jak pedział baca;): 25.10.07, 05:16 Tzn. logicznie:). Jednak może być - zastanów się. Albo zerknij na zdanie, przeczytaj je na luzie, że tak powiem;). Odpowiedz Link Zgłoś