aguerre 10.01.08, 18:29 Jakie jest najdłuższe jednosylabowe słowo w języku polskim? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
flyap Re: może 10.01.08, 20:35 pam75 napisała: > Trzeszcz, wrzeszcz Dodaję: Wszczniesz Odpowiedz Link Zgłoś
aguerre Re: może 10.01.08, 21:27 Brawo! Nie spodziewałem się, że prawidłowa odpowiedź pojawi się tak szybko:-) Odpowiedz Link Zgłoś
pam75 Re: może 13.01.08, 00:10 Wg. poniższego portalu nie istnieje "wszczniesz", a szkoda. http: //portalwiedzy.onet.pl/polszczyzna.html?qs=wszcz%B1%E6&tr=pol-pol&ch=1& Odpowiedz Link Zgłoś
pam75 Re: może 13.01.08, 15:17 W SPP pod redakcja W.Doroszewskiego(wyd.XVII - 1997):wszcząć - wszcząłem (...); formy czasu przyszłego i trybu rozkazującego nie są używane. W SPP pod redakcją A. Markowskiego(wyd.I -1999) :wszcząć, wszcznę(nie: wszcznę),wszcząłem (nie :wszczęłem) (...) Ponieważ istnieje "wszcznę" wiec i "wszczniesz" jest w pełni poprawne. Przy okazji mamy przykład, że poprawność językowa zmienia się z czasem. "Chrząszcz" bardziej mi sie podoba niż "wszczniesza", ale jednak flyap znalazł o jedna literkę więcej. Odpowiedz Link Zgłoś
aguerre Re: może 18.01.08, 15:26 Słowo "wszczniesz" na pewno istnieje - bo niby dlaczego miałoby nie istnieć?:-) Ale może wcale nie jest najdłuższym "jednosylabowcem"? Może ktoś znajdzie jeszcze jedną literkę więcej? Odpowiedz Link Zgłoś