majelka2 01.04.08, 23:23 jak powinno sie pisać/mówić: uspokajać/ uspakajać, wynarodowianie/ wynaradawianie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
pam75 Re: uspokajać/uspakajać 02.04.08, 00:58 Są dwie formy: wynaradawiać i wynarodowić - forma dokonana poprzedniego czasownika. rzeczowniki odsłowne to wynaradawianie i wynarodowienie. Odpowiedz Link Zgłoś
dar61 Re: uspokajać/uspakajać 02.04.08, 15:16 Prof Miodek kiedyś, w swej tyradzie telewizyjnej, nie odrzucił formy 'uspAkajać' - choć przeciwstawił się równocześnie włANczaniu. Wniosek: "Uspakajał, uspakajał dziecko - aż uspokoił je wreszcie." "Wynaradawiał się, wynaradawiał - aż się wynarodowił. Ale nadal Wyborczą czyta w oryginale." O/A Koń stoi na stajanie [taka jednostka odległości] od postoju. Ta paniusia stojała w tej kolejce, stojała - aż po krzesełko se poszła. Co sie jej czepiacie! Odpowiedz Link Zgłoś
majelka2 Re: uspokajać/uspakajać 02.04.08, 21:26 Dzięki! nie wiem, jakoś bardziej mi pasuje to wynarodowianie :O) Odpowiedz Link Zgłoś
efedra Re: uspokajać/uspakajać 03.04.08, 00:35 majelka2 napisała: > jakoś bardziej mi pasuje to wynarodowianie :O) Bardziej? Hmmmm Znam też takich, którym bardziej pasuje iść bez most przez czapki. Odpowiedz Link Zgłoś