wlodekbar 20.05.08, 03:49 Witam :) Jan Mól. Janowi mólowi - czy to poprawnie? Czy także poprawnie Janowi Molowi? Ja wybrałem toę pierwszą wersję. P.S. Przy okazji - dlaczego nie Niemnowi (Czesławowi), a Niemenowi? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
efedra Re: Jak zadedykować? 20.05.08, 04:40 wlodekbar napisał: > Witam :) > > Jan Mól. > Janowi mólowi - czy to poprawnie? > Czy także poprawnie Janowi Molowi? > Ja wybrałem toę pierwszą wersję. Niedawno było o Głodziu v. Głódziu. Poczytaj sobie. Odpowiedz Link Zgłoś
wlodekbar Re: Jak zadedykować? 21.05.08, 01:22 Dziękuję, Molowi. Ale czy Mólowi to na pewno błąd, czy raczej niezręczność językowa?:) Odpowiedz Link Zgłoś
deerzet Re: czy / dlaczego 20.05.08, 18:38 1. Wybrał i pewnie wysłał zakończoną robotę - a teraz szuka {Wlodekbar} podkładki swego wyboru? Warto było PRZED wyborem się radzić ... Mój wybór to byłoby "Janowi Molowi" - wersja mająca w nosie Molowe fochy i anse na ten wybór. 2. Powiastka o Niemenie nad Niemnem i o polowaniu Jana Kozioła na kozła. Pasł się kiczowaty koziołek sarny nad samym Niemnem. Tam trawa soczystsza. Kozłu sarny poroże wyrzyna się corocznie. Myśliwy Jan Kozioł wytropił w lesie tego kozła i go upolował. Dla poroża. Janowi Koziołowi ostało się myśliwskie trofeum z kozła - parostki. Koziołowa w domu do Kozioła: - Gdzieś ty tak długo był? - Polowałem na kozła. - Wiesz, mówili w radiu, że Czesław Niemen zmarł. - Co ty powiesz... - Ech, szkoda go. - Kogo? Kozła czy Niemena? - I Niemna, i Niemena, i kozła, i ciebie, Janie Kozioł. - Bez Niemena tu nad Niemnem będzie inaczej. - I bez kozła też, Koziole... {Wlodek'a bara} słowa: [... dlaczego nie Niemnowi (Czesławowi), a Niemenowi?...] Odpowiedz Link Zgłoś
wlodekbar Re: czy / dlaczego 21.05.08, 01:20 deerzet napisał: > 1. > Wybrał i pewnie wysłał zakończoną robotę - a teraz szuka > {Wlodekbar} podkładki swego wyboru? > Warto było PRZED wyborem się radzić ... A skąd jesteś pewny, że PRZED albo PO?. > Mój wybór to byłoby "Janowi Molowi" - wersja mająca w nosie Molowe > fochy i anse na ten wybór. > > 2. > Powiastka o Niemenie nad Niemnem i o polowaniu Jana Kozioła na > kozła. > > Pasł się kiczowaty koziołek sarny nad samym Niemnem. > Tam trawa soczystsza. > Kozłu sarny poroże wyrzyna się corocznie. > Myśliwy Jan Kozioł wytropił w lesie tego kozła i go upolował. WCALE go nie upolował. Wytropili w lesie kłusownika i teraz siedzi w areszcie śledczym ;). Dla > poroża. > Janowi Koziołowi ostało się myśliwskie trofeum z kozła - parostki. > > Koziołowa w domu do Kozioła: > - Gdzieś ty tak długo był? > - Polowałem na kozła. > - Wiesz, mówili w radiu, że Czesław Niemen zmarł. > - Co ty powiesz... > - Ech, szkoda go. > - Kogo? Kozła czy Niemena? > - I Niemna, i Niemena, i kozła, i ciebie, Janie Kozioł. > - Bez Niemena tu nad Niemnem będzie inaczej. > - I bez kozła też, Koziole... > > > {Wlodek'a bara} słowa: > [... dlaczego nie Niemnowi (Czesławowi), a Niemenowi?...] Odpowiedz Link Zgłoś
wlodekbar Re: czy / dlaczego 28.05.08, 00:27 Mateusz Ośko. Mateuszowi Ośko? Ośce? Tak i tak może być? Odpowiedz Link Zgłoś
dar61 Re: czy / dlaczego 28.05.08, 07:27 Kościuszko - Kościuszce Ośko - Ośce Soczewica-koło-miele-młyn... Odpowiedz Link Zgłoś
wlodekbar Jeszcz... ważne! 28.05.08, 17:44 Janinie i Janowi Hodun czy Hodunom??:) I jeśli mógłbym poprosić o podanie źródła wiarygodnego...:) Odpowiedz Link Zgłoś
zbigniew_ Re: Jeszcz... ważne! 02.06.08, 13:26 > Janinie i Janowi Hodun czy Hodunom??:) Hodunom > I jeśli mógłbym poprosić o podanie źródła wiarygodnego...:) Może być profesor? poradnia.polonistyka.uj.edu.pl/?modul=12 A tu nie profesor, ale mistrz www.obcyjezykpolski.interia.pl/?md=archive&id=73 I jeszcze Uniwersytet Śląski www.poradniajezykowa.us.edu.pl/baza_archiwum.php?POZYCJA=340&AKCJA=&TEMAT=Wszystkie&NZP=&WYRAZ= Odpowiedz Link Zgłoś
efedra Re: czy / dlaczego 29.05.08, 01:16 wlodekbar napisał: > Mateusz Ośko. > Mateuszowi Ośko? Ośce? Tak i tak może być? Z nadzieją, że (pan) Mateusz Ośko przeczyta tę książkę z zainteresowaniem, Autor Odpowiedz Link Zgłoś
wlodekbar Re: czy / dlaczego 29.05.08, 04:10 O właśnie, więcej elastyczności, dziękuję :). Odpowiedz Link Zgłoś